Moana maakt een sprong voorwaarts op dag twee van de IRC Europeans

Moana dag 2 BSW

Dag twee van het IRC Europees Kampioenschap op Damen Breskens Sailing Weekend had niet meer kunnen verschillen van dag één. De openingsrace van donderdag, een medium coastal, was extreem lastig zowel voor het wedstrijdcomité als voor de deelnemers omdat de wind 180° draaide en toenam van niets naar 25 knopen. 

Deze tweede wedstrijddag stond er een noordelijke wind. Hier in Nederland aan de monding van de Schelde die naar Antwerpen leidt is dit een stabiele richting hoewel de wind nog steeds opbouwde van 12 naar 21 knopen.

Onder deze omstandigheden en nog steeds onder een stralende zomerzon, legde Menno Vercouteren drie races op: twee windward-leewards, gevolgd door een rondje om de boeien. Opnieuw waren er voor de drie IRC-klassen telkens drie starts en drie parcours van verschillende lengte. Zo bedroeg het laatste rondje om de boeien 13 mijl voor IRC 1, 10,5 mijl voor IRC 2 en negen mijl voor IRC 3.

IRC 1
In alle klassen heeft de Beneteau First 47.7 Moana van de familie Goubau het best gepresteerd. Nog niet bekomen van haar recente overwinning in Cowes Week, boekte Moana, het langste zeiljacht aanwezig, vandaag een 3-3-1. Halverwege dit zevende IRC Europees Kampioenschap heeft de Belgische boot 10 punten voorsprong op de HH42 INO XXX van RORC Commodore James Neville, met de MAT 12 Sailplane van Jean-Eudes Renier, winnaar van de tweede race van vandaag, op één punt achterstand als derde. De door Gerd-Jan Poortman geschipperde Ker 46 Van Uden-ROST, won gisteren de eerste race, maar is nog steeds aan het herstellen van een kostbare DSQ in de dubbel scorende, niet-aftrekbare kustrace van de eerste dag.

IRC 2
In IRC 2 staan de J/109's Joule van Arjen van Leeuwen en Jukebox van John Smart uit de UK nog steeds aan de leiding, met Wouter Borghijs uit België en zijn A-35 Tontin op de derde plaats. Vreemd genoeg won geen van hen vandaag een race. De Dehler 36 Rosetta van Radboud Crul won de eerste windward-leeward, de tweede ging naar de J/99 Lallekonig van Jörg Sigg en het rondje om de boeien werd gewonnen door de Dehler 39 Griel van Robert Jockin. Rosetta en Lällekönig zouden vanavond waarschijnlijk op het podium staan als zij niet tot de vier boten behoorden die werden gediskwalificeerd bij de start van de derde race onder U-vlag. 

Ondanks haar UFD staat Rosetta vierde in het algemeen klassement, slechts één punt verwijderd van het podium. "We hebben zaterdag en zondag nog te gaan," zegt Crul voorzichtig, een regelmatige RORC race en veteraan van zes Rolex Fastnet Races. "We hebben vandaag erg genoten van het zeilen. Het was erg mooi weer - een waar genoegen om in dit kampioenschap te zeilen...tot nu toe."

Over zijn race van vandaag, zei Crul: "Every dog has its day en vandaag had ik een paar gelukstreffers. We waren niet zo goed in de start, maar we kwamen terug en deden het goed. De boot gaat goed. En je moet je tactiek goed doen en snel de goede kant op gaan. Het was een mooie zeildag met 15-18 knopen." 

IRC 3
De enige boot die vandaag twee races won, was de nieuwe leider van IRC 3, Extra Djinn van Michel Dorsman. De Nederlandse X-362 Sport, won vandaag de eerste en derde race, en heeft een sprong voorwaarts gemaakt over de winnaar van gisteren, Alain Rousseau's Dehler 29 Picsou. 

Kees Keetels CSI Rakker is derde. Zijn A-31 is één punt verwijderd van de tweede plaats, na de tweede race van vandaag te hebben gewonnen maar nog steeds één punt verwijderd van Extra Djinn.

De genua- en spinnakertrimster van Extra Djinn, Madelon Voets, gaf het volgende commentaar: "We hebben een heel goede dag gehad. De wind van vandaag kwam ons heel goed uit - beter dan die van gisteren. De voorspellingen gaven andere winden aan, maar het pakte heel goed uit.”

"Hier nabij Breskens komt het aan op de tactiek. De handling van de boot is belangrijk, maar we hebben ook te maken met windverschuivingen (omdat we tussen verschillende delen van het land en eilanden liggen en de wind aan verschillende kanten van de baan anders is) en met ondiep water op sommige plaatsen, dus we moeten naar de stroming kijken en zien waar we moeten zijn met betrekking tot de stand van het getij. Onze tacticus heeft het vandaag heel goed gedaan."

Extra Djinn is bezig aan een succesvol seizoen, met het winnen van evenementen in heel Nederland, waaronder het Nederlands Kampioenschap. "We zijn goed op dreef dit jaar", vervolgt Voets, en voegt eraan toe dat Extra Djinn na haar eerste races op de Solent, "goed geoptimaliseerd is voor IRC."

Zaterdag gaat het racen verder met de wind nog steeds noordelijk maar lichter (sub-15 knopen). Opnieuw staan een rondje om de boeien en twee windward-leewards op het programma. 

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: