RORC Cowes ontvangt Half Ton Cup 2022

Farther Bruin

Vanaf zondag 14 tot vrijdag 19 augustus ontvangt de RORC naast de twintig aangekondigde (en volgens de geruchten nog meer onaangekondigde) deelnemers aan de Half Ton Cup 2022. De vloot bestaat uit 4 Belgische, 1 Fins, 2 Franse, 7 Britse, 5 Ierse en één Noors team.

België wordt vertegenwoordigd door FARTHER BRUIN (team JJ Muyls), GENERAL TAPIOCA (Team Philippe Pilate), NORTH SEA 3 (team Bernard Coppens) en BALLERINE (team Janssen). De Ballerine, een ontwerp van Joubert Nivelt uit 1982, werd de voorbije maanden helemaal gepimpt om onder de burgee van de Royal North Sea Yacht Club Oostende aan dit internationaal evenement te kunnen deelnemen. Er zeilen ook twee jeugdleden van de club mee: Céleste De Gryse en Nicolas van Schaftinghen.

De Half Ton Class is heel erg blij om terug in Cowes te zijn, met dank aan de Royal Ocean Racing Club. Het programma ziet er goed uit, met fijne races die -perfect volgens de Half Ton Class geest- zeer afwisselend zullen worden. Voorlopig staan er zeven Windward – Leeward, vier Round the Cans en een rondje eiland Wight op het programma. Maar dat is afhankelijk van de omstandigheden. 

Nog meer in die geest is het onmogelijk te voorspellen wie er kans maakt om deze cup te winnen. De Ierse teams zijn als vanouds beresterk en gefocust. Over de Swuzzlebubble (David Dwyer- IRL) zeggen we lekker niks, maar dat Checkmate XV (David Cullen- IRL) een titel komt verdedigen is toch veelzeggend.  Net als de verpletterende overwinning van vier van de vijf reeksen in de Tour du Finistère van Halfajet (G+R Treussart-FRA). Het team werkte zich te pletter om de halftonner te pimpen. Dat is ontegensprekelijk geslaagd.  Zo zijn er nog wel meer kandidaat winnaars zoals Chimp (Roger Marino-GBR), Quokka 8 (Peter Rutter- GBR) en zelfs de Général Tapioca (Philippe Pilate-BEL), die in wat zwaarder weer in haar element is.
De belangrijkste kwestie wordt toch wie uiteindelijk de Half Ton True Spirit Trophy in ontvangst gaat mogen nemen.

De grote onbekende is natuurlijk hoeveel tijd men tijdens de lockdowns heeft kunnen besteden aan het pimpen van de boot, het volgen van de Mills adviezen en trainen. Mills is niet voor niets de grootmeester in het doorlichten van de beproefde jachten uit de IOR hoogdagen en de transformatie naar IRC boten met de beste winstkansen.  

Hoe de kansen benut worden zal allemaal blijken vanaf maandag 15 augustus.

Foto: Pit De Jonghe

Auteur:

  • Pit De Jonge

    Pit De Jonge is letterlijk in een scheepsnest geboren. Hij freelancet sinds 1979 als foto- en tekstjournalist of commentator voor binnen- en buitenlandse media. De focus is steeds het water met als thema’s -sport,-recreatie, -toerisme, -competitie,-erfgoed en -economie. Als Ship to Shore verzorgt hij sinds 1987 de communicatie van een brede waaier aan watergerelateerde evenementen en organisaties. 

Voor u geselecteerd: