J/80 klasse wacht spannende strijd om NK-titel

J/80 klasse wacht spannende strijd om NK-titel

Het Open Nederlands Kampioenschap wordt opnieuw gevaren op het Gooimeer en het Markermeer, vanuit de haven van RZV Naarden, van 31 maart tot en met 2 april. Dit is ook de thuishaven van de Frostbite Cup. Deze winterserie mag al jaren rekenen op minimaal 25 deelnemers. 

De J/80 klasse kan zich verheugen op een spannende strijd om de titel Nederlands Kampioen 2023.  De winnende boot van vorig jaar - de JSB van Jorrit Beekman - is immers in nieuwe handen. De grote vraag is dan ook: wie wordt de nieuwe kampioen? Wellicht team DonJuan, de verwachte winnaar van de Frostbite Cup winterserie? Een van de Belgische deelnemers? Of wacht er een andere verrassing? Alles ligt open!

Het uiteindelijke aantal deelnemers aan het Open Nederlands Kampioenschap komt naar verwachting tussen de 25 en 30 boten uit, volgens Bernard Holsboer, penningmeester van de J/80 Benelux Class Association. “Nog niet alle inschrijvingen zijn binnen, maar we verwachten dat de Belgen aanhaken, zeker de bekende teams die al jaren meedoen met de Frostbite Cup. Daarnaast hopen we op teams uit Duitsland, Denemarken en Frankrijk. Het Turks-Nederlandse team is sowieso van de partij!”

Levendige J/80 klasse
Jos van der Drift, voorzitter van de J/80 Benelux Class Association, kijkt uit naar het ONK. “Met nog één Frostbite Cup voor de boeg (op 19 maart red.) mogen we al stellen dat we een prachtig winterseizoen achter de rug hebben, waarbij maar één dag sneuvelde wegens te weinig wind. De afgelopen jaren hebben we het niveau van de klasse enorm zien stijgen en ook de trainingen door North Sails en Quantum Sails hebben daar zeker aan bijgedragen.”

Dat de J/80 springlevend is, bewijst het feit dat er recentelijk maar liefst drie zeilteams navraag hebben gedaan bij de bestuursleden of er nog boten te koop zijn. Jos: “Dat verbaast mij niet. Het enthousiasme van de vloot werkt aanstekelijk. De J/80 is een sportieve boot, voor jong en oud en nog redelijk goed betaalbaar. Ik hoop dat we nog een paar ‘verdwaalde’ J/80’s kunnen vinden in Nederland om deze ook het wedstrijdcircuit in te trekken, met de huidige of nieuwe eigenaren.”

Registratie ONK is geopend
Inschrijven voor het J/80 Open Nederlands Kampioenschap kan hier.

Foto:     Twirre Bogaard
Tekst:     Ellen Hamelink - Hamelink Schrijfsels

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: