DutchSail neemt deel aan Youth en Women's America's Cup in 2024

AC40 Youth en Women's America's Cup

De Stichting DutchSail heeft afgelopen week haar inschrijving voor de Youth America’s Cup en Women’s America’s Cup onder de vlag van de KNZ&RV en KR&ZV ‘de Maas’ geformaliseerd. Beide regattas zijn onderdeel van de prestigieuze America’s Cup. De America’s Cup is het oudste internationale sportevenement en wordt sinds 1851 gehouden. De 37e editie wordt gehouden in het najaar van 2024 in Barcelona, Spanje.

Fantastisch nieuws voor talentvolle Nederlandse zeilers

Hans Huis in ‘t Veld, voorzitter van de Stichting DutchSail en samen met tweevoudig America’s Cup winnaar Simeon Tienpont één van de initiatiefnemers achter DutchSail, is verheugd met de inschrijving. “Dat wij dit als DutchSail onder de vlag van de KNZ&RV en de KR&ZV ‘de Maas’ voor elkaar hebben gekregen is fantastisch nieuws. Allereerst natuurlijk voor de talentvolle Nederlandse zeilers, mannen en vrouwen, die straks aan boord zitten. Maar zeker ook voor het Nederlands zeilen in het algemeen.”

Huis in ‘t Veld vervolgt: “Als DutchSail hebben we vanaf het begin onze focus nadrukkelijk op drie pijlers: naast de thema’s innovatie en duurzaamheid is dat jeugd. Talent moet de kans krijgen zich te presenteren en te presteren in de prestigieuze zeildisciplines, buiten de Olympische zeilwereld. Daar is geen betere plek voor dan op het wereldtoneel van de America’s Cup.”

America’s Cup in rijtje met The Ocean Race en Olympisch zeilen

Michiel van Dis – voorzitter van de KNZ&RV vult Huis in ’t Veld aan. “De America’s Cup, The Ocean Race en het Olympisch zeilen zijn de drie toonaangevende evenementen in het mondiale zeilen. In het Olympisch zeilen doet het Watersportverbond fantastisch werk, in The Ocean Race hebben wij als Nederland met Team JAJO ook deze editie weer een Nederlandse boot mee varen. En door onze deelname aan zowel de Youth America’s Cup als de Women’s America’s Cup kunnen we ons als Nederland ook nadrukkelijk op dat toneel laten zien.”
 
Arnoud van der Slot – voorzitter van de KR&ZV ‘de Maas’: “Deze deelname biedt echt een unieke kans waar we als verenigingen trots op zijn. Zowel voor de zeilers, mannen en vrouwen die in 2024 niet ouder zijn dan 25 jaar als aan de Nederlandse vrouwen in de zeilsport. Doordat we met deze campagnes juist deze twee groepen nu een platform bieden willen we nadrukkelijk aandacht vragen voor en kansen bieden aan deze groepen binnen de zeilsport.”

Foilen spectaculair en snel

Zowel de Youth – als Women’s America’s Cup wordt gevaren in AC40’s, foilende boten van bijna 12 meter. Het foilen, waarbij de boten door een draagvleugel over het water vliegen in plaats van erin, ziet er spectaculair uit en gaat hard. Zo halen de AC40’s naar verwachting snelheden tot wel 80 km per uur.

Van Dis: “Als DutchSail zijn we nu tweeënhalfjaar vanuit verschillende campagnes aan het foilen. Met de 69F campagnes onder de vlag van de Janssen de Jong Groep – tegenwoordig JAJO – hebben we aansprekende resultaten weten neer te zetten. Resultaten die er mede voor hebben gezorgd dat we als één van de eerste teams zowel een plek bij de jeugd als de vrouwen hebben weten te bemachtigen. Dat is uniek. Maar we kijken als DutchSail verder dan de absolute topjeugd, zo zijn er in het verlengde van deze deelname aan de Youth – en Women’s America’s Cup vergevorderde plannen om de Nederlandse zeiljeugd in de breedte de mogelijkheid te geven om kennis te maken met het foilen in onder andere de WASZP.”

WASZP

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: