The Ocean race: zware tweede etappe belooft een slopend einde

The Ocean race: zware tweede etappe belooft een slopend einde

De vijf IMOCA-teams zijn onderweg naar het noorden, weg van de ijsvrije zone, en richten de boeg naar de finish in Kaapstad.

De vijf IMOCA-teams zijn weggegijpt van de ijsvrije zone op 45 graden zuiderbreedte en zetten nu koers naar de finishlijn in Kaapstad. Team Malizia stond donderdag aan de leiding. 

Met minder dan 900 zeemijl te gaan blijft een groot obstakel echter een hogedrukrug met zeer lichte wind tussen de vloot en Kaapstad. 

De wind zal naar verwachting toenemen vanuit het westen die de achteropkomende boten GUYOT environnement-Team Europe en Biotherm dichter naar de leiders zullen brengen. 

Waarschijnlijk zullen alle vijf teams vervolgens samenkomen bij de finish in Kaapstad, ondanks het feit dat ze om 12 uur UTC vandaag meer dan 400 zeemijl van elkaar verwijderd zijn op de ranglijst.

De leiders beginnen zelfs al te vertragen, terwijl de achterblijvers hogere snelheden halen en het gat dichten.

Charlie Enright, schipper van het als tweede geplaatste 11th Hour Racing Team, momenteel ingeklemd tussen Maliza en het als derde geplaatste Team Holcim-PRB, beschrijft de situatie.

"(We schieten) omhoog richting Kaapstad, wat een noordoostelijk traject is en waar we een  hogedrukrug zullen tegenkomen die de hele vloot zal samenpersen. We zullen op onze tenen moeten lopen: het wordt first in, first out. We kunnen een tijdje ronddobberen en iedereen kan iedereen passeren. Dan eindigen we deze etappe met een slopende 100 mijl kustrace... We moeten fris blijven tot het einde."

Dat zal niet gemakkelijk zijn. Dit is al een slopende etappe geweest en met de ETA die twee of drie dagen opschuift, hebben de teams weinig voedsel. Ze zullen al enkele dagen voedsel moeten rantsoeneren, wat de fysieke en mentale stress van de laatste dagen van etappe 2 nog vergroot.”

De ETA voor Kaapstad is zondag 12 februari.

Ranglijst leg twee om 1200 UTC - 9 februari 2023

1. Team Malizia, afstand tot finish, 867.6 mijl.
2. 11th Hour Racing Team, afstand tot de leiding, 18.5 mijl 
3. Team Holcim-PRB, afstand tot leiding, 73.6 mijl
4. Biotherm, afstand tot de leiding, 190.8 mijl
5. GUYOT environnement - Team Europe, afstand tot de leiding, 416,3 mijl

Bron: The Ocean Race

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: