Jeugdzeilen zit in de lift!

Jeugdzeilen zit in de lift

Voor het tweede jaar op rij kennen we een stijging van het aantal leden Optimistzeilers in de Belgische Optimist klasse (DOCB). In 2021 telden we 46 jonge zeilers, in 2022 deden we er nog wat bij met 65 zeilers. 

Dit zijn mooie vooruitzichten aan de start van het seizoen 2023. De aftrap werd gegeven op zondag 5 maart voor de eerste nationale wedstrijd op het watervlak van Broechem om dan een week later de tweede wedstrijd te varen op het water van Heusden.

Het echte werk start dan op 1 en 2 april in Port Zélande met de Optispring. Momenteel zijn er al ruim 100 Optimistzeilers voor dit mooie event ingeschreven. Zeilen op het Grevelingenmeer en zoals de voorbijgaande jaren zal ook De Rupel opnieuw als startschip dienen. Deze wedstrijd is tevens de eerste selectiewedstrijd voor onze Belgische zeilers.  

Zowel de Vlaamse Watersportfederatie WWSV als de Waalse federatie FFYB steunen het Optimistzeilen goed. Na een geslaagde stage tijdens de herfstvakantie in november 2022, zal er ook in de krokus- en de paasvakantie opnieuw een stage plaatsvinden voor alle Optimistzeilers. Deze stage zal opnieuw ondersteund worden door de federaties. Het is belangrijk om de basis te ondersteunen om op termijn nieuw olympisch bloed te kweken.

Niet alleen in de Benelux zijn onze Optimistzeilers actief. Afgelopen winter werd er ook veel gevaren in Europa en zelfs daarbuiten. Vic Rossel vaarde een verdienstelijke 27ste plaats op de Noord Amerikaanse kampioenschappen. Emmanuel en Henri Lagrange namen dan weer deel aan het Asian en Oceanian Championship in Mumbai en behaalde een knappe 10de en 14de plaats. Ook in Europa werd er stevig gevaren. Tijdens de kerstvakantie namen een handvol zeilers deel aan een stage in Barcelona.  Begin januari hadden we ook 4 zeilers actief op de teamrace in Monaco die onze kleuren verdedigden. Later in januari zakten 7 Belgische zeilers af naar Torrevieja om deel te nemen aan de Trophee aldaar. Binnenkort wordt er dan weer gezeild in Palamos,  zowel wedstrijd als training. De winter op de Middellandse zee wordt afgesloten met de Opti Orange in Valencia, waar opnieuw een groepje Belgische optimisten aan de start verschijnt.

Na een winter veel zeilen en trainen op diverse plaatsen in binnen- en buitenland kijken we uit naar de resultaten van onze jongste zeilers. Ze zijn immers de toekomst!

Tekst: Kevin en Nele Paesmans-Heusdens

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: