Draak klasse

Pieter Heerema
Een correspondent

In een sterk internationaal veld met 43 Draken heeft Team Pieter Heerema (NED 412) en zijn team ‘No Way Back’ op 9 september het Open Nederlands Kampioenschap Draak zeilen gewonnen.

Alex Helsen
Pit De Jonge

Opnieuw slaagde de Belgian Dragon Association er samen met de Royal North Sea Yacht Club er in een fair en sterk competitief open kampioenschap te houden op de grillige Noordzee. 25 deelnemers uit, natuurlijk, België maar ook Nederland, Engeland en -voor het eerst in lange tijd- Frankrijk  vertegenwoordigden de fine fleur van de Corinthian Draakteams uit de omgeving van de Noordzee.

Draak zeilen
Pit De Jonge

Van 2 tot 5 augustus wordt in Oostende het Open Belgisch Kampioenschap in de Draken klasse gezeild. Er worden 27 boten verwacht met de topzeilers van Oost Engeland, Nederland en natuurlijk België.

Ben van Cauwenbergh Draak zeilen
Pit De Jonge

Ben van Cauwenbergh liet op de smartphone de kansen berekenen bij het einde van de 4de manche of zijn Wayoutteam in aanmerking zou komen voor de nationale titel Draak zeilen. Of het opzettelijk was of niet maar in de laatste manche presteerde het inderhaast gevormde dream team het slechts in dit grillig verlopen zeilevenement.

Open Belgisch Kampioenschap Draak
Pit De Jonge

Windstoten boven de dertig knopen en een ruige zee hielden de vloot Draken binnen in de RNSYC jachthaven in Oostende.

Draak klasse zeilen
Pit De Jonge

Op 4 augustus komt traditiegetrouw een van de top zeilevenementen in België naar Oostende. De Draken klasse heeft dan zijn Belgische open kampioenschap. De meest dynamische en grootste eenheidsklasse is reeds enkele jaren terug op volle sterkte en beleefd weer de glorietijden.

Draak zeilen
Ice

Ontdek het Draak zeilen en stap aan boord van deze icoon van de zeilsport. In het weekend van 10 & 11 juni 2017 maken ervaren eigenaars en hun bemanningen plaats voor iedereen die met dit sierlijke en heel sportieve jacht wil proefzeilen.

Pit De Jonge

Quicksilver VIVoor heel wat Draak zeilers is de Noordzee voor Oostende een echte wispelturige minnares. Ook nu weer gingen de weer- en golfomstandigheden alle kanten uit. Van een 10-tal knopen bij de eerste twee manches, over een oplopende fikse twintig plus op zaterdag en dan weer net voldoende 5 tot 7 knopen- op de slotdag zondag. Dat gaf het wedstrijdcomité de kans om er op de laatste dag nog net één ingekorte reeks aan toe te voegen waar vooral alle zeilers in de top tien naar uitkeken.

Een correspondent

Ben Van Cauwenbergh, Manu Hens & Thibaud Den HartighIn 2012 was de BEL-80 – Big Bens Dream Team (Ben Van Cauwenbergh, Manu Hens & Thibaud Den Hartigh) erin geslaagd de Belgische kampioenstitel in de Draak klasse te behalen. De verwachtingen voor 2013 waren hoog gespannen mede omdat ze dit jaar tijdens de Grand Prix in Cannes & in Douarnenez hun goede vorm hadden getoond.

Pit De Jonge

Van Cauwenbergh, Den Hartigh en HensVan Cauwenbergh, Den Hartigh en Manu Hens hielden de Belgische kampioenstitel in de Draak klasse omhoog bij de RNSYC, vorige dinsdag. Ondanks de sterke Antwerpse tongval is dit Blackouttrio de eerste Belgische bemanning die de titel wegkaapte sinds minstens vijf jaar.