Positieve, opgewekte zonovergoten HISWA te water: wij gingen langs bij onze adverteerders

overzicht zonovergoten HISWA

Na twee noodgedwongen online edities van de Hiswa te Water konden afgelopen week zo’n 30.000 watersportliefhebbers weer genieten van een echte botenshow. Wij waren zaterdag zelf ter plaatse, proefden van de sfeer en gingen langs bij onze adverteerders. 

Zo’n 350 boten waren te bewonderen in de Batavia Haven in Lelystad op de plek waar ze horen, namelijk ín het water. Als beloning voor het lange wachten konden bezoekers en exposanten genieten van een zonovergoten beurs.

Wij bezochten onze adverteerders en ontvingen niets dan positieve geluiden. 

Elvstrøm Sails Benelux: Het werd een succesvolle beurs voor Maxim Van Pelt. Er kwam heel wat volk over de vloer en er werden veel orders uitgeschreven. Verder pakt Elvstrøm alweer uit met nieuwe en innovatieve producten waaronder EKKO. Dit zijn membraanzeilen die gemaakt zijn van gerecycled plastic flessenmateriaal.

“Plastic flessen kunnen worden gerecycled en gebruikt worden om allerlei nieuwe producten te maken, waaronder zeilen. Een 100% gerecyclede polyestervezel en een gerecycled taffeta die beide kunnen worden gecombineerd tot een EPEX-zeil dat voldoet aan alle mogelijke eisen op een milieuvriendelijke manier.

Het mooie is dat deze nieuwe en milieuvriendelijke technologie gaat samenwerken met Vaan Yachts, zij wonnen de HISWA boot van het Jaar verkiezing met de Vaan R4. Deze Catamaran is voor 60% gemaakt van gerecycled aluminium en overal aan boord zijn innovatieve oplossingen toegepast. Een huwelijk tussen Elvstrøm en de Vaan is eigenlijk vanzelfsprekend.”

Seldén Mast: Bij Sebastian Barzilay, General Manager bij Selden Mast Mid Europe, bekeken we het mooie rolreefsysteem dat eveneens op de Solaris 40 gebruikt wordt. Ook hier niets dan positieve geluiden en een goede beurs.

Dehler: Bij Dehler zitten alle orderboeken vol. De verdeler, Tjerk Van Loenhout lag er met twee jachten, de Dehler 34 en de Dehler 38. Het was aanschuiven om een blik aan boord te kunnen werpen van deze originele performance cruisers 

Tjerk Van Loenhout: “Na corona zitten we met heel veel orders. We krijgen de bestelling amper gebolwerkt. We horen en lezen niets dan onheilsberichten in de pers over moeilijke tijden maar daar merken wij tot op heden nog niets van.”

(lees verder onder de foto's)

Dehler 34

Interieur Dehler 34Solaris en Swan: Na onze delivery van de Bounty (Solaris 50) vorig jaar zijn we een grote bewonderaar van dit merk geworden. We bezochten dan ook de aanwezige Solaris 40 en kregen een deskundige uitleg van Gideon Messink, Solaris verdeler in de Benelux. 

(Lees verder onder de foto's)

Solaris 40Dek lay-outDek lay-out

Over de beurs:
De beoefening van de watersport kende een ongekende vlucht in de afgelopen Corona jaren. Hiswa te Water directeur Arjen Rahusen: ’Doordat we niet naar het buitenland konden, leerden we Nederland als vakantieland waarderen. En waar was je in die periode veiliger dan op het water. We zagen afgelopen week een grote groep nieuwe watersportliefhebbers, die van de gelegenheid gebruik maakten om alles wat op watersportgebied beschikbaar is in levenden lijve te komen bewonderen.’

Primeurs
De watersportbranche heeft in de afgelopen drie jaar niet stilgezeten. Er waren een bijzonder groot aantal primeurs te bewonderen. De 3D-geprinte boot van Impacd, gemaakt van gerecyclede PET- flessen was een bijzondere eyecatcher op de beurs. De uitermate duurzaam gebouwde Vaan R4 was voor het eerst op een beurs te zien en is meteen gekozen als Zeilboot van het Jaar.

Elektrisch varen
De kanteling naar elektrisch varen is een feit. Naast de nieuwe spelers op de markt op het gebied van duurzaam varen heeft ook de gevestigde orde van leveranciers van gemotoriseerde boten de weg naar elektrisch varen ingeslagen. De bezoekers maakten gretig gebruik van de speciale informatiestand waar ze alles te weten konden komen over deze schone en stille manier van varen. Zo was de eerste waterstofcel aangedreven boot te bezichtigen.

Voor iedereen
Voor iedere watersporter was er iets te genieten op de beurs. Naast het grote aanbod aan sloepen, ribs en alle soorten motorboten was er een opvallend groot aanbod van catamarans, multi hulls en huisboten. Aan een speciale steiger in de Bataviahaven lagen tal van superluxe motorjachten uit het allerhoogste segment. Daarnaast was er ook ruimte voor de allernieuwste ontwikkelingen zoals diverse verschillende fliteboards, de I-buble onderwater drone en zelfs een echte onderzeeër.

Onderzeeër HISWA

De Hiswa te Water wordt volgend jaar opnieuw in de Batavia Haven in Lelystad gehouden van 30 augustus tot 4 september 2023.

 

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: