The Ocean Race: tweede etappe wordt uitdagend voor IMOCA-zeilers

tweede etappe wordt uitdagend voor IMOCA-zeilers

Na een week met stevige passaatwinden in Cabo Verde is de voorspelling voor de start van de tweede etappe veel gunstiger met lichte NE- winden van 5 tot 8 knopen. Leg 2 van The Ocean Race gaat woensdagmiddag om 18.10 UTC (17.10 lokale tijd in Cabo Verde) van start. 

De afzwakkende passaatwinden gaan de vloot waarschijnlijk beïnvloeden tot in de doldrums. Het beruchte gebied met lichte winden en onweerscellen rond de evenaar zullen een spannende maar langzame start van de tweede etappe opleveren.

"Eerst zullen we de windschaduw van de eilanden moeten overwinnen, omdat ze zo hoog zijn en de wind licht," zei Robert Stanjek, de schipper van GUYOT environnement - Team Europe.

"Het ziet er naar uit dat we naar het westen moeten om efficiënt door de doldrums te komen. Dat is de conservatieve optie tijdens de eerste dagen."

"Nu de passaatwinden afnemen, worden de doldrums wat groter", aldus Simon Fisher van 11th Hour Racing Team. "Het is drie of vier dagen om er te geraken en de trades zouden weer moeten opbouwen. Hier wegkomen en het begin van deze heropbouw efficiënt oppikken wordt heel belangrijk."

De tweede etappe start om 17.10 uur lokale tijd (1810 UTC), dat is ongeveer 90 minuten voor zonsondergang, dus de bemanningen zullen vrijwel meteen aan de eerste nachtwacht beginnen.

Maar met alle overgangen tijdens de eerste dagen staan er de bemanningen waarschijnlijk veel manoeuvres te wachten dus het zal moeilijk zijn om rust te vinden.

"Het eerste deel van de race zal supertactisch zijn en er zullen veel kansen zijn, dus we zullen allemaal vanaf het begin zeer alert moeten zijn", aldus Will Harris, die schipper is van Team Malizai in de tweede etappe.

Vier van de vijf teams hebben hun bemanning vervangen, waarbij Paul Meilhat's Biotherm het enige team is dat van plan is met dezelfde bezetting te starten.

"Ik denk dat het voor ons belangrijk is om dezelfde bemanning te hebben omdat we nog zoveel te leren hebben," zei Meilhat. "Als we het minimum aan instellingen veranderen, in dit geval inclusief de mensen, is het makkelijker om de impact te zien en te leren."

Voor leg 1 winnaar Kevin Escoffier op Holcim-PRB, is het een kwestie van doorgaan en zijn team aan te zetten om het maximale uit de boot te halen.
"We weten al een tijdje dat de boot behoorlijk snel is, of in ieder geval competitief tegenover de andere boten", aldus Escoffier. "Het belangrijkste is dat ik echt blij ben met de bemanning. Voor ons was het de eerste keer dat we samen offshore zeilden. We hadden veel plezier aan boord. Het was een zeer goede stemming. Tegelijkertijd hadden we een goed resultaat. Maar het was de eerste etappe. Dat betekent nog niets. Er komt nog genoeg en we richten ons op de volgende fase."

Hoe volg je de start van de tweede etappe vanuit Cabo Verde?

Leg 2 van The Ocean Race gaat woensdagmiddag om 18.10 UTC (17.10 lokale tijd in Cabo Verde) van start en de live verslaggeving verschuift in veel gebieden naar Eurosport en Discovery+.

In het grootste deel van Europa en vele delen van Azië kunt u de start live volgen op Eurosport of Eurosport 1 vanaf 17.30 UTC, en live of on demand op de Eurosport Player of Discovery+.

De live start is beschikbaar op het YouTube-kanaal van The Ocean Race. (Houd er wel rekening mee dat deze YouTube-stream in Europa en Aziatische gebieden met Eurosport-dekking geblokkeerd zal zijn vanwege de uitzending op Eurosport-platforms).

Bron: TheOceanRace.com

 

 

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: