Zeilers weerbericht weekend 17-18 september 2022

Weerkaart vrijdag 16 september  2022

Onstabiele polaire lucht. Tussen een hogedrukgebied ten noordwesten van Groot-Brittannië en een omvangrijke Scandinavische depressie wordt onstabiele maritiem polaire lucht naar onze regio gestuurd. Tussen een lagedrukgebied met kern boven de Botnische Golf en een hogedrukgebied tussen IJsland en Schotland, bevinden we ons vandaag vrijdag 16 september 2022 en morgen zaterdag 17 september ’22 in een strakke noordnoordwestelijke stroming. Een buienlijn zal deze middag vrijdag 16 september 2022 onze kust bereiken. Koude bovenluchten kunnen in combinatie met het warme zeewater voor felle buien zorgen. Vanaf zondag 18 september ’22 verplaatst de kern van het hoog zich naar een gebied ten zuiden van Ierland waardoor de buienactiviteit stilaan vermindert.

Zaterdag 17 september wordt het wisselend bewolkt met soms felle buien, mogelijk vergezeld van onweer. Aan de westkust kan het door de neerslagschaduw van Engeland droger zijn. Matig zicht tijdens de buien. Maxima rond 15°C. Minima rond 12°C.

Wind op zee: Krachtige tot harde wind (25-30 kt) uit NNW, krimpend naar NW en afnemend tot vrij krachtig (17-21 kt). Golven rond 3.0 m, afnemend naar 2.5 m.

Wind aan de kust: Krachtige wind (22-27 kt) uit NNW, krimpend naar NW en afnemend tot vrij krachtig (17-21 kt). Golven rond 2.5 m, afnemend naar 2.0 m.

Rukwinden: Tot 40 kt ’s morgens, 35 kt in de namiddag.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is zeer onstabiel.

Weerkaart zaterdag 17 september 2022

Zondag 18 september is het vrij zonnig en droog aan de westkust, aan de oostkust is het wisselend bewolkt met nog kans op een buitje. Meestal goed zicht. Maxima rond 16°C. Minima rond 13°C.

Wind op zee: Vrij krachtige tot krachtige wind (20-25 kt) uit NW, afnemend tot vrij krachtig (17-21 kt). Golven rond 1.75 m.

Wind aan de kust: Matige tot vrij krachtige wind (15-20 kt) uit de NW. Golven rond 1.5 m.

Rukwinden: Tot 30 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is onstabiel.

Weerkaart zondag 18 september 2022

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: