WK Cadet zeilen komt naar Nieuwpoort

WK Cadet zeilen

Van 20 tot 28 juli ontvangen de Belgische Cadetklasse, de Watersportkring van de Luchtmacht en Stad Nieuwpoort de beste jeugdzeilers van alle continenten in een van de meest iconische eenheidklassebootjes van de wereld: de Cadet tweezitter.

De Cadet-wereldklasse kiest voor Noordzeeuitdagingen

Omdat de Cadetklasse in meer dan 20 landen over de hele wereld actief is als de instapboot waarin toekomstige zeilkampioenen worden gevormd is het een hele eer voor ons land om dit WK te kunnen organiseren. De reputatie van Nieuwpoort als zeiloord gaat hieraan natuurlijk vooraf. Voor heel wat zeilers tussen 7 en 17 jaar, maar ook hun coaches en talentscouts, is de Noordzee een uitgelezen wedstrijdwater.

Bovendien hebben zowel de werking als de infrastructuur van de Watersportkring van de Luchtmacht (WSKLuM) als de omkadering van Nieuwpoort de doorslag gegeven om dit prestigieuze zeilkampioenschap hier te houden. De Belgische Cadetklasse is bovendien een van de actiefste eenheidsklasse in ons land.

De interactie met andere landenteams verhoogt de prikkel om op deze Noordzee, met haar uitgesproken weer-, golfslag en windkarakter om de wereldtitel te komen zeilen.

WK cadet

Vijf dagen internationaal zeilspektakel

De organisatie verwacht een 100 tal boten. Naast sterke delegaties van telkens 7 boten per land, hopen we ook enkele teams uit Oekraïne te verwelkomen. België mag als organiserend land 10 boten afvaardigen.

De selectiewedstrijden om in het nationaal team te kunnen opkomen starten in april. Ondertussen traint een wintervaste groep van Cadetzeilers op binnenwater in o.m. Antwerpen, in Oostende en in Zeeland. De voorbereidingsfase voor de Belgische Cadetzeilers transfereert naar WK-modus na de laatste selectierace: de populaire Nieuwpoortweek (1 t/m 5 juli 23) waar de winnaar de titel van Belgisch kampioen kan binnenhalen. 

De clash van beloftevolle zeilers

Nathalie Gunst, de voorzitter van de Belgian National Cadet Class Association, vindt dat de Belgen grote kans maken om op het podium van het Wereldkampioenschap te eindigen:

“Onze organisatie kan steunen op de ouders, maar ook de coaches en trainers die al heel lang de zeiltalenten van deze jongens en meisjes opvijzelen,” zegt Nathalie Gunst die zelf aardig wat zeilwedstrijden onder de kiel heeft. “De Cadet mag dan al een jeugdboot zijn, vergeet niet dat toppers zoals Graaf Jacques Rogge hierin zijn eerste medailles bij elkaar zeilde. De lijst van Olympische zeilers die in de Cadet opstartten is heel lang. Nieuwpoort heeft bovendien al vele jaren een uitstekende reputatie voor wedstrijdzeilers in deze soort van open sportboten.”.

Programma
International Cadet Class 2023 World Championship – WSKLuM Nieuwpoort
 

15/07/2023              Saturday                                                       Location open

16/07/2023              Sunday                                                         training

17/07/2023              Monday                                                        training

18/07/2023              Tuesday                                                        training

19/07/2023              Wednesday                                                  training

20/07/2023              Thursday                   10:30 – 18:00          Registration & Measurement

21/07/2023              Friday                         09:00 – 18:00           Registration & Measurement

22/07/2023              Saturday                    09:00 – 11:00           Registration & Measurement & Openingsceremonie

& Practice race (15h30)

23/07/2023              Sunday                      Racing – Day 1        

24/07/2023              Monday                     Racing – Day 2        

25/07/2023              Tuesday                     Racing – Day 3        

26/07/2023              Wednesday              Lay Day   

27/07/2023              Thursday                   Racing – Day 4        

28/07/2023              Friday                         Racing – Day 5 

Labels

Auteur:

  • Pit De Jonge

    Pit De Jonge is letterlijk in een scheepsnest geboren. Hij freelancet sinds 1979 als foto- en tekstjournalist of commentator voor binnen- en buitenlandse media. De focus is steeds het water met als thema’s -sport,-recreatie, -toerisme, -competitie,-erfgoed en -economie. Als Ship to Shore verzorgt hij sinds 1987 de communicatie van een brede waaier aan watergerelateerde evenementen en organisaties. 

Voor u geselecteerd: