Dit was 2022: topprestaties, stevige discussies en een mooie stoefkast

 • Author: Ice
  Date: ma, 02/01/2023 - 17:56
Charles Caudrelier

Het jaar 2022 is ten einde en wat is het een prachtig jaar geweest voor de zeilwereld. De 12de Route Du Rhum heeft ons versteld doen staan met de prestaties van de solozeilers Charles Caudrelier en Thomas Ruyant.

Charles Caudrelier finishte niet alleen als eerste met de Ultim 32/32 trimaran Maxi Edmond de Rothschild in Guadeloupe maar zette ook de snelste tijd ooit neer van deze 3.542 zeemijl lange transatlantische oceaanrace. Hij deed er slechts 6 dagen, 19 uur, 47 minuten en 25 seconden over. Een verbetering van meer liefst 7 uur en 14 uur.

Thomas Ryant

Thomas Ryant won in de grootste monohull klasse IMOCA en verbeterde ook het monohull record. Hij zette het nieuwe record op 11 dagen, 17 uur, 36 minuten en 25 seconden. Dat is maar liefst 11 uur, 2 uur en 30 seconden sneller dan François Gabbart in 2014.

Ook de Tall Ships Race ging niet onopgemerkt voorbij. We brachten via onze onboard reporters Sveva en Tabitha live verslag uit vanop de Morgenster en ook deze artikels werden goed gesmaakt.

Tall Ships Race in Antwerpen

Verder won de Belgische olympisch zeilster Emma Plasschaert brons op het WK zeilen in de ILCA 6 klasse. Maar ook de Nederlandse Marit Bouwmeester is na haar zwangerschaps break volop terug in de running, zij pakte brons op het EK ILCA 6 zeilen in Hyères! De Antwerpse zeister Eline Verstraelen pakte goud op het WK ILCA 6 U21.

Moana wint EK IRC

Ook op andere fronten hebben we indrukwekkende prestaties gezien. Zo heeft Moana het Europees kampioenschap IRC gewonnen na een spannende strijd op het water.

Tot slot was er de stevige discussie onder de zeilers over het zeilen in de instapklassen Ongemeten en CR versus het zeilen in de gemeten klassen ORC en IRC. De meningen zijn verdeeld, maar wat ons betreft blijft zeilen vooral een prachtige manier om te genieten van de natuur en het water, ongeacht in welke klasse je zeilt.

We kijken uit naar wat het nieuwe jaar ons gaat brengen met de aanloop naar de America’s Cup in 2024 vanuit Barcelona en veel eerder natuurlijk de start van de Ocean Race in Alicante deze maand. Maar vooral hopen we dat we weer samen kunnen genieten van zoveel mogelijk prachtige zeilervaringen. Laten we elkaar blijven ondersteunen en samenwerken om onze liefde voor het zeilen niet alleen te behouden maar vooral te laten groeien.

Onze stoefkast

Tot slot trekken we onze eigen stoefkast even open en geven we graag met gepaste trots enkele cijfers weg.

In 2022 kregen we per maand gemiddeld 26.000 unieke bezoekers over de vloer. Een zeer trouw publiek want jullie lazen veel en heel uiteenlopende nieuwsberichten.

De Top 10:

 1. Tall Ships Race 2022 (4749 x gelezen)
 2. Route du Rhum live (4.636 x gelezen)
 3. Aanvaring tijdens Grevelingencup met zware schade (4.305 x gelezen)
 4. Eight Bells voor Willy Wallscharts (4.280 x gelezen)
 5. Schipbreuk op de Scilly’s (4.117 x gelezen)
 6. Farr X2 verliest kiel en kapseist (4.056 x gelezen)
 7. VIDEO Antwerp Race inschrijvingen geopend (3.975 x gelezen)
 8. Jachtlul van het jaar (3.963 x gelezen)
 9. MAYDAY Antwerpse jachtclub KLYC zoekt nieuw bestuur (3.869 x gelezen)
 10. Boothoeren wie zijn ze en wat drijft hen (3.857 x gelezen)

Bron: Google Analytics.

Vanuit Clubracer willen we iedereen bedanken voor het lezen van onze artikelen en het delen van jullie verhalen met ons. We wensen iedereen een gelukkig en gezond nieuwjaar en hopen jullie allemaal terug te zien op het water in 2023.

Met sportieve groeten,
Het Clubracer team

Foto's boven © Eloi Stichelbaut

 

Auteur:

 • Ice

  Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: