Grote Belgische delegatie Optimistzeilers tijdens Ora Cup en Trofeo Simone Lombardi op Gardameer

Grote Belgische delegatie Optimistzeilers

Van 5 tot en met 7 augustus vond naar jaarlijkse gewoonte de Ora Cup plaats. Dit jaar alweer de 27ste editie met opnieuw bijna 400 optimistzeilers. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door Circolo Vela Arco. Een hele afvaardiging van Belgische optimistzeilers zakten naar Italië af om deel te nemen. 

Samen waren we met 20 zeilers, 14 Q-kids met als coach Jelle en Jorre Vets en dan nog 6 ZSC Broechem zeilers en VVW Galgenweel zeilers onder leiding van coach Ben Celis en assistentie van Kevin Paesmans. 

400 optimist zeilers kunnen het water op
Na de chaos van het verdelen in fleets, blauwe fleet met violet lintjes en rode fleet met roze lintjes, konden de zeilertjes het water op. Desondanks ging dit gepaard met de nodige verwarring en onduidelijkheid want 400 optimisten zeilers die allemaal het eerst het water willen zien vergt nogal wat organisatietalent.  

Eens het water op verliep de eerste wedstrijddag erg vlot. Met een strakke Ora wind uit het zuiden werden er al snel drie manches uitgeperst in de namiddag. Er werd assertief gestart en gevaren in 5 fleets: 4 fleets juniori en 1 fleet cadetti.

400 Optimisten op het Gardameer

Niet uitslapen, stevige wind en onweer
De volgende twee dagen was het gedaan met uitslapen! Op de Ora-wind werd niet meer gewacht en men ging telkens het water op met de Peler wind uit het Noorden.

Al om 7u ’s morgens stonden onze zeilers klaar om het water op te gaan. Zaterdag opnieuw met een stevige wind werden de kwalificaties netjes afgerond met zes reeksen. Na het onweer van zaterdagavond en -nacht liet de wind zondag wat op zich wachten. Uiteindelijk kon er gezeild worden voor de Finals. De Golden Fleet deed drie reeksen, Silver, Brons en Emerald slechts twee. 

In de finales hadden we Victor Meert die de Belgen mocht verdedigen in de Golden Fleet. Hij werd knap 51ste!

Gold fleet
Victor Meert 51ste

Brons fleet
Kiran Baert 8ste
Emile Meert 14de 
Mats De Bruyne 43ste
Remy Maris 58ste
Otto Hoens 59ste
Clément Boedt 60ste
Juul Buys 68ste 
Wietse Paesmans 94ste

Emerald fleet 
Léon Corbiau  1ste
Julie Van Reeth 23ste
Siebe Paesmans 42ste 
Sara Celis 44ste
Lia-Gabriela Vandenberghe 52ste
Julien Vandendorpe 53ste 
Simon Deblauwe 61ste .

Cadetti’s 
Thobias De Keyser 58ste
Gust Houben 69ste
Basile Kerkhof 73ste 
Marie Buys 77ste.

Mooi event onder een stralende Italiaanse zon!

Trofeo Simoni Lombardi 
Maandag 8 augustus zeilden we met 14 zeilers richting Malcesine. Daar meerden we aan voor het volgende event, de Trofeo Simoni Lombardi georganiseerd door de Fraglia Vela Malcesine.

Het niveau lag hier merkelijk hoger, maar ook de competitiedrang van onze zeilers kreeg een serieuze boost! Het comité was heel wat strenger, met als gevolg dat onze Belgische zeilers heel wat BFD’s en UFD’s verzamelden. De coaches waren fier want er werd zeer assertief gevaren en er werd niemand gespaard. 

Strenge jury
Toch zorgde de strenge jury ook voor een flinke dosis stress. Zo werd een coach opgeroepen omdat er een foto werd gepubliceerd van een zeiler die obscene gebaren maakte.  Gelukkig kon de zeiler en de coach zich er met de nodige flair uitpraten. Er konden opnieuw zes reeksen gevaren worden in de kwalificaties en deden alle fleets twee reeksen in de finals. Tijdens dit event werd er steeds gebruik gemaakt van de Ora-wind in de namiddag. De eerste twee dagen zette deze wind goed door, helaas de laatste dag was het lang wachten. 

We mochten opnieuw trots zijn op de prestaties van onze zeilers! Helaas geen zeilers in gold, maar wel in silver en brons uiteraard.

Silver fleet
Victor Meert 134ste overall
Maud De Bie 151ste
Léon Corbiau 180ste
Kiran Baert 184ste

Brons fleet 
Otto Hoens 204de
Remy Maris 214de
Siebe Paesmans 217de 
Emile Meert 212ste
Clément Boedt 229ste 
Julien Vandendorpe 241ste
Julie Van Reeth 257ste 
Sara Celis 265ste 
Wietse Paesmans 268ste 
Gust Houben 272ste 
Lia-Gabriela Vandenberghe 276ste.

Fantastische sfeer onder deze groep zeilers, prima samenwerking tussen Q-kids, ZSC Broechem, VVW Galgeweel en een hele hoop optimistzeilers met grote dromen! Dit smaakt naar meer.

Optimisten

Tekst en foto's: Nele Heusdens en Kevin Paesmans

 

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: