Zeilers weerbericht weekend 30-31 juli 2022

Weerkaart vrijdag 29 juli 2022

Rustig weekend. Dit weekend zorgt een uitloper van het hogedrukgebied van de Azoren voor een stabilisatie van ons weer. Vandaag vrijdag 29 juli 2022 wordt ons weer nog steeds bepaald door een hoogtevore die verbonden is aan een laag over de Baltische Staten. De luchtmassa is nog steeds onstabiel genoeg om stapelbewolking te vormen maar de buienactiviteit blijft achterwege. De volgende dagen komen we terecht in een relatief zwakke, westelijke hoogtestroming die restanten van oude storingen naar onze kust voert. Dat gaat gepaard met de aanvoer van vrij warme, vochtige lucht.

Zaterdag 30 juli wordt het, na het verdwijnen van de ochtendnevel, zonnig met geregeld velden van hoge en middelhoge bewolking. Het blijft droog. Matig, later goed zicht. Maxima rond 22-23°C. Minima rond 15°C.

Wind op zee: Zwakke wind (4-6 kt) uit ZZW, ruimend naar WZW en toenemend tot matig (10-15 kt). Golven rond 0.5m.

Wind aan de kust: Zwakke tot matige wind (5-8 kt) uit ONO, krimpend naar NNO. Golven rond 0.5m.

Rukwinden: Tot 21 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is stabieler. Langs de kust ontstaat een matige zeebries.

Weerkaart zaterdag 30 juli 2022

Zondag 31 juli is het wisselend tot af en toe zwaarbewolkt met mogelijk lichte regen. In de loop van de namiddag worden de opklaringen tijdelijk breder en blijft het droog. Matig zicht tijdens de neerslag.  Maxima rond 24°C. Minima rond 18°C.

Wind op zee: Matige wind (11-16 kt) uit WZW, tijdelijk krimpend naar ZW en toenemend tot vrij krachtig (17-21 kt). Golven rond 0.8m, toenemend naar 1.0m.

Wind aan de kust: Matige wind (7-10 kt) uit WZW, ruimend naar W en toenemend tot matig (11-16 kt). Golven rond 0.5m, afnemend naar 0.7m.

Rukwinden: Tot 27 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is licht onstabiel. Langs de kust ontstaat een matig zeebrieseffect.

Weerkaart zondag 31 juli 2022

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: