DutchSail

DutchSail

DutchSail is het Nederlandse Team dat onder leiding van schipper Simeon Tienpont deelneemt aan de 36e America's Cup. Nederland is al eeuwenlang geducht en geroemd als zeilnatie. In 2020 en 2021 willen ze die reputatie waarmaken tijdens de prestigieuze America's Cup zeilwedstrijd.

De Stichting DutchSail heeft zich ten doel gesteld een op continuïteit gestoelde verbinding te leggen tussen overheid, kennisinstituten en het bedrijfsleven op marien- en maritiem innovatief gebied en de zeilsport. Door de onderlinge samenwerking worden economische en sportieve kansen geschapen rondom steeds relevantere maatschappelijke thema’s; klimaat en energie, voedsel, water, gezondheid, circulaire economie en veiligheid.

De visie van DutchSail benoemt uitdrukkelijk de jeugd als vertrekpunt. Waar watersportverenigingen en in het verlengde daarvan het Watersportverbond de lijn van jeugd naar Olympisch zeilen centraal stelt, neemt DutchSail de positie is om de lijn van jeugd naar professioneel (offshore) wedstrijdzeilen te ontwikkelen. Stichting DutchSail bestuurslid Michiel van Dis: “Met dit initiatief vult DutchSail nadrukkelijk een groot gat in de talentontwikkeling van onze sport. DutchSail gaat het mogelijk maken voor de Nederlandse jeugd een carrière op te bouwen in de magische wereld van het internationale hi-tech wedstrijdzeilen. De mogelijkheden zijn ongekend. De verenigingen KNZ&RV in Muiden en KRZV de Maas uit Rotterdam, die tekenden voor de inschrijving bij The Royal Yacht Squadron, vormen ook de initiatiefnemers van DutchSail.

Om de verbinding tussen de partijen te versnellen, zal DutchSail om te beginnen als uitdager deelnemen aan de America’s Cup in 2021. De America’s Cup is een mondiale aanjager in innovatie en technologie. Het geeft Nederland een prachtkans om zich te profileren met kennis en innovatie gericht op sustainability, life science en performance in combinatie met het meest iconische topsportevenement van de wereld. Een wedstrijdspektakel voor een miljoenenpubliek, dat de top van zeilers, ontwerpers en bouwers bij elkaar brengt uit landen die kunnen leunen op hun innovatieve en geavanceerde technologische industrie.

Simeon Tienpont
Ice

Helaas is het doek gevallen voor de Nederlandse deelname aan de 36e America’s cup. Team captain Simeon Tienpont heeft vannacht de Royal New Sealand Yacht Squadron op de hoogte gebracht van hun beslissing.

Simeon Tienpont en Eelco Blok
Een correspondent

Stichting DutchSail heeft besloten het eco-systeem dat bij aanvang is opgetuigd ten behoeve van de eerste Nederlandse deelname aan de prestigieuze America’s Cup, uit te bouwen tot een nationaal platform gestoeld op continuïteit.

Stars & Stripes boat
Ice

Dutchsail, Stars & Strips en Malta Altus Challenge moeten vandaag 1 april de eerste aanbetaling doen van de Late Fee. Deze aanbetaling is “slechts” $250.000 want tegen de volgende deadline op 30 april moeten ze de Performance Bond betalen. Die bedraagt $1 miljoen. Het tweede deel van de Late Fee van $750.000 moet dan weer op 1 oktober van dit jaar betaald worden.

Simeon Tienpont
Anke Haadsma

De jaarlijkse Noordzee Club lezing stond dit jaar helemaal in het teken van het oudste sportevenement ter wereld, de America’s Cup. En specifiek de Nederlandse deelname aan de Cup. Dirk-Jan Zweers, voorzitter van de Noordzee Club, laat weten dat zijn vereniging met het organiseren van deze lezing dit jaar van harte het DutchSail America's Cup initiatief ondersteunt. “Dit is de Formule 1 van het wedstrijdzeilen, daar willen we als Nederland toch bij zijn.

DucthSail
Ice

America’s Cup uitdagers, DutchSail, Maltus Altus Challenge en Stars en Stripes, hebben uitstel gekregen om een deel van hun inschrijvingsgeld te betalen. Emirates Team New Zealand (ETNZ) en Lunna Rossa laten ons weten dat ze ten minste één van de lopende arbitragezaken heeft afgehandeld.

Simeon Tienpont
Ice

DutchSail schipper Simeon Tienpont en CEO Eelco Blok bezochten afgelopen week de Royal New Zealand Yacht Squadron en kregen een rondleiding op de basis voor de America's Cup uitdagers op Wynyard Point.

Louis Balcaen
Ice

Tijdens de opening van de Team Base van het Nederlandse America’s Cup team vertelde Simeon Tienpont ons dat de kans op een Belgische zeiler in de 36ste America’s Cup heel groot is.

Simeon Tienpont
Ice

Vandaag vond onder leiding van Simeon Tienpont, de initiatiefnemer van Team The Netherlands, de symbolische opening plaats van zijn Team Base in het Topsportcentrum Scheveningen. Dit ter voorbereiding van een Nederlandse deelname in de 36e America’s Cup.

America’s Cup
Ice

36e America’s Cup, we are in! Zo luidt de aankondiging van de symbolische opening van de Team Base in Scheveningen op 23 januari door Team The Netherlands.

America’s Cup
Ice

Het is officieel; Emirates Team New Zealand en het Royal New Zealand Yacht Squadron hebben zojuist een ongewoon persbericht verzonden waarin we lezen dat Nederland aanvaard werd als zesde uitdager (Challenger) voor de 36ste America’s Cup.