Wat gebeurt er in de America’s Cup? Een overzicht van februari

Orient Express Racing Team

Tijd is de grote vijand van elke America's Cup-campagne, dus februari en de eerste helft van maart waren intensieve maanden met een merkbare toename van activiteit. Hieronder een overzicht van alle deelnemers.

De winter op het noordelijk halfrond is koud en onvoorspelbaar geweest, terwijl Nieuw-Zeeland een slechte zomer met veel regen en stormen achter de rug heeft. Desondanks zijn de uren op het water over de hele wereld geteld, zijn er drie nieuwe AC40's in gebruik genomen en heeft Emirates Team New Zealand twee boten getest en wedstrijdtraining gegeven. Hier het laatste overzicht van alles wat er gebeurt in deze America's Cup cyclus. 

Orient Express Racing Team
Begin februari werd aangekondigd dat de Fransen meedoen in de America's Cup met het Orient Express Team onder leiding van Stéphan Kandler en Bruno Dubois. Het team koopt een designpakket van Emirates Team New Zealand en op het water zal Quentin Delapierre schipper zijn, Thierry Douillard coachen en Franck Cammas adviseren als Head of Performance en Design/Sailor Co-ordinator. Benjamin Muyl is aangesteld als hoofdontwerper en Antoine Carraz ondersteunt hem als technisch directeur. Orient Express Team zal operationeel zijn in Barcelona in de zomer van 2023 met een AC40 in aanbouw bij McConaghy's.

NYYC American Magic
De ontmanteling van 'Patriot', het beroemde American Magic oorlogspaard AC75 van AC36, gebeurde in stijl. Op de voorlaatste zeildag haalde het sterk gemodificeerde raketschip 50 knopen op de bear-aways. Op 5 februari een vond een laatste run-out plaats waarbij meer dan 100 zeemijl werd afgelegd. Tot zover Patriot. Ondertussen nam het team hun eerste nieuwe AC40 'America' in ontvangst. Tewaterlating en maiden sail vonden begin maart plaats. Hun winter in Pensacola Bay was zeer succesvol en het team straalt nu zelfvertrouwen uit. Deze zomer verhuizen ze naar Barcelona.

INEOS Britannia
Een lastige start van de maand voor de Britten met het kapseizen en omslaan van hun prototype LEQ12 'T6' op 8 februari, wat grote schade veroorzaakte. De 'INEOS bounce' was er echter snel, met de bijna onmiddellijke tewaterlating op 15 februari van de AC40 'Athena' van het team, die sinds oktober in de schuur lag terwijl de concentratie op T6 lag. De zeilers van INEOS Britannia, die over veel foilingtalent beschikken en over veel middelen, verloren geen tijd om de 'Athena' op snelheid te brengen en door de baai van Palma te schieten. Het positieve nieuws voor T6 was dat het schip vlak voor het kapseisen een uitgebreide upgrade moest ondergaan, zodat het programma uiteindelijk niet werd verstoord.

Emirates Team Nieuw Zeeland
Een testmaand met twee boten voor de Kiwi's, op weg naar de AC37. De gevestigde stuurmannen Nathan Outteridge en Pete Burling werden hard onder druk gezet in de LEQ12 tijdens de kortebaanwedstrijden door nieuwkomers Liv Mackay en Leo Takahashi in de One-Design AC40 onder leiding van Josh Junior. Er werd een nieuwe grootzeil geïnstalleerd op de LEQ12 plus nog enkele aanpassingen aan de bakboordankerfolie ondertussen werd aangekondigd dat 'Te Rehutai', de Cup-winnende boot van het team in AC36, zeer binnenkort terug is op Aucklands Hauraki Golf.

Luna Rossa Prada Pirelli
De Italianen blijven indruk maken. Ze trainen vanuit Cagliari op Sardinië aan boord van hun LEQ12. Het zeilteam lijkt het meest zelfverzekerd op het water en heeft vertrouwen in hun ontwikkelingsprogramma, dat in februari verschillende foil-upgrades heeft opgeleverd. Marco Gradoni en Ruggero Tita hebben beiden veel tijd aan het roer doorgebracht en wisselden gemakkelijk in voor Francesco Bruni en Jimmy Spithill. Op korte koersen zagen de Italianen er indrukwekkend uit met een dynamische techniek en boothandling. In februari organiseerde het team een trainingskamp voor de volgende generatie Italiaanse jongeren en vrouwen, met Persico 69F's. In maart 2023 nemen ze hun eerste AC40 in ontvangst. De Challenger om zeker in de gaten te houden.

Alinghi Red Bull Racing
15 februari was een mijlpaal voor de America's Cup met de tewaterlating en eerste zeiltocht van de AC40 van Alinghi Red Bull Racing, het eerste team dat in Barcelona in de nieuwe klasse zeilde. Ondertussen ging BoatZero terug de schuur in voor aanzienlijke aanpassingen aan het dek om het aantal bemanningsleden terug te brengen van elf naar acht en om aero cyclors te introduceren. Slechts zes dagen later, op 21 februari, voegden de Zwitsers zich bij de capsize-club toen de zeilers steeds harder op zoek gingen naar de grenzen van de AC40 die tijdens een gybe loskwam. Ondanks dat zien de zeer gefocuste Zwitsers er met hun basis op de locatie in Barcelona er elke maand beter uit.

Bron: Americascup.com

 

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: