Allianz Regatta

Allianz Regatta

De Allianz Regatta is voor de komende twee jaar onderdeel van de ‘Hempel World Cup Series’ van World Sailing. Voor dit nieuwe wereldbekerevenement zijn tot nu bijna 300 zeilers ingeschreven uit 47 landen. Dit is het eerste toernooi, sinds de Corona-uitbraak, waarin meerdere (acht van de tien) olympische klassen tegelijkertijd in actie komen. In vier olympische klassen zien we een sterk deelnemersveld. Voor deze atleten is de Allianz Regatta in Medemblik ook de laatste serieuze test voor Tokyo 202One.

Allianz Regatta onderdeel ‘Hempel World Cup Series’

De ‘Hempel World Cup Series Allianz Regatta’ was in het verleden al langer onderdeel van deze prestigieuze wedstrijdserie, die gezeild worden in locaties zoals Miami USA, Genua Italië, Hyéres Frankrijk en Enoshima Japan. De overeenkomst loopt in elk geval tot en met 2022.

Het evenement heeft een nieuwe vorm maar kent een rijk verleden. De Allianz Regatta borduurt verder op de nalatenschap van de Spa-, Holland- en Delta Lloyd Regatta. Sinds 1985 is dit toernooi toonaangevend in de lijst van Europese olympische zeilevenementen. De Allianz Regatta zet deze lijn met trots door en legt de lat in de komende jaren nog hoger. Goed om te vermelden; Allianz is niet alleen naamgevend partner van de Allianz Regatta maar ook het Jeugd WK Zeilen in 2022 en het WK zeilen in 2023, beide in Den Haag.

Allianz Regatta nieuws

Hieronder vind je een chronologisch overzicht van alle Allianz Regatta nieuws en uitslagen:

Isaura Maenhaut en Anouk Geurts
WWSV

Afgelopen week vond van 31 mei tot en met zondag 5 juni in Almere te Nederland de Allianz Regatta plaats. Gedurende deze week namen meer dan 300 Olympische topzeilers uit 47 verschillende landen het tegen mekaar op in de verschillende klassen. Deze Regatta gold als onderdeel van de Hempel World Cup series (World Sailing).

Odile van Aanholt en Annette Duetz
Watersportverbond

De zeilers van Team Allianz zijn op 4 juni goed voor drie gouden medailles tijdens de Hempel World Cup at the Allianz Regatta. Bart Lambriex en Floris van de Werken waren op de voorlaatste dag al zeker van het goud in de 49er skiff klasse. Odile van Aanholt en Annette Duetz moeten nog heel hard werken in hun medalrace om hun Belgische concurrenten van zich af te houden, hetgeen lukte. Catamaran-zeilers Laila van der Meer en Bjarne Bouwer winnen de medalrace en pakken ook het goud in de Nacra17.

Jeugd WK 2021 Oman, fotocredits: Sander van der Borch
Een correspondent

Meer dan 450 van 's werelds beste jeugdzeilers uit 69 landen hebben hun deelname bevestigd aan de 2022 Allianz Jeugd WK Zeilen.

Allianz Regatta 2021, fotograaf: Sander van der Borch
Een correspondent

De Allianz Regatta, onderdeel van de Hempel World Cup Series, kent vanaf 2022 een nieuwe locatie. Het zeilevenement vindt plaats in Almere en Lelystad als onderdeel van de Dutch Water Week. In de tweede week van de regatta (31 mei – 5 juni) worden wedstrijden georganiseerd voor de internationale topzeilers in alle tien Olympische klassen, inclusief de nieuwe klassen voor Parijs 2024; kite foiling en wind foiling.

Allianz Regatta
Een correspondent

Vanaf 2022 wordt de Allianz Regatta gevaren vanuit Almere in de zuidelijke kom van het IJsselmeer/Markermeer. Het evenement vindt volgend jaar plaats van 27 mei tot en met 5 juni. De beste zeilers ter wereld strijden in de World Cup, onderdeel van de Hempel World Cup Series, in de tien olympische klassen inclusief het nieuwe kitefoilen en windfoilen. De ambitie is om de week van het evenement uit te laten groeien tot de Dutch Water Week, waar watersport in al zijn pluriformiteit  samenkomt.
 

Nederlands kampioen
Watersportverbond

Op de laatste dag van Allianz Regatta worden de deelnemers pas rond 14.00 uur het water opgestuurd door wedstrijdleiders Remco de Goederen en Rob Hoogstra. Pas vlak voor de deadline van 16.00 uur, zet de wind genoeg door om een eerlijke wedstrijd te zeilen.

Bart Lambriex en Pim van Vugt
Watersportverbond

Voor de kust van Medemblik pakken de Nederlandse 49er zeilers het goud, zowel bij de vrouwen als bij de mannen op de Allianz Regatta. Bart Lambriex en Pim van Vugt noteerden een derde plaats in de medalrace en wonnen daarmee hun eerste goud als team in de 49er. Annemiek Bekkering en Annette Duetz wonnen de medalrace en claimen daarmee de eindoverwinning in deze wereldbekerwedstrijd.

Annemiek Bekkering en Annette Duetz
Watersportverbond

Op de voorlaatste dag van dit Wereldbekerevenement laat Medemblik zich van zijn beste kant zien met zon, golven en windkracht vijf.  De Nederlandse 49er teams, zowel bij de mannen als de vrouwen, zijn op medaillekoers. Op zondag 13 juni staat de medalrace op het programma van de Allianz Regatta, voor de beste tien teams van het klassement.

Bart Lambriex en Pim van Vugt
Watersportverbond

In de 49er klasse zeilen Bart Lambriex en Pim van Vugt een sterke serie.  Op 10 juni eindigde het duo de dag met twee overwinningen op rij. Daarmee namen ze de koppositie over van het Franse Team dat ook geplaatst is voor de Spelen van Tokio. Vandaag 11 juni verdedigen ze die koppositie met succes. Met een score van 7-2-5 gaan ze op kop met 32 punten. Het Franse team van Guillou en Delpeche volgt op 36 punten.

Annemiek Bekering en Annette Duetz
Watersportverbond

Op het IJsselmeer voor de kust van Medemblik is deel twee van de Allianz Regatta van start gegaan. De mannen in de 49er klasse moesten een paar uur geduld hebben vanwege het gebrek aan wind, Maar de wedstrijdleiding wist toch nog drie races te organiseren voor de 31 deelnemende teams. Bart Lambriex en Pim van Vugt eindigen de dag met een overwinning en zetten een serie van 4-16-1 neer. Annemiek Bekering en Annette Duetz scoorden drie keer een overwinning, in een vloot van 17 deelnemers.