Golden Globe Race: deelnemer loopt op de rotsen

deelnemer loopt op de rotsen

Golden Globe Race. Op 18 september om 05.45 uur lokale tijd loopt Guy de Boer met "SPIRIT", zijn Tashiba 36 op de rotsen op 50 meter van het strand aan de noordkust van FUERTEVENTURA op de Canarische Eilanden. De Golden Globe Race, is een single-handed race zonder assistentie, GPS noch elektronica aan boord, en ging op 4 september van start vanuit Les Sables d'Olonne.

Om 04.10 uur lokale tijd belde Kersten Neuschafer de Race Control per satelliettelefoon om een MAYDAY VHF oproep te melden. Die noodoproep komt van Guy De Boer die op rotsen gelopen is en water maakt. De plaatselijke kustwacht heeft ook gereageerd op de Mayday-oproep.

GUY is op dat moment niet zeker van zijn positie. De wedstrijdleiding neemt contact op met het Spaanse reddingscoördinatiecentrum.

Om 04.24 uur belt Guy de wedstrijdleiding en meldt dat de boot 45° slagzij maakt, door de zware branding water maakt en op de rotsen ligt. Hij heeft zijn reddingsvlot klaar, zijn GPS-positie doorgegeven aan de kustwacht en staat in VHF-contact met hen. Hij maakt zich zorgen over het verlaten van het schip in het donker en in de zware branding, want hij zegt dat hij het niet lang volhoudt. Hij kan het strand niet zien. Terwijl de branding over de boot breekt, verliezen we het contact.
(Lees verder onder de foto's)

gestrandgestrand

Om 05.10 uur meldt het Spaanse reddingscoördinatiecentrum dat de plaatselijke politie en brandweer op het strand zijn en dat hij 50 meter van het strand is. Hij weigert op dat moment echter om het schip te verlaten.

Om 05.36 uur belt Guy de Race Control dat hij veilig op het strand is. Spirit heeft over de rotsen gesleept, vervolgens is de plaatselijke reddingsbrigade door de branding naar hem toegekomen en heeft hem van de boot afgeholpen. Hij klinkt vol moedig en zegt dat een plaatselijk bergingsbedrijf al overweegt om de boot bij daglicht te bergen als dat mogelijk is. Guy zegt dat hij opnieuw contact zal opnemen met de Race Control met alle details zodra alles weer rustig is.

De Golden Globe Race wil alle reddingswerkers bedanken die zo professioneel en snel hebben gereageerd op een veeleisende en moeilijke situatie. 

De Golden Globe Race, is een single-handed race zonder assistentie, GPS noch elektronica aan boord, en ging op 4 september van start vanuit Les Sables d'Olonne.

Bron: Facebook GGR

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: