Sneekweek 2022: zaterdag grootste zeilevenement op binnenwater in Europa.

Sneekweek

De Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS) maakt zich op voor de 85ste Sneekweek. Een jubileumeditie waarop we een aantal jaren moesten wachten. Ruim 200 jaar geleden begon het toonaangevende zeilevent met de zogenaamde Hardzeildag. Inmiddels is het uitgegroeid tot een 6-daags zeilevenement met deelnemers uit binnen- en buitenland. Bijna 600 zeilboten verdeeld over 30 klassen zullen aan de start verschijnen. Hiermee ligt het deelnemersaantal in de lijn met voorgaande edities. Na twee jaar pauze zijn wij dan ook zeer tevreden met deelname aan de 85e editie van de Sneekweek.

Zeilklassen
In totaal verschijnen er 30 verschillende zeilklassen aan de start. Grootste klassen zijn dit jaar de Flits, Schakel, Olympiajol, Valk, Solo, 16m2 en Pampus. Traditioneel zijn deze klassen goed vertegenwoordigd tijdens de Sneekweek. Op woensdag 10 augustus starten ook de Friese jachten en Boeiers  mee.

Wederom G-zeilen tijdens de Sneekweek
In 2018 deden voor het eerst mensen met een verstandelijk beperking mee aan de Sneekweek met het zogeheten G-zeilen. Wegens het grote succes in 2018 en 2019, zal deze klasse weer meedoen. Ditmaal met 11 boten. De deelnemers zijn het hele jaar met veel plezier al hard aan het trainen voor de Sneekweek. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de samenwerking met het Foppe Fonds. Als KWS zijn wij heel blij met dit initiatief, omdat de Sneekweek een van de eerste evenementen is die sporten voor mensen met een geestelijke beperking in een evenement mogelijk maakt.

Sneekweek 2022: een programma voor jong en oud
De Sneekweek begint zoals gebruikelijk op de eerste zaterdag van augustus. Traditio­neel gaat de Sneekweek op de vrijdagavond (5 augustus) vanaf 21.30 van start met de vlootschouw in de Kolk bij de Water­poort. De vlootschouw zal worden afgenomen door de Commissaris van de Koning in de Provincie Fryslân, de heer Arno Brok. In deze armada van schepen zijn alle klassen die op het Sneekermeer acte de presence geven vertegen­woor­digd. De Vlootschouw wordt dit jaar afgesloten met een lasershow in De Kolk. Voorafgaand aan deze festiviteiten wordt sinds 1954 elk jaar de Schipper in de orde van de Sneeker Pan benoemd. Op initiatief van destijds het gemeentebestuur van Sneek en nu dus Súdwest-Fryslân. Deze benoeming valt ten deel aan diegene die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de watersport in het algemeen dan welvoor de Sneekweek in het bijzonder. Deze onderscheiding wordt uitgereikt door de burgemeester tijdens de officiële opening van de Sneekweek in het theater van Sneek. 
 
Gedurende de week zijn er diverse activiteiten op het Starteiland. Ook is er een (muziek)terras. Hier kan men genieten van de sfeer, muziek en zeil- en sfeerbeelden van de Sneekweek, die via het grote scherm te volgen zijn. Elke middag en vrijwel elke avond treden er dj’s en artiesten op. De ‘Sterke Yerke’, het project dat zich inzet voor de bestrijding van afval in de zee, functioneert dit jaar als contraschip van de finish bij de starttoren. Tevens hebben ze een informatiepunt waar ze alles vertellen over het project en hun missie. Naast alle activiteiten is op maandag de familiedag met allerlei activiteiten voor zowel jong als oud. Van zondag tot en met dinsdag is er daarnaast een springkussen voor de jongsten.
 
De teamwedstrijden in de Regenboog tussen de gewesten Holland (De Kaag) en Friesland (KWS) vinden dit jaar plaats op zondag en dinsdag. De beoogde starttijd is circa 17.00 uur.
 
Op woensdag 10 augustus wordt alweer de 205de Hardzeildag gehouden. De Sneekweek wordt traditioneel afgesloten in de feesttent met de prijsuitreiking en aansluitend een groot slotfeest met livemuziek op donderdagavond. 

Starteiland
Het Starteiland in het Sneekermeer vormt het middelpunt van de zeilwedstrijden. Hier leggen de meeste boten aan en op dit eiland hebben familieleden, vrienden en bekenden alle mogelijkheden om de verrichtingen van hun favorieten van nabij te aanschouwen. Het eiland dankt zijn bijnaam aan het feit dat er vroeger een starttoren op dit eiland stond. Tegenwoordig staat op die plaats een modern wedstrijdcentrum. Gestart wordt er niet meer vanuit het wedstrijdcentrum, wel is daar altijd de finish. Het bijzondere van de Sneekweek is dat de boeien verdeeld liggen over het Sneekermeer en naastgelegen wateren. Afhankelijk van de windkracht en windrichting moeten er circa 20 verschillende boeien worden gerond.
 
Het afgelopen jaren is er flink geïnvesteerd in de faciliteiten op het Starteiland. Zo is er een botenhelling gemaakt, zijn er camperplaatsen beschikbaar voor de deelnemers van de Sneekweek en is er een nieuwe en grotere elektrische pont in de vaart genomen om sneller mensen en boten over te kunnen zetten.
 

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: