Jubileumeditie Fasnet 2023 wordt spectaculair

Jubileumeditie Fasnet 2023 wordt spectaculair

Over exact één jaar gaat de 50ste editie van de Rolex Fastnet Race van start. Voor de tweede opeenvolgende keer zal de finish van de Fastnet in Cherbourg-en-Cotentin worden georganiseerd. 

Jean-Louis Valentin, voorzitter van de vereniging Arrivée Fastnet Cherbourg: 

"Ons team is al gemobiliseerd samen met dat van de RORC om van deze jubileumeditie een uitzonderlijk evenement te maken zowel voor de zeilers als voor het publiek. We hebben veel projecten om de volledige regio te mobiliseren.”

“Na de editie van 2021 die gekenmerkt werd door gezondheidsproblemen, staat 2023 in het teken van het festival. De vereniging, waarvan de partnergemeenten Cherbourg-en-Cotentin, de Communauté d'Agglomération du Cotentin, het Département de la Manche en de Région Normandie deel uitmaken, werkt samen met de RORC, de organiserende club in Engeland, om het publiek in Normandië een spektakel te bieden dat dit jubileum waardig is.” 

De haven van Cherbourg is in feeststemming van 17 tot 29 juli 2023
De datum voor 2023 is al vastgelegd en de Normandische haven bereidt zich nu al voor om de deelnemers in juli passend te verwelkomen. De vereniging die belast is met de finish biedt hun de gelegenheid hun inzendingen af te ronden voordat zij het Kanaal oversteken naar Cowes, waar de start zal worden gegeven. Deelnemers kunnen van 17 tot 21 juli gebruik maken van de faciliteiten in Cherbourg, voordat ze in Cowes, Engeland, aan de start van de race moeten verschijnen. 

De dagen voor de start zal het publiek ook de gelegenheid krijgen om de schippers te ontmoeten en de boten in de haven te bekijken voordat de race begint. Na het ronden van de beroemde Fastnet Rock, zal de vloot dan koers zetten naar de punt van Normandië waar de snelste boten naar verwachting op 23 juli van start zullen gaan. Het wedstrijddorp bevindt zich op het Plage Verte in Cherbourg-en-Cotentin tegenover de pontons van de deelnemers en zal de hele week door talrijke festiviteiten en evenementen worden gekenmerkt.

"Raconte-moi ta Fastnet”, verhalen van zeelieden uit Normandië en elders
Voor deze verjaardagseditie maken de organisatoren van de finish een documentaire waarin alle verhalen rond de race worden belicht. Deze documentaire film, "Raconte-moi ta Fastnet, histoires de marins normands et d'ailleurs" genaamd, wordt geregisseerd door François Dourlen uit Normandië, die bekend staat om zijn originele en onconventionele opnames. Bij deze gelegenheid worden zeelieden uit Normandië en elders gevraagd om hun beste herinneringen of anekdotes over de race te delen. Charlie Dalin, winnaar van de laatste editie in de IMOCA-klasse, was de eerste die meedeed, samen met Martin Louchart en Clara Fortin uit Manche.

De film zal worden vertoond bij de finish in Cherbourg. Jean-Louis Valentin licht de aanpak toe: "De race bestaat al sinds 1925, er zijn zoveel verhalen en anekdotes die de race kenmerken, maar ook verbanden die onze gebieden verenigen. Met dit project willen wij de herinneringen verzamelen, ze opwaarderen en bekend maken bij het publiek. Naast het sportieve aspect is oceaanracen een echte menselijke uitdaging.”

Zeilers die hun verhaal willen delen, kunnen vóór 31 oktober 2022 het onlineaanvraagformulier invullen.

Tussen december 2022 en februari 2023 zullen in Normandië  verschillende opnamedagen plaatsvinden. 

Bron: Adonnante.com
Fotocredits: Paul Wyeth

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: