Tweeëndertig teams maken zich op voor Sevenstar Round Britain & Ireland Race

Tweeëndertig teams maken zich op voor Sevenstar Round Britain & Ireland Race

De Sevenstar Round Britain and Ireland Race start op zondag 7 augustus om 12 uur 's middags in Cowes. Tweeëndertig teams van over de hele wereld doen mee aan de race. Dat is een recordaantal deelnemers voor de non-stop versie van de 1.805 mijl lange en zware race. De race wordt sinds 1976 om de vier jaar georganiseerd door de Royal Ocean Racing Club en is sinds 2006 een non-stop race zonder assistentie. 

Aan de editie van 2022 nemen 120 professionele en amateur zeilers uit 14 verschillende landen deel, waaronder vier vrouwelijke schippers en zeven bemanningsleden jonger dan 21 jaar. De algemene winnaar wordt bepaald door de beste gecorrigeerde tijd volgens de IRC Rating Rule en krijgt de John Illingworth Trophy. De IRC-klassen zullen individuele trofeeën krijgen.

IRC doublehanded
Meer dan de helft van de deelnemers zal doublehanded racen. Een recordaantal van 17 teams in IRC Two-Handed zal strijden om de Rebel Maid Trophy en de eindoverwinning. Zeilers die dubbelhandig racen komen uit België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Polen en de VS. De grootste deelnemer is de Open 50 Pegasus uit Northumberland, geschipperd door Ross Hobson en Jonathan McColl.

Volledig bemand
Een grote verscheidenheid aan boten zal met een volledige bemanning deelnemen aan de race. De grootste in de race is Marie Tabarly's beroemde Franse 73ft ketch Pen Duick VI, die werd gebouwd voor haar vader Eric Tabarly om deel te nemen aan de eerste Whitbread Round the World Race in 1973. Vijftig jaar nadat Pen Duick VI in gebruik werd genomen, zeilt Marie nog steeds met Pen Duick VI van Patagonië tot IJsland, waarbij de boot meer dan 300.000 mijl heeft afgelegd. Tot de bemanning van Pen Duick VI behoort ook Vendée Globe-succes Alexia Barrier.

Belgen in de race
Roel Ysewyn en Tom De Jonghe, de voltallige bemanning van de Gente di Mare (RYCB) is in Cowes. Ze zeilen doublehanded in IRC 2H. De mentale voorbereiding draait op volle toeren voor de start op 8 augustus. De zeilers hebben er lang naar uitgekeken, alles zorgvuldig gepland, getraind, gripfiles gemaakt, meteo en seasurvivals gevolgd,… en zijn nu eindelijk klaar om te vertrekken. Uit Nederland doet Windshift van Rob Bonte mee in IRC 2.  

Gente-Di-Mare

Start Live streaming
De start is live te volgen op RORC Racing YouTube op zondag 7 augustus 11.30 uur BST. Met deskundig commentaar van Ian Walker (tweevoudig Olympisch medaillewinnaar, America's Cup veteraan, Volvo Ocean Race winnaar) en Louay Habib (RORC Race Reporter & race pundit) die verslag zullen uitbrengen vanuit hun positie op het RYS platform.

Bron: RORC.org

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: