Silverrudder "Challenge of the Sea", Sebastian Steinbarth: “Ik ben super blij dat ik de uitdaging heb doorstaan”

  • Author: Kat
    Date: zo, 18/09/2022 - 13:45
    Tags:
Sebastian Steinbarth: “Ik ben super blij dat ik de uitdaging heb doorstaan”

De Silverrudder Challenge wordt één keer per jaar georganiseerd met start en finish in Svendborg (DEN). De race wordt singlehanded gezeild rond Funen. De richting is afhankelijk van de heersende weersomstandigheden. Silverrudder Challenge heeft 7 bootcategorieën, en in elk daarvan wordt een winnaar bekend gemaakt. Tenminste, als de deelnemers in staat zijn de winnaars van vorig jaar te verslaan in snelheid. Naarmate het aantal deelnemers toeneemt, wordt de concurrentie ook zwaarder. Maar de uitdaging blijft hetzelfde: 134 Nautische Mijlen rond Funen - solo. Deelnemers doen er gemiddeld tussen de 14 à 40 uur over om de tocht te volbrengen.

Dit jaar startte de race op vrijdag 16 september om 10.30 uur met 450 deelnemers aan de meet. Sebastian Steinbarth (RYCB) was er één van. Hij deed mee met zijn Saffier SE 27 Leisure in de Small Keelboats klasse. Hij deed er in totaal 28u 44m 48s over om te finishen. Lees hieronder zijn verslag: 

Snelle start
Wat een race rond het eiland Funen. Nu weet ik waarom de Silverrudder "Challenge of the Sea" heet! De start op vrijdag was goed. Er was meer wind dan voorspeld. Daarom hadden bijna alle boten een te groot zeiloppervlak. Ik kon de grote en snelle boten in de Svendborg Sund bijhouden met mijn Code Zero. Soms haalden we meer dan 11 knopen in het smalle kanaal. Gelukkig zijn we niet aan de grond gelopen.

Meer wind dan voorspeld
Dan de eerste verrassing. In plaats van de voorspelde 15 knopen wind was er tot 14 uur twee keer zoveel wind op de Grote Belt. Ik had een probleem met het bergen van mijn Code Zero. Daardoor verloor ik tijd en hoogte. Helaas waren de snelle boten hierdoor verdwenen. Gelukkig is de Code Zero niet stuk gegaan. Dit zeil zou later nog belangrijk zijn...

Extreme wind, extreme golven en vergeten om het luik te sluiten
Om 15.00 uur zonder problemen tegen de stroom in door de Grote Beltbrug. Later in de middag vielen hier veel boten stil door de wind. Bij zonsondergang bereikte ik de noordelijke punt van het eiland. In plaats van de voorspelde rustige nacht kwam er een gale warning over de Marifoon. Onmiddellijk na zonsondergang begon het. Extreme wind en extreme golven omdat de Kleine Belt en de Grote Belt samenvloeien. Het was een echte uitdaging.

Siver Rudder

Ik was vergeten mijn luik helemaal te sluiten. Daardoor kwam er veel water in de boot. De enige grote schade tot nu toe: mijn laptop om de weergegevens te analyseren. Om 4 uur heb ik Middelfart bereikt. Hier is de Kleine Belt een smal kanaal met verschillende bochten en twee bruggen. Gelukkig ging de stroming met ongeveer 4 knopen in mijn richting. Toch was het passeren van de bruggen een echte uitdaging.

Duivelsrit
In de Kleine Belt was er weer stevige wind en een zeer hoge deining. Gelukkig kwam de wind hier van achteren. De periode tot zonsopgang was een echte duivelsrit. Om geen risico's te nemen, nam ik een kleine omleiding door de diepe vaargeul. Wie lokale kennis had, nam een kortere weg door de eilanden. Dat kostte me enkele plaatsen in het klassement. Maar daar gaat het niet om in de Silverrudder, omdat er geen enkel rating bestaat. Het belangrijkste is om de uitdaging aan te gaan en de finish te halen.

Svendborg Sund bereikte ik rond 9 uur. Ik keek ernaar uit om in minder dan 24 uur te finishen, wat een echte prestatie is. Helaas was de wind nu helemaal weggevallen. Ik stond tot 13.00 uur op dezelfde plek. Dan, dankzij enkele vlagen, haalde ik Svendborg.

Trhillerfinish
Nu volgde een echte thriller, die ik nog nooit zo heb meegemaakt. In de erg smalle Svenborg Sund was er weer opnieuw geen wind. In plaats daarvan was er een tegenstroom van 3 knopen en waren er regelmatig veerboten, een rondvaartboot en veel plezierboten. Dankzij een paar vlagen heb ik de brug en verschillende ontmoetingen met de veerboten goed doorstaan. Nu volgde in de laatste bocht voor de finish voor ongeveer 10 boten een processie van Echternach van ongeveer een uur. Aan de ene kant van de vaargeul de veerbootsteiger. Aan de andere kant van de vaargeul een school. Het onweer dat intussen was ontstaan, bracht zeer dreigend blijkende wolken en talrijke bliksems, maar geen wind. Tussendoor twee veerboten die niet uit de weg konden en heel dicht bij een Australiër kwamen (zie video). Met een vlaag haalde ik uiteindelijk om kwart over drie de finish met mijn Code Zero. Het Duitse maandblad Yacht deed verslag over de Silverrudder met een foto van onze finish thriller.

Ik ben super blij dat ik de uitdaging heb doorstaan. Vandaag krijg ik mijn finisher shirt. Hartelijk dank aan allen voor de grote belangstelling en de grote steun!

Ook Nederlandse aanwezigheid
Enkele Nederlandse zeilers die regelmatig meedoen: Gerben Bos (J/122 Jetstream), Madelon Kuiper (Winner 9.50 Bliss) Martin Hingst (Archembault 40 rc Vito 2) en Bart Desaunois (Beneteau Figaro 2 Batfish).

We willen volgend jaar graag meer boten uit België zien.

Funen
 

Labels

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: