Route du Rhum 2022: aftellen naar 6 november

Route du Rhum 2022: aftellen naar 6 november: village depart Saint Malo

In de 44-jarige geschiedenis hebben nog nooit zoveel schippers deelgenomen aan de Route du Rhum met Bestemming Guadeloupe. Voor de 12de editie van de meest mythische transatlantische race vertrekken 138 solozeilers vanuit Saint Malo naar Guadeloupe. Het is nu aftellen naar deze langverwachte editie, die op 6 november om 13:02 uur van start gaat in Saint-Malo.

Er zullen 138 deelnemers aan de start verschijnen van deze mythische oceaanrace, een recordaantal in haar 44 jarige bestaan. Op 21 september kwamen de zeilers van de zes klassen bijeen voor de traditionele foto, die het begin van de festiviteiten markeert, 46 dagen voor de start.

Een concentratie van emoties
Deze 12de editie, die op 6 november van start gaat in het hart van Bretagne, belooft een concentraat van emoties te worden voor het grote publiek en de liefhebbers. Het verenigt de meest succesvolle schippers en de meest prestigieuze teams en zij hebben de afgelopen vier jaar hard gewerkt aan de optimalisatie van hun boten om hun prestaties te verbeteren.

De kracht van deze transatlantische race is ook dat hij een veelheid aan profielen van verschillende soorten zeilers samenbrengt. Naast de meest gerenommeerden, beginnen veel amateurs aan de droom van hun leven. Zij hebben het dagelijks leven verzoend met de voorbereiding van hun boten, een tijdrovende beproeving.

Zes klassen die geschiedenis gaan schrijven

  • ULTIM 32/23: de belangrijkste categorie maxi-multihulls van meer dan 32 meter lang zonder maximale grootte
  • OCEAN FIFTY: multihulls van 50 voet (15 meter lang) die allemaal tot dezelfde klasse behoren
  • IMOCA: de 60 voet Vendée Globe monohulls (18,28 meter lang), waarvan sommige, de meest efficiënte, zijn uitgerust met foils.
  • CLASSE40: 12,18 meter lange monohulls die allemaal tot dezelfde klasse behoren
  • RHUM Multi: ≤ à 64 voet die niet tot de hierboven gedefinieerde klassen behoren
  • RHUM Mono: monohulls ≥ 39 voet (11,88 meter) en die niet in een hierboven gedefinieerde klasse passen.

Een steeds internationaler veld
Aan de startlijn staan 8 deelnemers in de Ultims en evenveel in de Ocean Fifty. Er doen 37 IMOCA-boten mee, 55 class 40-boten, 16 in de categorie Rhum Multi en 14 in Rhum Mono. Onder de deelnemers is 5% vrouw (7 ingeschreven), aanwezig in IMOCA, Class40 en Rhum Mono. Het veld is ook een illustratie van de internationalisering van het oceaanracen. Er zullen 14 nationaliteiten vertegenwoordigd zijn, waaronder een Japanse en een Chinese schipper. In totaal is 20% van de deelnemers buitenlands. Bovendien is de helft van de Franse schippers ingezetene of afkomstig uit Bretagne, waar de start wordt gegeven. Er zijn ook 6% Guadeloupeanen onder de deelnemers.

De start in Saint-Malo vanaf 25 oktober
Zoals elke vier jaar bereidt Saint-Malo zich voor op het ritme van dit grote evenement tijdens de 13 dagen van het dorp voorafgaand aan de start. Alles is in het werk gesteld om er een onvergetelijke ervaring van te maken voor de honderdduizenden toeschouwers die worden verwacht in een voor het grote publiek gratis toegankelijk dorp. Met de vloot gegroepeerd langs de emblematische kades van de race, aan de voet van de Intra-Muros en het Palais du Grand Large zal het een onvergetelijk schouwspel worden. 

Voor het eerst zullen de Ultims samen met de andere deelnemers in het hart van de stad aanmeren. De bezoekers kunnen ze bewonderen vanaf de kades. 

Liefhebbers en nieuwsgierigen zullen de Ultims en de Ocean Fifty kunnen bewonderen op dinsdag 25 oktober, de IMOCA boten op woensdag 26, de Class40s op vrijdag 28 en de Rhum Multi en Mono boten op zaterdag 29.

Bron: Routedurhum.com

 

Labels

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: