Rolex Swan Cup tweede dag: nu wordt het serieus

start Rolex Swan Cup

Porto Cervo, 14 september 2022. De tweede dag van de Rolex Swan Cup begint op schema. De boten in Divisie 1 zullen om 12 uur ‘s middags een kustbaan gaan zeilen en in Divisie 2, twee windward-leeward races afzeilen. Vooral tactici en strategen worden op de proef gesteld. Ze proberen grip te krijgen op een zuidoostelijke wind van 8 tot 20 knopen gedurende het hele parcours.

Gezien de zuidoostenwind heeft het wedstrijdcomité een parcours van ongeveer 29 mijl uitgezet voor Divisie 1, waarbij de Swan Maxi en Mini Maxi klassen langs de oostkust van de eilanden Caprera en La Maddalena varen, en verder naar de vuurtoren van Barrettinelli di Fuori, alvorens af te buigen naar de finish, naar Capo Ferro. Voor de groepen Classic S&S en Grand Prix is een soortgelijke route uitgezet, maar dan over ongeveer 25 mijl, terwijl hun finishlijn is verplaatst naar de Monaci-eilanden.

Er staat ongeveer 15 knopen wind tijdens de race, die in het meest noordelijke deel van het parcours sterk afneemt. Het windward-leeward parcours voor Divisie 2, dat vlak voor Porto Cervo is uitgezet, heeft een constante wind, maar moet afrekenen met uitdagende “choppy seas”.

Plis-Play verstevigt positie aan de top
De Swan 80 Plis-Play herhaalt haar knappe prestatie van gisteren in de Maxiklasse, en verstevigt daarmee haar positie aan de top. De tweede en derde plaats van de dag gaan respectievelijk naar de Swan 100 Onyx, met Gavin Brady als tacticus, en de Swan 90 Freya, met tacticus Mike Toppa. In het algemeen klassement staat Plis-Play bovenaan, voor Freya en Onyx.

David Madrazo, bemanningsleider van Plis-Play: "We zijn echt blij dat we erin geslaagd zijn ons te herstellen van een slechte start. De hele bemanning en in het bijzonder de tacticus Laureano Wizner hebben geweldig werk geleverd. Zo goed dat we in het laatste stuk naar de finish het grootste deel van de vloot hebben ingehaald. De boot zeilt perfect en daar zijn we ook blij mee."

Swan Mini Maxi's top drie in handen van Swan 601's.
Flow, Arobas en Les Amis eindigden vandaag in die volgorde en handhaven ook dezelfde posities in het algemeen klassement.

Classic Sparkman & Stephens
In de klasse van de Classic Sparkman & Stephens Swans was de winnaar van de dag de Swan 36 Josian, de kleinste boot aanwezig in Porto Cervo, gevolgd door Mascalzone Latino XXXIII en Shirlaf. In het algemeen klassement blijft Mascalzone Latino XXXIII aan de leiding, slechts één punt voor Josian en twee voor Shirlaf.

Grand Prix-klasse
In de Grand Prix-klasse blonk de Britse Swan 58 OM II uit ondanks haar eerste deelname aan de Rolex Swan Cup. Zij werd gevolgd door de Spaanse Swan 56 Clem Primero en de Duitse Swan 53 Crilia, die de eerste plaats in het algemeen klassement vasthoudt met één punt voorsprong op OM II. De Swan 48 Anya staat op de derde plaats na een vijfde plaats vandaag.

ClubSwan 50
In de twee windward-leewardraces behaalde de ClubSwan 50 Stella Maris van August Schram de beste resultaten van de dag (3-1), vóór Tango van YCCS-lid Christian Kilger (1-6). In het voorlopige algemeen klassement behoudt Balthasar van Louis Balcaen de leiding met één punt voorsprong op Tango en drie op Stella Maris.

August Schram, eigenaar van Stella Maris: "Het was prachtig zeilen, moeilijke omstandigheden, maar met Robert Scheidt als tacticus hebben we iemand aan boord die bereid is gedurfde beslissingen te nemen, en dat hebben we dan ook gedaan. Goede, mooie races, zware races ook, we waren heel dicht bij Cuordileone en heel dicht bij Hatari."

Clubswan 36
In de Clubswan 36-groep blijft G Spot van Giangiacomo Serena Di Lapigio schitteren, met een eerste en een tweede plaats vandaag, ze consolideren zo hun voorsprong op Farstar van Lorenzo Mondo (2-6), en Mamao van Haakon Lorentzen, die een zevende plaats en een overwinning in de tweede race van de dag opeiste.

Clubswan 42
Bij de Clubswan 42's was de winnaar van de dag met een derde en een eerste plaats Nadir van Pedro Vaquer Comas. Selene Alifax van Massimo De Campo (4-2) blijft echter aan kop van het algemeen klassement, gevolgd door Nadir en Pez de Abril van Jose Maria

Swan 45
Meseguer (1-6). Claudio Terrieri's Blue Sky domineerde vandaag in de Swan 45-klasse, en springt met twee overwinningen naar de top van het algemeen klassement.

De dag werd afgesloten met de after-race refreshment op Piazza Azzurra en de dagelijkse prijsuitreiking gepresenteerd door Quantum Sails.

Morgen staat voor alle klassen een lange kustrace op het programma, met het eerste waarschuwingssignaal om 12 uur 's middags.

Over de Rolex Swan cup
De Rolex Swan Cup is een tweejaarlijkse regatta die wordt georganiseerd door de Yacht Club Costa Smeralda (YCCS) in samenwerking met de Nautor Swan scheepswerf en met de steun van titelsponsor Rolex. De 21e editie van dit evenement wordt afgesloten op zondag 18 september.

 

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: