America's Cup

America's Cup

De America’s Cup wordt gezien als het eerste internationale sportevenement en kent zijn oorsprong in 1851, destijds georganiseerd door Queen Victoria van Engeland ter ere van de wereldtentoonstelling, waarbij de deelnemende landen hun innovaties konden etaleren.

De America’s Cup draagt de naam van het eerste winnende jacht, The America. In 2021 zullen de finales van de 36ste editie vanuit Auckland, Nieuw-Zeeland worden verzeild, het land van de winnaar van de laatste editie.

Kenmerkend voor het America’s Cup format is, dat de verdediger mag bepalen in welk type wedstrijdschip de eerste volgende America’s Cup wordt verzeild.

Team New Zealand heeft voor de 36ste editie gekozen voor een gewaagd ontwerp: een monohull van 75 voet (23 meter), met een enkele canting foil, De AC75 kan snelheden ontwikkelen van meer dan 50 knoop, ongekend snel voor een zeilboot van die omvang.

Frankrijk bevestigt deelname aan 37ste America’s Cup
Kat

De organisatoren van de 37ste America's Cup verwelkomen de Société nautique de Saint-Tropez en hun representatieve team K-Challenge Racing als uitdager voor de 37ste America's Cup in Barcelona in 2024 en onder leiding van Stephane Kandler en Bruno Dubois. 

America’s Cup 2024:  Update van de teams
Kat

De America's Cup-teams zijn tot aan de kerstvakantie druk bezig geweest, zowel op het water als ter voorbereiding van wat een erg bedrijvig nieuw jaar belooft te worden. Hoewel 2024 nog ver weg lijkt volgt hier niettemin een kort overzicht van de stand van zaken van alle teams.

Data America's Cup
Een correspondent

De start zal plaatsvinden op 12 oktober 2024! Het racegebied voor zowel de Challenger Selection Series als de America's Cup Match zelf is beslist in samenspraak met de Capitán Marítimo van Barcelona. Het racegebied ligt in het zuiden van de stad langs het strand van Barcelona, waardoor de toeschouwers een perfecte natuurlijke tribune langs de kustlijn hebben.

Nieuw logo America's Cup verhit de gemoederen
Kat

Het officiële logo van de 37ste America's Cup is vandaag in Barcelona onthuld in het Museu Maritim de Barcelona en dat laat haast niemand onberoerd.

America's Cup
Kat

Technologie helpt tijdens het racen. Navigatiesoftware geeft de beste route tijdens offshore races. Snelheidspolars helpen ons bij het sturen en trimmen en stuurautomaten zijn nu zo goed dat de solozeiler nog maar zelden zelf stuurt.

Luna Rossa, America's Cup
Kat

Over de hele wereld verzamelen de teams zich: zeilers komen uit het buitenland, walteams maken opnieuw kennis met elkaar en de communicatie gaat in een stroomversnelling. De race om de 37ste America's Cup, in het prachtige Barcelona, is in volle gang en deze week waren niet minder dan vier teams op het water.

The Spying Game
Kat

Spionage in de America's Cup is geen recent fenomeen en werd reeds in de 19de eeuw gedocumenteerd. Voor de moderne teams betekent het een aanzienlijke budgetverhoging met steeds meer geavanceerde technologie die moet worden ingezet om alles te meten en vast te leggen. Voor de 37ste America's Cup is een nieuwe, zeer belangrijke regel opgenomen. De 'Reconnaissance'-regel is zowel breed als veelomvattend en plaatst toeschouwers midden in de actie met foto's, video en analyses die publiekelijk te bekijken zullen zijn. 

 

 

Barcelona wordt gastheer voor 37ste America's Cup in 2024
Kat

Emirates Team New Zealand en het Royal New Zealand Yacht Squadron zijn verheugd om Barcelona aan te kondigen als gastheer voor de 37ste America's Cup die in september en oktober van 2024 zal worden gehouden.

Sir Ben Ainslie vindt dat er "betere opties" zijn dan Saoedi-Arabië.
Kat

De Britse topzeiler Sir Ben Ainslie heeft zijn bedenkingen geuit over de mogelijkheid om de America's Cup in Saoedi-Arabië te laten plaatsvinden en is van mening dat er betere opties zijn.

 

IACC America's Cup jachten
Kat

De coolste jachten ter wereld: deze interessante rubriek vonden we op Yachting World en het triggerde ons meteen. Tom Slingsby kiest voor de Versie 5.0 van de IACC America's Cup. Wat is volgens jou het “coolste jacht ter wereld”? Laat het weten in een reactie onder dit artikel.