America's Cup

America's Cup

De America’s Cup wordt gezien als het eerste internationale sportevenement en kent zijn oorsprong in 1851, destijds georganiseerd door Queen Victoria van Engeland ter ere van de wereldtentoonstelling, waarbij de deelnemende landen hun innovaties konden etaleren.

De America’s Cup draagt de naam van het eerste winnende jacht, The America. In 2021 zullen de finales van de 36ste editie vanuit Auckland, Nieuw-Zeeland worden verzeild, het land van de winnaar van de laatste editie.

Kenmerkend voor het America’s Cup format is, dat de verdediger mag bepalen in welk type wedstrijdschip de eerste volgende America’s Cup wordt verzeild.

Team New Zealand heeft voor de 36ste editie gekozen voor een gewaagd ontwerp: een monohull van 75 voet (23 meter), met een enkele canting foil, De AC75 kan snelheden ontwikkelen van meer dan 50 knoop, ongekend snel voor een zeilboot van die omvang.

America's Cup
Kat

Het ontwerpteam van INEOS Britannia zal het beste van de America's Cup en de Formule 1 samenbrengen. Het team is gevestigd in Brackley, de thuisbasis van het Mercedes-AMG Petronas F1 Team. James Allison zal als Chief Technical Officer van het Mercedes-AMG Petronas F1 Team en INEOS Britannia de technische op zich nemen voor de Britse America's Cup-uitdaging.

Emirates Team New Zealand wint de America's Cup
Ice

Emirates Team New Zealand is opnieuw de geschiedenisboeken ingegaan en wint voor de vierde keer de America's Cup.

America's Cup Emirates Team New Zealand
Ice

Dag 5 van de America's Cup  was tot nu toe zonder twijfel de meest spannende van deze 36ste America's Cup. Na vier dagen racen die 5 minuten na de start al beslist werden zette Emirates Team New Zealand vandaag 2 punten op het scorebord en neemt hiermee een voorsprong van 2 punten op het Italiaanse team Luna Rossa Prada Pirelli.

America's Cup video
Ice

Alsof het in een script geschreven stond eindigt dag 3 van de America's Cup met in 3-3 gelijkspel tussen titelverdediger Emirates Team New Zealand en uitdager Luna Rossa Prada Pirelli. Om de Auld Mug (lees: America's Cup beker) te winnen moet een van hen om ter eerst 7 races winnen. De spanning en de strijd om de America's Cup wordt krijgt weer ongeziene hoogten.

America's Cup dag1
Ice

Het is bijna onmogelijk om het belang van de eerste race in een America's Cup te benadrukken want de anticipatie en de spanningsopbouw die de eerste dag met zich meebrengt overtreft alles in de zeilsport.

DutchSail Inside en Carlo Huisman
Ice

Woensdag 3 maart is de eerste aflevering van DutchSail Inside opgenomen! DutchSail Inside is een programma over de 36th America's Cup in Auckland. 

America's Cup COVID-19 lockdown
Ice

Een nieuwe COVID-19 Level 3 lockdown in Nieuw Zeeland dwarsboomt de America’s Cup plannen de komende zeven dagen. Het eerste America’s Cup race weekend dat normaal op zaterdag 6 en zondag 7 maart wordt gezeild is uitgesteld.

Luna Rossa Prada Pirelli team PRADA CUP
Ice

Het Italiaanse Luna Rossa Prada Pirelli team zeilde vandaag naar de overwinning in de PRADA Cup Finale, de Champagne vloeide gretig.

PRADA Cup Finale
Ice

De PRADA Cup Finale is nog niet afgelopen. Nu dat INEOS TEAM UK hun eerste punt op het scorebord neer zet is er misschien voor beide teams nog een lange weg te gaan naar de America's Cup.

Prada Cup uitgesteld wegens Covid-19 lockdown
Ice

Als gevolg van de aankondiging van een Level 3 lockdown in Auckland voor de eerst komende 72 uur is de eerst volgende racedag die normaal op woensdag 17 februari plaats vindt uitgesteld. Het evenementendorp zal gedurende deze tijd niet open zijn voor het publiek.