FILM: True Spirit, een kleffe vertelling over een heldhaftig meisje

True Spirit

Ondanks slechte ervaringen met andere “zeilfilms” en tegen beter weten in (buiten “Untold: The Race of the Century” hebben we er weinig echte, goeie gezien) zijn we er dan toch in geslaagd om “True Spirit” uit te kijken. Voornamelijk omdat we ons wilden vergapen aan een puber die er Pipilangkousgewijs in slaagt haar ouders te overtuigen lekker te doen wat ze graag wil doen: alleen rond de wereld zeilen.

True Spirit is vooral een kleffe vertelling over een heldhaftig meisje dat desondanks niet dapper genoeg is om elke dag naar school te gaan en dankzij haar ruimdenkende en onconventionele ouders begint aan een circumnavigatie waarvan ze eigenlijk de impact onderschat heeft. 

Het verhaal:
Het verhaal gaat over de ongelooflijke reis van Jessica Watson, de jongste persoon ooit die solo rond de wereld zeilde.

De tiener laat zien wat er mogelijk is als je vastberadenheid, doorzettingsvermogen en moed hebt. Ze is een bezieler voor iedereen die op zoek is naar inspiratie en motivatie om hun eigen dromen na te jagen.

Maarrrr…

De heldenstatus heeft ze natuurlijk voor een groot deel te danken aan haar ouders. Als die niet zo tolerant en meegaand waren geweest, was het hele project ondenkbaar geweest. 

Alleen hebben we een beetje bedenkingen bij de beslissing van die ouders. Op korte termijn is zo’n heldenstatus natuurlijk veel verleidelijker dan een normale schoolloopbaan. Op lange termijn zijn we er echter niet zo zeker van dat Jessica’s ouders haar een plezier gedaan hebben. Gaat ze, 25 jaar na haar heldendaad, op middelbare leeftijd, nog kunnen teren op haar verwezenlijking als 16-jarige?

Als we haar LinkedIn profiel bekijken lijkt het er voorlopig op dat ze er in geslaagd is om haar prestatie te verzilveren. Ze heeft zelfs, ondanks de dyslexie, twee boeken geschreven en drie diploma’s behaald.

Toch hebben we er een “media-rage” gevoel bij. Iedereen springt mee op de kar. We leven nu eenmaal in een tijdperk dat gaarne kleine meisjes ophemelt.

De film:
We volgen Jessica’s reis vanaf het begin van de planning tot aan haar heroïsche terugkeer naar Australië.

De film biedt weinig echte diepgang en geeft een aantal onrealistische situaties weer die ons, zoals gewoonlijk, compleet doen afknappen: alweer een golf van 200 m hoog, alweer rustig flapperende zeilen in wind met orkaankracht… De ongeloofwaardigheid bereikt een toppunt als het zeiljacht door een waanzinnig grote golf wordt omgerold en van de weeromstuit verandert in een soort duikboot die vervolgens, zo lijkt het wel, “urenlang” onder water blijft en pas weer bovenkomt als de storm is overgewaaid en de zee opnieuw rustig is. Okee dan…

Maar goed, als je op zoek bent naar een feelgoodmovie voor het ganse gezin dan krijg je met “True Spirit” zeker waar voor je geld.

En eigenlijk zijn we natuurlijk gewoon best jaloers op een meisje dat op 16 jaar gedaan krijgt wat wij als eigenzinnige, knorrige en malcontente pubers ook véél liever hadden willen doen: de oceanen trotseren in plaats van op de saaie schoolbanken zitten.

Veel kijkplezier! 

Labels

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: