Drimmelen: dankzij hulpdiensten goede afloop

Vijfde wedstrijddag winterwedstrijd Drimmelen

Afgelopen zondag 29 januari 2023 werd voor de vijfde keer de winterserie 2022/2023 in Drimmelen gezeild. Wedstrijddag 3 en 4 waren eerder afgelast vanwege ijs en harde wind. Dit keer was sprake van een erg lastige situatie voor de start. Hans Westerbeek van de Draak Eckhart viel in de haven in het water en kon er maar net op tijd uitgehaald worden. Hij kwam in de ziekenwagen pas na een uur weer op de normale lichaamstemperatuur dankzij de hulpdiensten. Zijn lichaamstemperatuur bedroeg 34 °C. Gelukkig liep het goed af. Nog maar eens een wake-up call: koud water kan gevaarlijk zijn. Val er niet in!

ORC Klasse
Na de Orc start lag de Archambault 31 CSI Rakker gelijk vooraan op het aandewindse rak op de Amer met 4/5 bft uit het zuidwesten. Bij de boeironding op het Hollands Diep naar de Nieuwe Merwede konden ze als eerste de spinnaker hijsen. De Bavaria 38 Westenwind en de Dufour 34 Madam Insails Mikma volgden. De Whitbread 30 Enzo zat samen met de Ultimate 27 Never Ready daarachter in een gennakerduel. Op de Nieuwe Merwede in het opvolgende kruisrak kwam de Enzo weer volledig terug en deed de boeironding als tweede achter de CSI Rakker, ondertussen weer zeilend met een spinnaker. De Never Ready viel verder terug in het veld vanwege moeite met de grote gennaker in combinatie met vlagen van 5bft. Na ca. 2 uur en 44 minuten zeilen finishte de Csi Rakker 2 minuten voor de Whitbead 30 Enzo. De winnaar CSI Rakker heeft wederom foutloos en snel gezeild op deze koude, maar mooie zeildag.

Sportbotenklasse
In de sportbotenklasse was zowel de eerste als de tweede wedstrijd op gezeilde tijd een prooi voor de Melges 24 Hungry Heart, echter de overall winst was na twee gezeilde wedstrijden ook vandaag wederom voor de Cork 1720 Friends. Leo van Middelkoop van de Friends voer vaak zij aan zij met de Hungry Heart, wat spannende duels opleverde.

In de Sport Spinnakerklasse waren ook vandaag weer twee paaltjes na handicap voor de J22 Beelenkamp Ontwerpers. De Platu 25 NED 9078 van Koen de Nooijer was ook vandaag twee keer als eerste over de streep gegaan. Echter op rating eindigden ze in de middenmoot omdat ook de J22’s Puntje Puntje, All that Jazz en Ajuto goed zeilden vandaag en onderling stuivertje wisselden in de twee gezeilde wedstrijden vandaag. Deze drie finishsten telkens luttele seconden achter elkaar.

De vrije jongens
Bert van der Hoeff en zijn H-boat Maggie hadden vorige zondagen gewonnen maar waren vandaag afwezig. De Jeanneau 29.2 Pino 2.0 en de Jeanneau Sunfast 32 Farouche van Jan Broeken streden om de eer vandaag. De Farouche kon met de eerste plaats naar huis gaan omdat hij met ruime voorsprong over de streep ging en zijn handicap meer dan compenseerde. 

In de tweede vrije jongens klasse (Sw-rating) was het ook vandaag weer het Tirion 21 Team MJZ die de eerste prijs claimde na een snel gezeilde wedstrijd. Ze gingen zelfs drie kwartier eerder over de streep dan de hekkesluiter van vandaag.

De dagsponsor Beelenkamp Ontwerpers zeilde mee op de J22 van Peter van Doornmalen. Deze laatste kon als onderdeel van  de organisatie nog twee protesten afhandelen en de redding van Hans Westerbeek evalueren. De organisatie, de deelnemers, de reddingsbrigade uit Willemstad en de vele vrijwilligers zullen deze dag in het geheugen houden als reminder dat veiligheid tijdens het zeilen nooit onderschat mag worden.

Op zondag 12 februari 203 is de zesde wedstrijddag in Drimmelen. 

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: