Team Holcim-PRB scoort toppunten en wint leg One van The Ocean Race

Team Holcim-PRB scoort toppunten en wint leg One van The Ocean Race

Schipper Kevin Escoffier, veteraan van The Ocean Race en nu schipper van Team Holcim-PRB, stuurde zijn boot over de finishlijn bij Mindelo, Cabo Verde net na 01.00 uur lokale tijd op zaterdagochtend, en won zo Leg One van The Ocean Race.

Team Holcim - PRB finishte om 02:01:59 UTC met een verstreken tijd van 5 dagen, 11 uur, 1 minuut en 59 seconden.

Escoffier en zijn team leidden het grootste deel van Leg One. De winnende zet kwam in het midden van een intens tacking duel op de tweede dag en nacht van de race, waarbij Holcim-PRB en 11th Hour Racing Team zigzaggend hun weg baanden langs de Spaanse kust, tegen de een felle westenwind in die zelfs al enige schade had toegebracht aan Holcim-PRB.

Vervolgens meldde 11th Hour Racing Team een gescheurd voorzeil tijdens één van de manoeuvres, waardoor ze moesten afremmen om het zeil te bergen en om een vervanger op te tuigen. Dat kleine moment was alles wat Escoffier en zijn bemanning nodig hadden om de oversteek te maken.

Als eerste boot in de Atlantische Oceaan kon Holcim-PRB dat kleine voordeel uitbouwen tot een voorsprong die het team nooit meer zou afstaan. In de snelle voordewindse zeilomstandigheden richting Cabo Verde was het team onoverwinnelijk. Escoffier hield zijn boot tussen de tegenstanders en de finishlijn en er was geen mogelijkheid om hen te passeren.

Het was een meesterlijke prestatie na die zorgelijke eerste uren op de Middellandse Zee waar het team geconfronteerd werd met schade aan de boot.

"De reparaties die we hebben uitgevoerd hebben standgehouden", zei Escoffier op de laatste dag van de etappe. "Er zijn nog wat kleine details die we moeten herzien. We zullen de boot bij de finish controleren, met name het beslag, vanwege de harde wind waarmee we in de Middellandse Zee te maken hadden, maar niets ernstigs. We zullen genoeg tijd hebben om alles te repareren in Kaapverdië."

Verder liggen Charlie Enright en zijn 11th Hour Racing Team goed gepositioneerd tussen Team Malizia en de finishlijn. Er ligt minder dan 20 mijl tussen de twee boten, dat is minder dan een uur zeilen bij deze snelheden, maar met de finish op minder dan drie uur afstand ligt een tweede plaats voor het Amerikaanse team in het verschiet.

Bron: The Ocean Race

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: