Diabolic wint Regatta Rei en Jaume

Diabolic wint Regatta Rei en Jaume

De Regatta Rei en Jaume is een wedstrijd die meetelt voor het Spaans en Catalaans kampioenschap en vertrekt in Salou om 105 nm later te eindigen in Mallorca. De wedstrijd ging door van 8 tot 10 september. Zo’n wedstrijd op de Med is altijd prima georganiseerd en voorbereid. Hieronder volgt een uit de kuip verslag van Glenn De Brouwer. 

Topdiner en warme ontvangst
Donderdag hebben we de boot overgevaren naar Cambrils. In Salou is het op dit moment niet diep genoeg voor onze 2,15 m diepe kiel. ‘s Avonds is er een transfer met bus naar Salou voor alle deelnemers die noodgedwongen in Cambrils liggen omwille van hun diepgang. Dan volgt een top diner in het prachtige clubhuis van Salou met de skippers meeting en een warme ontvangst met rijkgevulde goody bag .

De start
Vrijdagmorgen is de start voorzien om 10.00u voor Salou. Even een in de windse boei halen en vervolgens richting Dragonera. Dragonara is een rotsachtige eiland aan de westelijke punt van Mallorca. De afstand tot de finish bedraagt 105 nm. 

De windvoorspellingen zien er goed uit, tussen de 5 en 14 kn. Uiteindelijk krijgen we tot 18 kn wind in tweede helft van de wedstrijd . 

In de double handed klasse zitten een paar vaste waarden zoals de Grand Soleil 44 Race Enigma, een Judel Vrolijk 42 Modul, en de Grand Soleil 50 Marjuin.

De tactiek en de wedstrijd
Al onze concurrenten van double handed gingen na de start meer zuidelijk maar Michel (Lefebvre) en ik kozen de noordelijke routering omdat daar in de namiddag een uitloper met meer wind uit goede richting zit aan te komen. Dit is volgens ons de juiste optie. Wij en nog een Sunfast die met bemanning zeilt waren de enige die vanaf het begin de noordelijke kant kiezen. 

Als snel komt een Max Dolphin 65 met bemanning ons vervoegen aan de noordkant, doch na zijn eerste gijp moest hij achter ons passeren.

We zijn goed halfweg in de wedstrijd als de windshift zoals verwacht erdoor komt. De genua 1 gaat down en Code 0 gaat erop. Op dat moment liggen we nog voor de Grand Soleil 50 en de 44. We hebben dus tactisch de goede beslissing genomen!

Tegen het einde van de wedstrijd moeten we toch nog even de genua 3 zetten. De hoek en windkracht is niet meer ideaal door de toenemende wind. We hebben wel gedurende drie uur een prachtig Code o rak gehad met 13 à 15 kn wind onder een prachtige volle maan. Dat zijn de momenten waarvoor je het doet en die je nooit meer vergeet. Echt top!

Dicht bij Dragonera valt de wind uiteindelijk weg of begint hij te draaien naar alle kanten. Alle boten vallen stil. Wij komen er redelijk snel uit en finishen om 7 u ‘s morgens. 

Zaterdagavond volgt alweer een top diner met bijbehorende prijsuitreiking in een rooftop restaurant in Port Adriano. Daarna vertrekken we onmiddellijk naar de thuishaven in Torredembarra. Maandag opruimen en dan weer naar Belgica . 

Het resultaat 
1ste plaats overall double handed 
2de plaats over alle klassen (single handed, double handed en full crew)

De eerste uren onder spi heb ik met Michel om het half uur gewisseld aan het roer. Verder in de wedstrijd deden we een wissel om het uur om zo geconcentreerd mogelijk te blijven.

Trofee

Toekomstplannen

Het resultaat is top ,we blijven hier echt op niveau presteren in double handed. Volgend jaar is het WK double handed in Barcelona. We trainen er hard naar toe en Michel  jr. Lefebvre bekijkt verder met UK Sails welke verbeteringen nog mogelijk zijn in de garderobe van den DIABOLIC.

Wij kijken uit naar de volgende wedstrijd, de Golden Cup eind october, eveneens een regatta van het Spaans en Catalaans kampioenschap .

De Golden Cup dit jaar is een speciale editie door de aanwezigheid van de  America's Cup teams in Barcelona. Binnenkort meer nieuws daarover!

De uitslagen

Over de wedstrijd

De Rei en Jaume Regatta is een wedstrijd die ondertussen al zijn zesendertigste editie beleeft en tussen 8 en 10 september wordt gehouden. De Regatta verenigt de steden Salou en Santa Ponça, waarbij de route wordt nagebootst die Jaime I in 1229 eerst naar het eiland Pantaleu voerde om later de Mallorcaanse kust te bereiken om met de herovering van het land op de Moren te beginnen.

Het sportieve programma van de regatta begint op donderdag 8 september, met de schippersvergadering en het welkomstdiner voor de deelnemers op de YC van Salou. Op vrijdag 9 september verzamelen de deelnemende boten zich in de baai van de Catalaanse stad, vanwaar het vertrek is gepland en waar ook de prijsuitreiking op 10 september zal plaatsvinden. 

Tekst: Glenn De Brouwer

Labels

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: