Jonas Gerckens en Sophie Faguet 5de geëindigd wereldkampioenschap zeilen

Jonas Gerckens en Sophie Faguet

België mist net het podium wereldkampioenschap oceaanracen. De Red Dolphins, de Belgisch-Franse Sophie Faguet en de Belg Jonas Gerckens, zijn als 5de geëindigd op het wereldkampioenschap zeilen gemengd dubbelspel 2022 in Slovenië op boten van Figaro 3. 

De start van het wereldkampioenschap zeilen vond plaats op 21 september om 12.30 uur vanuit Portoroz. De schippers zeilden 252 mijl over de Adriatische Zee. Sophie Faguet en Jonas Gerckens kwamen over de finish na bijna twee dagen racen, waaronder twee nachten op zee. 

Thriller in eindsprint 
Vanaf de start brak een kopgroep weg uit de vloot van 10 boten, aangevoerd door het Franse team (waarvan schipper Loison een Figaro 3-specialist is) en op de voet gevolgd door België, Italië (Europees kampioen van 2022), Spanje, Catalonië en Uruguay. De fans hielden hun adem in en waren getuige van een ware thriller in de eindsprint. Terwijl de Red Dolphins sinds het begin van de race in de top drie zeilden, werden ze in de eindsprint ingehaald door de andere landen die profiteerden van wind uit de kust die niet was voorspeld in het weerbericht. Na de vloot het grootste deel van de race te hebben geleid, is het eindresultaat uiteraard een grote teleurstelling voor de Red Dolphins. 

In 2021 wonnen de Red Dolphins de bronzen medaille op het Wereldkampioenschap Ocean Racing in Venetië. 

Het algemeen klassement van de 2022 World Sailing Mixed Doubles Championship luidt als volgt: 

  • 1 Italië (Cecilia Zorzi / Giovanni Di Monaco) 
  • 2 Uruguay (Waksman/Fontanesi) 
  • 3 Frankrijk (Ragueneau/Loison)

Jonas op punt voor deelname aan tweede Route du Rhum
Er is geen uitstel meer voor schipper Jonas Gerckens, die zal moeten terugkeren naar Lorient in Bretagne om de voorbereiding op de Route du Rhum te hervatten. Op de agenda voor de komende dagen: voorbereiding van de Volvo 164 (na weken van refit), Class40 training voor de kust van Lorient, weertraining en fysieke voorbereiding. 

Jonas staat op het punt deel te nemen aan zijn tweede Route du Rhum. Dit jaar breekt de beroemde oceaanrace het record voor Class40-schippers. 55 schippers hebben zich ingeschreven, waaronder de beste zeilers ter wereld in deze categorie. Het niveau zal zeer hoog zijn, aangezien veel schippers aan de mythische transatlantische race zullen deelnemen aan boord van de nieuwste generatie boten. Jonas Gerckens mikt op een doorbraak in de top 10. In 2018 verbrak hij het Belgische record in de categorie door als 14e over de finish te komen. 

De start van de Route du Rhum vindt plaats op 6 november vanuit Saint Malo. De finish is in Pointe-à-Pitre op Guadeloupe. 

 

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: