America's Cup

America's Cup

De America’s Cup wordt gezien als het eerste internationale sportevenement en kent zijn oorsprong in 1851, destijds georganiseerd door Queen Victoria van Engeland ter ere van de wereldtentoonstelling, waarbij de deelnemende landen hun innovaties konden etaleren.

De America’s Cup draagt de naam van het eerste winnende jacht, The America. In 2021 zullen de finales van de 36ste editie vanuit Auckland, Nieuw-Zeeland worden verzeild, het land van de winnaar van de laatste editie.

Kenmerkend voor het America’s Cup format is, dat de verdediger mag bepalen in welk type wedstrijdschip de eerste volgende America’s Cup wordt verzeild.

Team New Zealand heeft voor de 36ste editie gekozen voor een gewaagd ontwerp: een monohull van 75 voet (23 meter), met een enkele canting foil, De AC75 kan snelheden ontwikkelen van meer dan 50 knoop, ongekend snel voor een zeilboot van die omvang.

The Spying Game
Kat

Spionage in de America's Cup is geen recent fenomeen en werd reeds in de 19de eeuw gedocumenteerd. Voor de moderne teams betekent het een aanzienlijke budgetverhoging met steeds meer geavanceerde technologie die moet worden ingezet om alles te meten en vast te leggen. Voor de 37ste America's Cup is een nieuwe, zeer belangrijke regel opgenomen. De 'Reconnaissance'-regel is zowel breed als veelomvattend en plaatst toeschouwers midden in de actie met foto's, video en analyses die publiekelijk te bekijken zullen zijn. 

 

 

Barcelona wordt gastheer voor 37ste America's Cup in 2024
Kat

Emirates Team New Zealand en het Royal New Zealand Yacht Squadron zijn verheugd om Barcelona aan te kondigen als gastheer voor de 37ste America's Cup die in september en oktober van 2024 zal worden gehouden.

Sir Ben Ainslie vindt dat er "betere opties" zijn dan Saoedi-Arabië.
Kat

De Britse topzeiler Sir Ben Ainslie heeft zijn bedenkingen geuit over de mogelijkheid om de America's Cup in Saoedi-Arabië te laten plaatsvinden en is van mening dat er betere opties zijn.

 

IACC America's Cup jachten
Kat

De coolste jachten ter wereld: deze interessante rubriek vonden we op Yachting World en het triggerde ons meteen. Tom Slingsby kiest voor de Versie 5.0 van de IACC America's Cup. Wat is volgens jou het “coolste jacht ter wereld”? Laat het weten in een reactie onder dit artikel. 

 

Alinghi Red Bull Racing Team gelanceerd voor 37ste America's Cup
Kat

Een nieuw team gaat strijden om de volgende America's Cup. Red Bull bundelt de krachten met het tweevoudig America's Cup-winnaarsyndicaat Alinghi in een campagne om de oudste trofee in de internationale sport. Alinghi oprichter Ernesto Bertarelli en tweevoudig Olympisch kampioen Hans Peter Steinacher kondigden de lancering van het nieuwe Alinghi Red Bull Racing Team aan en stelden het logo voor aan de Société Nautique de Genève, de jachtclub die het team zal vertegenwoordigen. Red Bull Racing directeur Christian Horner nam ook live deel via satelliet.

 

America's Cup
Kat

Het ontwerpteam van INEOS Britannia zal het beste van de America's Cup en de Formule 1 samenbrengen. Het team is gevestigd in Brackley, de thuisbasis van het Mercedes-AMG Petronas F1 Team. James Allison zal als Chief Technical Officer van het Mercedes-AMG Petronas F1 Team en INEOS Britannia de technische op zich nemen voor de Britse America's Cup-uitdaging.

Emirates Team New Zealand wint de America's Cup
Ice

Emirates Team New Zealand is opnieuw de geschiedenisboeken ingegaan en wint voor de vierde keer de America's Cup.

America's Cup Emirates Team New Zealand
Ice

Dag 5 van de America's Cup  was tot nu toe zonder twijfel de meest spannende van deze 36ste America's Cup. Na vier dagen racen die 5 minuten na de start al beslist werden zette Emirates Team New Zealand vandaag 2 punten op het scorebord en neemt hiermee een voorsprong van 2 punten op het Italiaanse team Luna Rossa Prada Pirelli.

America's Cup video
Ice

Alsof het in een script geschreven stond eindigt dag 3 van de America's Cup met in 3-3 gelijkspel tussen titelverdediger Emirates Team New Zealand en uitdager Luna Rossa Prada Pirelli. Om de Auld Mug (lees: America's Cup beker) te winnen moet een van hen om ter eerst 7 races winnen. De spanning en de strijd om de America's Cup wordt krijgt weer ongeziene hoogten.

America's Cup dag1
Ice

Het is bijna onmogelijk om het belang van de eerste race in een America's Cup te benadrukken want de anticipatie en de spanningsopbouw die de eerste dag met zich meebrengt overtreft alles in de zeilsport.