Goofies winter-zeilwedstrijden in Colijnsplaat: heerlijk windje en leuke baan

Goofies winter-zeilwedstrijden in Colijnsplaat: heerlijk windje en leuke baan

De Goofies winter-zeilwedstrijden van 4 maart  kenmerkte zich door een heerlijk briesje van 3 Bft en een door de schippers zeer gewaardeerde baan.

De bemanningen van de grotere boten die goed zijn in boothandeling en tactiek in het spinakker rak, kwamen zeker aan hun trekken. Vooral de Hammen in combinatie met de Roompot en de Overloop van Zierikzee was een lang en afwisselend spinaker rak. Voor de kleine boten was er een kortere baan die door de beschrijving van de baan nog ietsje korter werd. Daardoor kwamen deze boten nu ongeveer gelijk met de grote boten over de finish. Gelet op het koude en miezerige weer werd ook dat door sommige bemanningen gewaardeerd.

Boeironding

In de klasse ORC/IRC A maakte een flink aantal schippers een fout bij de ingangsboei van het vaarwater de Hammen. Deze boei, de R36/H1 (H staat voor “Hammen”) maakt per definitie deel uit van de betonning van de Hammen. Omdat de zeilers, volgens de baanbeschrijving in het vaarwater van de Hammen moesten varen diende ze alle boeien van dat vaarwater aan de vaarwater zijde te passeren. Dus ook de R36/H1!

Betrekkelijk veel schippers in deze klasse deden dat niet en voeren de boei aan de verkeerde kant voorbij. Daarmee voeren ze dus niet de juiste baan. In wedstrijden: reden voor diskwalificatie. De Goofen passen in dat soort gevallen mildere, passende tijdstraf toe.  Ze doen nu onderzoek om vast te stellen welke  boten het betrof. Als daarover meer bekend is zal ook voor deze klasse een uitslag worden vastgesteld.

De uitslagen van de Goofies zeilwedstijden van 4 maart 2023

ORC A en IRC A
Omdat in een onbekend maar flink aantal schippers de baan niet juist heeft gevaren is er voor deze klasse nog geen uitslag,  zelfs geen voorlopige.

ORC B
Winnaar in ORC B werd Bas Dijkhuizen met de ELYXIR voor Simeon Tienpond met de FEVER voor Arjen Zwart,  die met de WATERZOOI derde werd.

IRC B
In deze klasse won Simeon Tienpond met de FEVER voor Don de Raad met de MAVI en Christophe Declercq die met de LECAS derde werd.

ONGEMETEN A:
In klasse ongemeten  A won Jonas Pluym met de BALLISTA voor Mark van Driel met de FAMOUS GULL 2 en Karel Vandesande met de CEEJAY die derde werd.

ONGEMETEN B:
Winnaar werd schipper Adri van de Velde met de SPOTGAAI voor Stefan Schodts met de SPINDRIFT en Leo van Haastrecht die met de BOEBOE derde werd in deze klasse,

De volgende Goofies zeilwedstrijd in Colijnsplaat is op 1 april 2023

Foto: Edgar Prochnow via Facebook

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: