Twee teams DutchSail - Janssen de Jong naar Italië voor YFGC 69F

Twee teams DutchSail - Janssen de Jong naar Italië voor YFGC 69F

Team DutchSail – Janssen de Jong zal van 8 t/m 14 augustus met maar liefst twee teams deelnemen aan de vierde stop van de Youth Foiling Gold Cup. In het Italiaanse Torbole verschijnen zowel Team DutchSail Janssen de Jong girls als Team DutchSail – Janssen de Jong mixed aan de start. De girls varen met: Merle Louwinger, Svea Karsenbarg, Julia van der Vaart en Femke van den Berg. Waar Cas van Dongen, Ismene Usman en Eliott Savelon in actie komen namens team mixed.

Girls uit op revanche
Voor het girls team wordt het, het tweede 69F event. Na in mei de finale van de tweede stop in het Sloveense Portoroze net misgelopen te zijn is de doelstelling van het volledige vrouwenteam voor het event in Italië duidelijk. 

Stuurvrouw Svea Karsenbarg: “In Slovenië waren we net begonnen, het was onze eerste keer in de 69F en alles was nieuw. Nu zijn we ruim twee maanden verder en hebben we veel meer uren gemaakt. Zowel in de 69F als op de WASZP, allebei supersnelle foilende boten. Daar zijn we als individuen en als team door gegroeid. Natuurlijk willen we dit keer heel graag de finale dagen halen, maar het is nog lastig inschatten hoe we ervoor staan ten opzichte van de concurrentie.”

Girls uit op revanche

Mixed in nieuwe samenstelling
Het mixed team won vorig jaar onder leiding van PieterJan Postma zowel de Youth Foiling Gold Cup als het aansluitende Pro Event. In het Pro Event rekende het team af met America’s Cup zeilers als Checco Brunni en de Olympisch kampioenen Fletcher en Tita. Toch waakt stuurman Cas van Dongen voor te hoge verwachtingen.

Van Dongen: “Er is sinds vorig jaar heel veel veranderd. De andere teams hebben veelal meer gevaren en getraind maar nog veel belangrijker is dat onze eigen voorbereiding heel anders is geweest. In tegenstelling tot vorig jaar hebben we dit jaar geen fulltime programma gedraaid en is de samenstelling deels nieuw. We moeten reëel zijn en weten eigenlijk niet goed waar we staan.

Naast de vertrouwde gezichten van Cas van Dongen en Ismene Usman zal Eliott Savelon de plaats van Scipio Houtman innemen. Savelon is een erkende solo foil specialist (WASZP Europees Kampioen slalom 2019, Nacra 15 wereld kampioen 2017 en winnaar van de SailGP inspire in Saint Tropez) en kijkt uit naar zijn nieuwe rol.

Savelon: "Ik heb al langer contact met de mensen achter DutchSail, toen het telefoontje kwam of ik mee wilde trainen hoefde ik daar niet lang over na te denken. De trainingen bevielen gelukkig van beide kanten en we gaan hier in Italië nu proberen zo snel mogelijk te groeien als team. Ik kijk uit naar deze uitdaging."

Houtman die door een blessure, opgelopen in de Olympische 49er, niet in actie kan komen zal wel aanwezig zijn in Italië en beide DutchSail – Janssen de Jong teams proberen zo goed mogelijk bij te staan.

Houtman: “Ik baal onwijs dat ik niet kan varen. Maar ik ben geblesseerd en niet fit. Dan moet je eerlijk zijn naar jezelf maar ook naar je teamgenoten, ik kan momenteel niet leveren wat er in deze dynamische boot van me gevraagd wordt. Maar ik hoop met mijn ervaring en kennis op deze manier toch van waarde te kunnen zijn.”

Zoveel mogelijk talent laten foilen
Michiel van Dis: “Als DutchSail willen we de Nederlandse jeugd met dit project de kans geven om op internationaal niveau te foilen en zich te meten met de wereldtop. Om ze zo goed mogelijk voor te bereiden hebben we met behulp van Sailcenter een aantal WASZP’s klaarliggen in Muiden om mee te trainen. Daarnaast zijn er trainingsdagen met de 69F in Nederland geweest. Ik ben benieuwd hoe beide teams ervoor staan. Zowel ten opzichte van elkaar als ten opzichte van de internationale concurrentie. Maar dat we volgende week in Italië met twee teams als Team DutchSail – Janssen de Jong aan de start kunnen verschijnen is al winst en smaakt naar meer.”

Over DutchSail
Team DutchSail – Janssen de Jong is een campagne van DutchSail. DutchSail is een non-profit stichting met als doel: het samenbrengen en samenhouden van partijen die direct en indirect een bijdrage kunnen en willen leveren aan het welzijn van de watersport. Een onderdeel daarvan is het logischer en makkelijker maken van de huidige grote stap van de Olympische zeildisciplines, waarin “we” zo goed zijn, naar de niet-Olympische maar wel prestigieuze zeildisciplines.

Tekst: Bart Salemans

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: