Zeezeilklassieker Scheveningen500: studenten uit België ook hartelijk welkom!

Midnight Sun

Stichting Zeilrace & Rally (ZRR) organiseert dit jaar voor de 19de keer de zeezeilklassieker  Scheveningen500. Met een langebaanwedstrijd (500Nm) voor gemeten zeiljachten en een toertocht (400Nm) voor zeilers, die in groepsverband hun zeezeilgrenzen willen verleggen wordt Scheveningen500 stilaan dè zeilklassieker van het zeilseizoen. 

De langebaan zeezeilklassieker voert haar deelnemers elk oneven jaar naar een zuidelijke bestemming. De start is dit jaar gepland op 15 juli, naar goed gebruik vlak voor de Scheveningse kust iets ten noordwesten van de Pier. De eindbestemming en finish ligt dit jaar in Falmouth in het meest westelijke puntje van Cornwall – Zuid-Engeland.

Falmouth – mooie/natuurlijke zeehaven (vlakbij de Scillies)
Falmouth (Cornwall) ligt aan de monding van de rivier Fal. Het stadje heeft een boeiende geschiedenis. Naar verluid kwamen lang geleden de Vikingen en de Romeinen er al buurten in de prachtige, onder alle weersomstandigheden aan te lopen, natuurlijke en goed beschutte zeehaven.

Onder de Engelse Koning Henry VIII werden rond 1540 op de beide oevers bij de monding twee forten gebouwd: St Mawes Castle en Fort Pendennis om stad en achterland tegen de Franse en Spaanse vijand te kunnen verdedigen.

Sinds 1668 had Falmouth als ‘Post Office Packet Station’ meer dan 150 jaar het post-monopolie van en naar het British Empire.

“Port of call” voor oceaanzeilers
Ook voor zeilers is Falmouth interessant - voor veel oceaanzeilers is Falmouth vaak de laatste of eerste “port-of-call” voor of na een oversteek. Je treft er zeilers uit de hele wereld en alle faciliteiten die je nodig hebt om je schip uit te rusten voor een grote zeiltocht. Het stadje Falmouth staat bekend om haar fraaie vergezichten en (voor Engelse begrippen) uitstekende restaurants. Voor bezoekers zijn er veel bezienswaardigheden. Vermaard zijn o.a. Fort Pendennis en het Maritiem Museum. 

Voor de deelnemers aan de Scheveningen500 zijn ligplaatsen gereserveerd in Falmouth Harbor pal naast het stadscentrum. Falmouth is per vliegtuig en per auto goed bereikbaar voor familie en retourbemanning. De prachtige en volgens Engelse pilots, subtropische, Scilly-eilanden zijn in een dagtocht te bezeilen. 

Brexit
Na de Brexit is het aanlopen van een Engelse haven weer een avontuur op zich – waar historisch gezien de oude tijden weer herleven, inclusief het hijsen van de (gele) Q-vlag, het vooraf telefonisch aanmelden bij de autoriteiten en het na aankomst invullen van enig papierwerk. De organisatie neemt de deelnemers enig werk uit handen (de aanmelding) en zal voorafgaand aan het evenement voorzien in de nodige aanwijzingen. 

Route 
De wedstrijdzeilers zullen na de start in Scheveningen via een corridor tussen de windmolenparken de shippinglanes oversteken naar de Engelse oostkust en onder de zuidkust naar het westen varen. Om daar pal onder Lands-End de vuurtoren van Wolf Rock te ronden en dan op Falmouth af te koersen. De toerzeilers zullen deze Editie een route volgen langs de Belgisch/Franse kust naar het nauw van Calais om daar een korte oversteek te maken. Toerzeilers mogen -in tegenstelling tot wedstrijdzeilers- onderweg tussenstops in één of meerdere havens maken. Zolang zij maar op tijd binnen zijn voor het eindfeest (en prijsuitreiking) op vrijdag 21 juli 18.00u British Summer Time (BST).  

Tweede Editie ‘Student-League’ Oproep naar Belgische studenten!
Na de zeer geslaagde pilot in de vorige Editie in 2019, wordt er ook in 2023 weer gezeild in een speciaal voor jonge mensen ingestelde wedstrijdklasse de ‘Student-League’. In deze klasse strijden zeiljachten bemand door studenten, mee om de prestigieuze Scheveningen500 ‘Student League’ bokaal. 

Scheveningen500 wil jonge mensen de kans geven om te proeven van de stoere en avontuurlijke zeezeilsport. Samenwerken, doorzetten, kennis en kunde van de omgang met de elementen, sportiviteit en een grandioos eindfeest in Plymouth: alles komt samen in dit zeezeil-evenement. De editie van 2019 had drie deelnemende boten met in totaal 15 studenten. Dit jaar hopen we vijf tot acht schepen met studenten aan de start te zien verschijnen. Studenten uit België zijn ook van harte welkom om zich aan te melden. We hebben reeds 3 aangemelde schepen. En we verwachten er nog een aantal, die geheel met studenten bemand kunnen worden.

Alvorens de Studenten-bemanning Falmouth in zicht krijgt, wordt de zeilreis met en door de bemanning voorbereid. Onder begeleiding van de schipper (onboard-advisor) wordt kennis en ervaring opgedaan voor en met het varen van een jacht in een wedstrijd op zee. Eén van de voorwaarden voor deelname is, dat het schip met bemanning vooraf 100 Mijl non stop (en 1 nacht) samen gevaren moet hebben. De Student League richt zich op studenten met uiteenlopende ervaring. In de vorige editie troffen wij zowel (zee)zeilervaring, plassenzeilers en jonge mensen zonder enige zeilervaring.

Maar zo is gebleken, jonge mensen leren snel. Want bij aankomst in Saint Malo in 2019 arriveerden alle drie deelnemende schepen met een gepassioneerde en in zon en zout gepekelde crew. Er werden nieuwe vriendschappen gesloten en een enkeling heeft zelfs besloten tot aanschaf van een klein zeewaardig zeiljacht, puur door de enthousiasmerende werking van de Schevingen500. Zo geven we onze passie door aan weer een nieuwe generatie zeilers. 

De deelname van een groep studenten aan ons evenement levert een aanstekelijke dynamiek. Die niet alleen zichtbaar is op het water, maar (uiteraard) ook bij borrels voor en na de wedstrijd. En er is (onder normale omstandigheden) in de bestemmingshaven ruim voldoende gelegenheid voor de jeugd om met elkaar uit te gaan. 

Maar er is meer! De Studentleague doet een beroep op het uithoudings- en doorzettingsvermogen van haar deelnemers. De jonge bemanning leert zichzelf kennen; wie kan er omgaan met afwijkende plannen en wie maakt de juiste verantwoordelijke keuze voor een route wanneer de wind draait? De ultieme beloning en ontlading is daar wanneer het schip uiteindelijk de finishlijn doorkruist.

Voor studenten en jongeren biedt de StudentLeague een uitgelezen mogelijkheid om deel te nemen aan een fantastisch evenement en de kans om veel zeemijlen te kunnen maken op een betaalbare manier.

Schepen en schippers gezocht.
Er staan op het moment al een aantal jachten ingeschreven voor de StudentLeague. Toch wij zoeken nog een aantal schepen en schippers, die sympathiek staan tegenover dit fenomeen.  Mensen die bereid zijn om met hun schip deel te nemen, waarbij zij als ‘on-board-advisor’ hun opstappers op gepaste wijze terzijde staan. En die het aandurven om tactisch/strategische beslissingen aan hun studenten-crew over te laten, zolang de veiligheid van schip en bemanning natuurlijk niet in het geding is.

Na een kennismaking en om elkaars verwachtingen in beeld te krijgen zijn trainingsmomenten ervoor om gevoel voor het zeezeilen en het betreffende schip te ontwikkelen. Zo ziet de schipper ook welke talenten er bij hem of haar aan boord stappen. Voor schippers geven trainingsmomenten ook een goede ervaring dat het varen met enthousiaste en leergierige studenten anders is. 

Om de kosten behapbaar voor deelnemende schepen en ‘on-board-advisors’ te maken is voorzien in aantal bijzondere spelregels. Zo kent de Student-League een verlaagd inschrijfgeld, dat betaald moet worden door de deelnemende studenten. De student-crew wordt ook geacht om de boordkas zodanig te vullen, zodat on-board-advisors niet opdraaien voor hun enthousiast ‘innemende’ bemanning. En er is een (gratis) “Student-League SW-rating” die de deelnemers ook bij uiteenlopende deelnemende schepen een eerlijke kans op de winst moet geven. 

Vanwege het bijzondere karakter van de Student League wordt op prijs gesteld, dat “On-board-advisors” contact opnemen met Peter de Weerd (wedstrijdcommissaris@zeilrace-rally.nl) of met Wytse Bouma (voorzitter@zeilrace-rally.nl). 

Deelnemen en aankomen is winnen
Goed zeemanschap, veiligheid en een goede sfeer staan centraal bij Scheveningen500. De organisatie beschouwt elke deelnemer, die na een lange zeezeiltocht behouden weet aan te komen met zijn/haar schip en voltallige bemanning, als een winnaar. 

Elke uitvaller, die door omstandigheden onderweg moet besluiten om af te haken en daarom een haven binnen te lopen, handelt wat ons betreft zoals een goed zeeman betaamt. Dat verdient respect. Goed zeemanschap, sportief varen, elkaar helpen, onderweg genieten en samen veilig aankomen vormen de waarden, die wij met Scheveningen500 onderschrijven en uitdragen.

Walprogramma & feestelijke prijsuitreiking
Scheveningen500 heeft een aansprekend walprogramma. Na het Captainsdiner (op vrijdag 14 juli) in het nieuwe Drijvende Clubhuis van jachtclub Scheveningen en de Schippersbriefing wordt op zaterdag 15 juli (tijdens doodtij) gestart. In Falmouth is er een facultatief walprogramma. De feestelijke prijsuitreiking vindt plaats op zaterdagavond 21 juli. Familie en vrienden zijn daarbij van harte welkom.

Deelnemen en inschrijven  
Op onze website van de Zeilrace& Rally (ook te vinden via Google: Scheveningen500) is, naast video’s en foto’s van vorige Edities, een link naar het inschrijfformulier van Manage2Sail en de Notice of Race, een uitrustingslijst en nog veel meer relevante informatie te vinden. Zo hebben we voor u een overzicht gemaakt van de voor Engeland benodigde scheepspapieren en douanevoorschriften. Voor vragen en opmerkingen zijn wij bereikbaar via de op de website genoemde e-mailadressen en via communicatie@zeilrace-rally.nl.

Wij hopen deze zomer heel veel bekende en nieuwe deelnemers te mogen begroeten in Scheveningen en Falmouth. En dat we in dit jubileumjaar van de Jachtclub een zonovergoten mooie Editie van Scheveningen500 tegemoet gaan. 

Inschrijven kan hier

 

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: