VIDEO: Cowes Week 2022, vijf tips en tricks van winnaar Joule J 109

winnaar Joule J 109

Cowesweek 2022 Joule J 109 van Arjen Van Leeuwen en Silvy Leijh (NED) werd eerste in de J 109 klasse tijdens de Cowes week van 2022. Jos Steenbrugge, tacticus aan boord van de J109 Joule vertelt over zijn ervaring en geeft wat tips en tricks mee die weleens van pas kunnen komen bij deelname aan de Cowes Week. 

Jos Steenbrugge aka Joxy the Shaper, tactician A/B van de Joule vertelt:

Cowes Week stond al jaren op mijn bucket list maar vorige week was het dan zover en werden alle superlatieven waarheid. De Cowes week op de Solent is wedstrijdzeilen onder de meest tactische omstandigheden. De continu veranderende en tegengestelde stroming, in dieptes en ondieptes gecombineerd met kriskras door elkaar heen scheurende wedstrijdklassen maken van de Cowes week een ongeëvenaard zeilevenement. Okay de tapas en de wijn in Palma zijn veel beter maar voor de zon en wind was het dit jaar niet nodig om naar Spanje te vliegen. 

Na een volledige winter van onderhoud was de Joule er helemaal klaar voor en had de boot en het team met de overwinningen tijdens The Round The Island Race en de J Cup / UK Nationals al bewezen dat een podiumplek mogelijk was. Met de nieuwe rig tune, een aalgladde romp, een nieuwe korrel 60 op het dek en de Solent ervaring vloog de Joule weer over de wedstrijdbanen met als hoogtepunt de kanonschot finishes vanaf The Royal Yacht Squadron. Kijk, knal hebben ze dus niet in Palma of Porto Cervo. 

Zeilhelden, zilver en hoogpolig tapijt
De Cowes week 2022 was Champagne zeilen pure sang. Strakblauwe lucht met 14 tot 20 knopen en aan het einde van de dag dagprijzen die ceremonieel worden overhandigt op de verschillende Royal Yacht clubs inclusief hoogpolig tapijt en wanden vol zeilhelden met hun wereldberoemde boten.

De absolute max waren wel de starts van de J70 en de nieuwe Cape 31 velden die met een ongekend aantal boten door de Solent knalde. Met name de Cape 31 met 17 boten in het eerste jaar en tal van Fast 40 transfers staat bij ons op de verlanglijst maar we argumenteren tegen dovemansoren ☹

Met een eindoverwinning op zak word je als team schriftelijk uitgenodigd door de Squadron commodore in het zeilwalhalla waar alle trofeeën sinds 1815 staan te blinken op de belangrijkste na 😊. Met echte Britse humor en zelfspot worden de Royal Squadron bekers, schalen en zwaarden uit de vorige eeuw uitgereikt door de typische “Upper Class” commodores allen herkenbaar aan hun oversized blazer met te hoge witte broek. De historische trofeeën worden vol respect geïntroduceerd met naam en datum maar gaan na het fotomoment linea recta gelijk weer in de vitrine. 

Bemanning Joule

Dit jaar ging veel van het zilverwerk naar de overkant van het kanaal met naast de Joule een hoogste podiumplaats voor het Belgische team Moana en zilver voor team Winsome uit Nederland. De teams van Njord, Van Uden, Elixer en de Nederlandse Moana kwamen net te kort voor een podium plek.

Tips en tricks voor een succesvolle Cowes Week 
Nou ben ik er zeker van dat na het lezen van dit verslag meerdere boten deze race in hun kalender plakken. Hieronder volgen dan ook wat tips en tricks voor een succesvol evenement:

  1. Zorg dat je de kaarten van “Winning Tides” goed bestudeert maar hou er rekening mee dat er wat tijd afwijkingen in kunnen zitten al naargelang hoog en laag tij (of huur onze navigator in). 
  2. Maak je eigen plan en laat je niet verleiden door de route van de locals want die zaten er ook wel eens naast. 
  3. Bij de opbouw van de sea breeze kan de wind soms 30 graden schiften dus train je jib wissels en spi peals (of vraag onze bowman aan boord) , de banen zijn erg lang en 2,5 mijl upwind is geen uitzondering dus met een goede tactische keuze lig je zo weer voorin.
  4. Probeer een code zero aan boord te krijgen ( staat al jaren op ons verlanglijstje ) 
  5. Voor de meer culinaire zeilers onder ons , bezoek restaurant The Basque Kitchen en dan is je Tapas en goede wijn probleem helemaal opgelost (of huur onze Jib trimmer in).

Succes!

Tekst: Jos Steenbrugge

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: