Tall Ships' Race: voor het eerst aan het roer

Tall Ships' Race: voor het eerst aan het roer

Tabitha en Sveva Vandeweyer zijn ondertussen een week onderweg. Zij vertrokken op maandag 25 juli om deel te nemen met de Morgenster aan de Tall Ships' Races. Clubracer sponsorde deze enthousiaste beginnende zeilsters en vroegen om verslag uit te brengen vanop de Morgenster over het reilen en zeilen aan boord en hun vorderingen. Vandaag kregen we hun derde videoverslag binnen. 

De leercurve van de zusjes gaat in steile opwaartse lijn en aan de gloed op de geestdriftige gezichten te zien zal dit zeker niet hun laatste zeiltocht zijn.

Voor het eerst aan het roer
Tabitha:"We hebben geleerd hoe de zeilen in elkaar zitten. Om dit uit te leggen maakte de kapitein een tekening met krijt op het dek. Nu weten we wanneer en hoe we aan de schoten moeten trekken en aan welke touwen we moeten trekken om de zeilen op te heisen." 

Sveva:"Vandaag heb ik voor het eerst aan het roer mogen staan. Dat was een hele ervaring. Het is echter niet zo gemakkelijk als het lijkt. De reactiesnelheid van de boot is erg traag dus het duurt eventjes voor je de boeg ziet reageren op de bewegingen van het roer. Daar moest ik echt aan wennen.Verder was er nog de administratie. Om het half uur moet het logboek ingevuld worden met de snelheid, de koers en de positie van het schip."

Ook touwen splitsen kwam aan bod. Onze reporters van dienst leerden touwen splitsen, een vaardigheid die slechts weinig huidige zeilers nog onder de knie heeft. 

Ondertussen is de strijd ook gestreden. De race is achter de rug. Voor de uitslag zullen we nog even moeten wachten daar eerst alle posities van de deelnemers bekend moeten zijn. Daarvoor is het wachten tot donderdag wanneer ze in Aalborg, Denemarken aankomen. 

Over de Tall Ships' Races
De Tall Ships' Races zijn sinds 1956 jaarlijks terugkerende evenementen waaraan talrijke Tallships zeilschepen van over de gehele wereld deelnemen.

Deze evenementen zijn bedoeld om jongeren onder de 25 jaar kennis te laten maken met de zee en het zeilgebeuren. Daarom is het verplicht dat de helft van de bemanning tussen de 15 en 25 jaar is.

Omdat Clubracer zich tot doel gesteld heeft om zoveel mogelijk jongeren aan het zeilen te krijgen besloten we om dit jaar twee deelnemers te sponsoren. 

 

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: