Perfecte eerste dag voor 21ste Rolex Swan Cup

Perfecte eerste dag voor 21ste Rolex Swan Cup

Porto Cervo, 13 september 2022. De Costa Smeralda liet zich van haar beste kant zien op de eerste dag van de Rolex Swan Cup, met een frisse zuidoostelijke bries van ongeveer 12 knopen, oplopend tot 15 knopen, die de hele vloot een fantastische zeildag bezorgde. 

De Rolex Swan Cup is een tweejaarlijkse regatta die wordt georganiseerd door de Yacht Club Costa Smeralda (YCCS) in samenwerking met de Nautor Swan scheepswerf en met de steun van titelsponsor Rolex. De 21e editie van het evenement wordt afgesloten op zondag 18 september.

De Maxi en Mini Maxi klassen, Grand Prix en Classic Sparkman & Stephens klassen
De Swans in de Maxi en Mini Maxi klassen voeren een parcours onder de kust af van ongeveer 27 mijl, terwijl de Grand Prix en Classic Sparkman & Stephens klassen een vergelijkbaar parcours aflegden, waarbij de lengte werd teruggebracht tot ongeveer 23 mijl. Na de offset-markering te hebben gerond, voer de vloot naar het zuiden om de eilanden Mortorio en Soffi te ronden, alvorens de spinnakers te hijsen en via de Bisce-pas naar de Secca di Tre Monti te varen. Vanaf hier draaiden de boten aan de wind om het eiland Monaci te ronden en af te dalen naar de finish bij Porto Cervo.

De one-design klassen
Voor de one-design klassen zette het wedstrijdcomité twee windward-leeward races uit, zoals gepland. Deze werden gekenmerkt door precisiestarts, zwaar bevochten markeringen, perfect uitgevoerde manoeuvres en het soort tactische finesse dat alleen kampioenen van niveau in deze vloot kunnen voortbrengen. De vloot verblindde de toeschouwers op het water en aan wal met tientallen gekleurde gennakers, terwijl de blije gezichten van de zeilers bij hun terugkeer naar de dokken duidelijk maakten waarom iedereen wil deelnemen aan de Rolex Swan Cup.

De Maxi-klasse
In de Maxi-klasse toonde de Spaanse Swan 80 Plis-Play (1999) meteen een enorme vastberadenheid om haar titel van de vorige editie te verdedigen en won in gecompenseerde tijd voor de gloednieuwe ClubSwan 80 My Song. De derde plaats ging naar de Swan 90 Freya.

De Mini Maxi's en de Classic S&S-groep
Bij de Mini Maxi's ging de top drie naar Swan 601's, met Flow voor Arobas en Les Amis. In de Classic S&S-groep gaat de Swan 38 Mascalzone Latino XXXIII uit 1974 aan kop met de Swan 65 ketch Shirlaf en de Swan 36 Josian.

De Grand Prix
De grootste klasse, met 22 jachten, is de Grand Prix, waar Crilia (Swan 53) de overwinning pakte vóór Katima (Swan 54), beide boten zijn afkomstig uit Duitsland. De derde plaats ging naar de Zwitserse Swan 48 Anya, die voor het eerst deelneemt aan de Swan Cup.

Christoph Stein, eigenaar van Crilia: "We hadden een fantastische dag, typisch voor dit evenement, waaraan we met onze familieboot al 13 edities deelnemen - we hebben zelfs mijn 82-jarige vader aan boord en een van mijn zonen op het voordek - en we hebben nog nooit eerder op de eerste wedstrijddag gewonnen. We zijn goed gestart en de twee sleutelmomenten waren eerst de offset mark en daarna de lange upwind van 5 mijl van Isola dei Monaci naar Porto Cervo, die we in één keer wisten te doen, zonder overstag te gaan. In de omstandigheden van vandaag presteerde onze boot zeer goed aan de wind”

Swan CupDe Clubswan 50-klasse

In de zeer competitieve Clubswan 50-klasse, met 15 boten die in real time racen, was de winnaar van de dag met een eerste en een derde plaats Giuliana, met Vasco Vascotto als tacticus. Slechts één punt daarachter staat Balthasar (die vandaag een vierde en een eerste plaats scoorde), met de Nieuw-Zeelander Hamish Pepper als tacticus, en Cuordileone, eigendom van Nautor-voorzitter Leonardo Ferragamo, bijgestaan door tacticus Manu Weiller.

Vasco Vascotto, tacticus op Giuliana: "We zijn zeer tevreden over onze dag op het water met 15 knopen wind uit het zuidoosten en natuurlijk over het resultaat van vandaag. In de eerste race kozen we voor de rechterkant van de baan, waardoor het grootste deel van de vloot aan de linkerkant bleef, omdat we aanwijzingen hadden dat dat beter zou zijn en dat was ook zo, maar belangrijker nog was de tweede race, waarin we een paar plaatsen terugklommen om vooraan te eindigen."

De Clubswan 36-, 42- en 45-klasse

Het zijn G Spot en Farstar, beide met een respectievelijk eerste en tweede plaats, die de top delen op gelijke punten in de Clubswan 36-klasse. De derde plaats is in handen van Black Seal. Selene Alifax leidt bij de Clubswan 42's met twee eerste plaatsen, gevolgd door Nadir en Dralion. In de Swan 45-klasse leidt Ulika het klassement voor Blue Sky en Ex Officio.

De dag werd afgesloten met een verfrissing na de race op het Piazza Azzurra en de dagelijkse prijsuitreiking door Garmin. Morgen, 14 september, gaat de race verder met het eerste waarschuwingssignaal om 12 uur 's middags CEST.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: