J/80

Alle J/80 klasse zeilberichten, uitslagen en foto's op ClubRacer

Team Jerapi
Een correspondent

Het had niet veel gescheeld of de tweede Frostbite Cup was afgelast. Gelukkig ligt het Gooimeer landinwaarts en kon de J/80 vloot rekenen op ‘maar’ windkracht 4, met uitschieters naar 6. Deze condities en de komst van extra teams zorgden voor een nieuwe energie op het water en leverde een bijna volledig andere top drie op dan tijdens de eerste wedstrijddag van het winterseizoen.

Frostbite Cup
Een correspondent

De mooiste tijd van het jaar breekt weer aan. Voor de J/80 klasse gaat het dan niet over de feestdagen, maar wel over de Frostbite Cup. Al jaren hét evenement waar de voltallige vloot uit de Benelux aan meedoet. Aanstaande zondag, 9 oktober 2022, wordt de jacht op de cup weer geopend. Met een immer sterk veld krijgt de winnaar van vorig jaar - team nJord - er een flinke kluif aan om de titel te prolongeren.

 

J-80 zeilen
Een correspondent

Ze waren elkaar al op het water aan het feliciteren met de overwinning na de laatste wedstrijd; het Nederlandse JSB team en het Belgische team Sea Jou 2. De Belgen zijn echter iets beter in rekenen en dus waren hun felicitaties terecht: Jorrit Beekman is de nieuwe Nederlands Kampioen in de J/80 klasse. Een zwaarbevochten overwinning, zowel qua tegenstand als qua weer..

J-80 winterseizoen
Een correspondent

Het winterseizoen 2021-22 zit erop voor de J/80 klasse. Maar liefst 28 teams hebben op het Gooimeer gestreden om de felbegeerde Frostbite Cup. Op zondag 20 maart mocht Bram Adema van team nJord de bokaal in ontvangst nemen, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Op de laatste dag maakten een aantal ‘black flag’ procedures het nog behoorlijk spannend.

 J/80 vloot onder spinaker
Een correspondent

Het Open Nederlands Kampioenschap is duidelijk niet voorbehouden aan de Nederlandse vloot: maar liefst 24 deelnemers doen mee aan het ONK J/80 waarvan zes uit het buitenland. Dat is een ware verrassing voor de organisatie. Het ONK 2022 wordt gevaren van 1 tot en met 3 april op het Gooimeer en Markermeer, vanuit Naarden.

 J/80 Open Nederlands Kampioenschap
Een correspondent

Van 1 tot en met 3 april 2022 organiseren de R&ZV Naarden en J80 Benelux het J/80 Open Nederlands Kampioenschap 2022 ("ONK") in het prachtige water van het Markermeer, nabij de haven van Naarden. Zeilers uit heel Europa zijn welkom.

J/80 klasse beleeft stevige winterstrijd op het Gooimeer
Een correspondent

Met vier van de zeven wedstrijden achter de rug, kan voorzichtig worden gespeculeerd over welk team er in maart vandoor gaat met de Frostbite Cup. Vanaf oktober vecht een groot veld J/80’s een verhitte strijd uit op het Gooimeer bij Naarden. Voorlopig is de eerste plaats stevig in handen van de nJord van Bram Adema, met sterzeiler Jildau Toornstra - Ter Horst aan het roer.

Pampus Regatta
Een correspondent

Voor het eerst in meer dan een halve eeuw was Durgerdam in begin september niet de uitvalshaven voor een zeilwedstrijd op het Zuidelijk IJsselmeer. Werd traditioneel de Trintelrace vanuit Durgerdam gevaren, vanaf 2014 ging het verder als Pampusregatta in samenwerking met de WSV Flevomare en tot 2019 de R&ZV Naarden en toen kwam Corona.

Frans Driessen
Ice

Afgelopen week werden de Frostbite Cup deelnemers en organisatie door Frans Driessen geïnformeerd dat hij afscheid wil nemen van de Frostbite Cup organisatie.

Frostbite Cup
Een correspondent

De vloot J80’s op het Gooimeer blijft groeien. Met nog twee late aanmeldingen, waaronder de sea Jou 2 uit België, doen inmiddels 27 deelnemers mee aan de Frostbite Cup, de winterserie vanuit Naarden. Niet alleen dit grote veld doet de spanning stijgen, maar ook het water zelf, want geen rak is hetzelfde en dat is terug te zien in de ranking.