Charlie Enright's 11th Hour Racing Team als tweede over de streep

Charlie Enright's 11th Hour Racing Team als tweede over de streep

De Franse schipper Kevin Escoffier leidde het onder Zwitserse vlag varende Team Holcim-PRB in de vroege ochtenduren naar de overwinning in de eerste etappe van The Ocean Race. Tweede over de streep werd Charlie Enright's 11th Hour Racing Team, dat op de laatste dag van de etappe een late uitdaging van Team Malizia afhield.

Het betekende het einde van een intense en uitdagende opening van The Ocean Race - van stormachtige tegenwind in de Middellandse Zee tot snelle downwindomstandigheden in de Atlantische Oceaan met tactische opties rond de Canarische Eilanden.

Het Holcim-PRB team nam de leiding net voor de Straat van Gibraltar en hield de rest van de weg stand ondanks de sterke druk van 11th Hour Racing Team en Malizia.

Uiteindelijk raasden Escoffier en zijn bemanning zaterdag vroeg over de finishlijn in de wateren bij Mindelo, Cabo Verde, net na 02:01:59 UTC, waarmee een indrukwekkende prestatie in de eerste etappe van de race werd geleverd.

"De boot is geweldig. Zowel upwind als downwind, reikend, zijn we altijd snel geweest," zei Escoffier. "Ik ben erg blij om zo te starten. Het was onze eerste race samen als een volledige bemanning en ik heb geen spijt van de keuzes. Ze zijn allemaal geweldig en samen gingen we voor de winst."

Tweede over de streep werd Charlie Enright's 11th Hour Racing Team, dat op de laatste dag van de etappe een late uitdaging van Team Malizia afhield.

"Ik denk dat de concurrentie goed is," zei Enright op de kade na de finish. "We hebben snelle boten, goede zeilers. Er zijn verschillende sterke en zwakke punten in de boten. Iedereen zal zijn dag hebben en we nemen zeker niets voor lief, maar als we ons concentreren op wat we kunnen controleren, denk ik dat het goed komt. We staan te springen om aan de volgende etappe te beginnen.

Voor Boris Herrmann brengt een podiumplaats het Duitse team in een veilige positie na de openingsfase, met nog zes etappes te gaan om punten te vergaren.

"Ik ben superblij met de prestaties van de boot en het team," zei een jubelende Herrmann kort na de finish. "Het duurde bijna drie dagen voordat we zelfs maar met elkaar konden praten, omdat de boot na de start zo luid en bruut was in de zware omstandigheden. Daarna begonnen we aan een bijna champagnezeilsituatie, vrij snel en mooi."

De top drie van de IMOCA's finishte binnen vijf en een half uur. De vierde plaats voor Biotherm en GUYOT environnement - Team Europe wordt later op zaterdagmiddag in Mindelo verwacht.

VO65-klasse 
In de VO65-klasse staat het Poolse WindWhisper Racing Team sterk aan kop van de vloot boven Team JAJO en Mirpuri Foundation Racing Team. Alle drie zouden zaterdagmiddag moeten finishen, met Austrian Ocean Racing - Team Genova, Ambersail 2 en Viva México verder daarachter.

Deze teams strijden voor The Ocean Race VO65 Sprint Cup en zullen hun raceactiviteiten na deze openingsetappe onderbreken tot het voorjaar, wanneer ze de race hervatten in Aarhus, Denemarken.

Voor de IMOCA's is het een korte - en drukke - pauze. De zeilteams moeten tijdens deze stop reparaties uitvoeren zonder hulp van hun walploegen. Over een paar dagen wordt het racen hervat, met de start van de tweede etappe van Cabo Verde naar Kaapstad in Zuid-Afrika op woensdagmiddag.

Klassement om 07:00 UTC - 21 januari 2023

IMOCA

1. Team Holcim-PRB, winnaar eerste etappe, finishte - 5d 11h 01min 59s
2. 11th Hour Racing Team, gefinisht - 5d 13h 50min 45s

3. Team Malizia, gefinisht - 5d 16h 35min 21s
4. Biotherm, 219.3 mijl tot finish.
5. GUYOT environnement - Team Europe, 51.7 mijl tot leider.

VO65

1. WindWhisper Racing, 125.0 mijl tot finish
2. Team JAJO, 50.4 mijl tot de leider.
3. Mirpuri Foundation Race Team, 134.7 mijl tot leider.
4. Austrian Ocean Race - Team Genova, 181,3 mijl tot leider.
5. Ambersail 2, 211.9 mijl naar de leider.
6. Viva Mexico, 842.8 mijl tot leider.

Bron: The Ocean Race

 

 

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: