The Ocean Race: Mijlen naar finish smelten weg

The Ocean Race: Mijlen naar finish smelten weg

Het Zwitserse Holcim-PRB-team blijft woensdag aan de leiding van de IMOCA-vloot. Alle vijf boten varen in een razend tempo richting Cabo Verde. De leidende teams maken dagen van bijna 500 mijl met Holcim-PRB op slechts 992 mijl van de finish in Cabo Verde.

Zonder de beperkingen van de Middellandse Zee zijn de teams klaar om snel aan de wind te zeilen. IMOCA's zijn ontworpen om uit te blinken in deze omstandigheden en de mijlen naar de finish smelten weg.

11th Hour Racing Team
Kevin Escoffier's Holcim-PRB houdt 11th Hour Racing Team af van een leidende plaats, terwijl Boris Herrmann's Team Malizia het meest oostelijk ligt en het dichtst bij de rechtstreekse route.

"Ik denk dat we vanmorgen 33,7 knopen bootsnelheid hebben gezien," zei Will Harris aan boord van Team Malizia. "We gaan snel... We genieten van rechtuit zeilen na al het overstag gaan naar Gibraltar. Ik kijk ernaar uit om over een paar dagen Cabo Verde te zien."

De ETA voor de IMOCA-vloot is vrijdagnacht (GMT), met het Franse Biotherm en GUYOT envirionnement Team Europe op zo'n 100 mijl achter de leiders.

VO65
In The Ocean Race VO65 Sprint, vechten WindWhisper Racing Team, Mirpuri Foundation Racing Team en Team JAJO voor de leiding en houden gelijke tred met de vierde en vijfde geplaatste IMOCA boten.

Hier is het leven aan boord eentje onder 'brandweerslang' omstandigheden met water dat constant over het dek en in de cockpit en over de zeilers spuit.

"Alles wat ik heb meegenomen is nat, of meer nat," zei Cecilia Zorzi (ITA) van aan boord van het als vierde geplaatste Austrian Ocean Racing powered by Team Genova. "Niets is droog, maar we hebben nog steeds plezier en Cabo Verde komt steeds dichterbij."

Nog steeds in de Middellandse Zee, hervatte Viva Mexico de race op woensdagochtend met een ander grootzeil nadat hun originele onherstelbaar beschadigd was. Ze liggen iets meer dan 550 mijl achter op de rest van de vloot.

Momenteel wordt verwacht dat de VO65’s zaterdag (GMT) in de loop van de dag in Cabo Verde zullen aankomen.

Klassement om 1500 GMT - 18 januari 2023

IMOCA

1. Team Holcim-PRB, nog 992,5 mijl te gaan.
2. 11th Hour Racing Team, 17,8 mijl tot leider.
3. Team Malizia, 75.6 mijl tot leider.
4. Biotherm, 107.0 mijl tot leider.
5. GUYOT environnement - Team Europe, 139,7 mijl tot leider.

VO65

1. WindWhisper Racing, 1100.4 mijl tot finish.
2. Mirpuri Foundation Race Team, 22.6 mijl tot leider.
3. Team JAJO, 31.2 mijl tot leider.
4. Austrian Ocean Race - Team Genova, 66.0 mijl tot leider.
5. Ambersail 2, 107.1 mijl naar leider.
6. Viva Mexico, hervat race, 574.4 mijl naar leider.

Bron: The Ocean Race

 

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: