Cowes Week: Moana (BEL) op 1 na drie racedagen

Moana (BEL) op 1 na drie racedagen

Na een ontspannen ochtend in afwachting van wind, genoten de deelnemers van de Cowes Week van een derde opeenvolgende dag prachtig zeilen en close racing in ideale omstandigheden. Hoogtepunten waren de Quarter Ton klasse, waar de top twee boten eindigden in een dead heat, en de XOD vloot waar meer dan 20 XODs overlappend over de lijn kwamen. Francois Goubau ligt met zijn Moana (BEL) na drie dagen racen op nummer 1 in IRC1. 

De grotere Black Group jachten startten gelijktijdig vanaf een comité boot in de westelijke Solent, maar de kleinere IRC klassen die normaal gezien moesten starten op een comité boot in de oostelijke Solent werden verplicht langer wachten op nieuwe wind. Samen met de Quarter Ton klasse konden ze uiteindelijk iets na 1500 weg. De Quarter Ton klasse is dit jaar ook een kleine klasse, maar de concurrentie kon niet intenser zijn. Jullian Metherell's Bullit en Ian Southworth's Protis hadden een gelijkspel voor de eerste plaats, terwijl het grootste deel van de vloot in minder dan drie minuten van elkaar finishte.

IRC 1
In IRC 1 ligt Moana (BEL)  van Francois Goubau, na drie racedagen knap op een eerste plaats met 4 punten na een overwinning op zaterdag, een tweede plaats op zondag en opnieuw een overwinning op maandag. 

Sonar-klasse
De Sonar-klasse, die tijdens Cowes Week haar nationaal kampioenschap houdt, was vandaag bij de start erg sterk. Een grote groep boten aan het uiteinde van de lijn ging voortijdig over de lijn wat resulteerde in een algemene terugroepactie. Bij de tweede start naderde de vloot de lijn over het algemeen voorzichtiger, maar een groep boten was nog te vroeg en reageerde niet op het individuele terugroepsignaal.

Redwing vloot
In de 26-koppige Redwing vloot timede de koplopers hun start bijna perfect, ondanks de sterke stroming die hen aan de kant van de baan joeg. Een paar waren echter iets te vroeg - Robin Ebsworth's Quintessence kwam correct terug om te starten, maar Mike Toogood's Tara en Bella Janson's Gannet werden uiteindelijk OCS gescoord. Mark Downer en familie's Enigma, samen met Serena Gosling's Gosling, leidden het peloton weg van de lijn, met Andrew en Edward Eddy's Plover plus James Wilson's Quail, die er ook goed uitzagen in de beginfase van de eerste slag.

Volledige resultaten van alle klassen hier.

Bron: http://www.cowesweek.co.uk
Fotocredits: Paul Wyth

 

Labels

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: