Leren zeezeilen

Leren zeezeilen

Foto: zeiltocht van A Coruña (ESP) naar Antwerpen met onze redactieboot (2015)

Zeezeilen met een zeiljacht op zee is één van de weinige hobby's die je het gevoel kunnen geven van absolute vrijheid. Of je nu een dagtocht maakt op zee met je gezin, een maand op vakantie gaat of een wereldreis maakt, zeezeilen biedt u een wereldwijde ruimte om te verkennen en te ontdekken. Ook wij zijn zeezeilers in hart en nieren en delen graag onze kennis en expertise zodat iedereen kan leren zeezeilen.

Voordat je leert zeezeilen is het belangrijk om te weten dat deze online cursus zeezeilen bedoelt is om enkel de onderwerpen te behandelen die specifiek zijn voor het leren zeezeilen en navigeren met zeiljachten.

Stel u wil voor het eerst als schipper een zeiltocht van Blankenberge naar Nieuwpoort. Wat voor kennis en ervaring hebt u daarvoor nodig?

zeiltocht van Blankenberge naar Nieuwpoort

Foto: zeiltocht van Blankenberge naar Nieuwpoort met onze redactieboot (2014)

U moet weten hoe een zeiljacht is in gericht, dat zeilmanoeuvres anders worden uitgevoerd dan op een open zeilboot, dat er gemanoeuvreerd wordt in de jachthavens met een motor. Wat moet je doen bij een sluis, tijdens het ankeren, aanleggen, slepen, bij het aan de grond lopen of bij een man overboord?

U moet ook de positie en te volgen koers kunnen bepalen bij slecht zicht, de boeien kunnen interpreteren en kunnen werken met navigatieapparatuur zoals een kompas, log, dieptemeter, GPS en VHF (marifoon).

Op de Noordzee of ander getijdenwater moet u weten wat de horizontale getijdenbewegingen zijn bij hoog en laag water, dit wil zeggen de stroomrichting en stroomsterkte kunnen uitrekenen aan de hand van getijdentabellen en zeekaarten.

Inzicht hebben op de weersverschijnselen en weersvoorspellingen is een must voor de veiligheid van de bemanning en uzelf.

Is leren zeezeilen wel iets voor mij?

Is leren zeezeilen wel iets voor mij? Dat is de eerste vraag die men aan zichzelf moet stellen want een volleerd zeezeiler worden is iets wat men pas wordt wanneer men veel kennis er ervaring heeft opgedaan.

Als u graag buiten bent en een geestelijk uitdagende sport wil leren, met of zonder het gezin, dan is er geen reden om dit spannende tijdverdrijf niet te leren. De rust en kalmte die je beleefd met wind en water is een uniek gevoel en kan het leven na een zware werkweek plots heel eenvoudig maken.

Elke zeilervaring op zee is een nieuw avontuur en u zal snel ontdekken dat er in elke haven nieuwe gelijkgestemde vrienden te ontmoeten zijn.

zeiljacht voor anker in Schotland

Foto: onze redactieboot voor anker in Schotland (2013)

Informatie uitwisselen

Foto: informatie over de bus rijtijden uitwisselen op een ankerplek in Schotland (2013)

De eerste stappen

Er zijn veel mogelijkheden voor een initiatie zeezeilen om uw eerste zeilervaring op zee te doen. Het grote voordeel is dat u zelf kan kiezen hoe hands-on u wil zijn.

Via een initiatie zeezeilen

Er zijn veel zeilscholen die een eerste zeezeil ervaring aanbieden. Deze initiaties zijn bedoelt voor iedereen die geen enkele ervaring heeft en kennis wenst te maken met het zeezeilen. Tijden zo'n initiatie zeezeilen kan u twee dagen kennis maken met het zeezeilen in de praktijk op een comfortabele en veilige manier.

Tijdens de eerste dag ontdekt u hoe een zeiljacht werkt, hoor je de nieuwe zeilterminologie van toepassing tijdens het zeezeilen en op de tweede dag heeft veel kans om zelf aan het roer te staan onder begeleiding van een ervaren zeezeil instructeur.

Via een zeilvereniging of jachtclub

Als je net start met zeezeilen en nog niet onmiddellijk de last wil hebben om zelf een zeiljacht te bezitten en te onderhouden dan is lid worden van een zeilvereniging of jachtclub aan de kust een goede optie.

Er zijn verschillende zeilverenigingen en jachtclubs in België en Nederland die hun clubleden de kans geven en helpen om met ervaren clubleden de zee op te gaan. Als het een beetje meezit kan u zelfs aan boord stappen van een cruiser-racer die een trainingsdag organiseert en bemanning te kort heeft.

Sommige zeilverenigingen en jachtclubs hebben hun eigen lesboten om te leren zeezeilen. Probeer via Google te zoeken naar zeilverenigingen met eigen lesboten en faciliteiten om te leren zeilen op zee.

Tijdens de zeilvakanties

Als u zeker wilt zijn van zon en mooi weer is het een goed idee om uw eerste ervaring met het zeezeilen in het buitenland te doen tijdens een zeilvakantie. Er zijn vele mogelijkheden voor beginners, dit kan gaan tot het huren van een zeiljacht met ervaren schipper aan boord of een flottielje zeilvakantie die geschikt is voor beginners en gezinnen van alle leeftijden.

Tijdens een flottielje zeilvakantie huurt u een boot met vrienden of een gezin en zeilt u de ganse periode in een vloot onder leiding van een ervaren schipper die al dan niet aan boord is.

Zeiljacht voor anker

Foto: onze redactieboot voor anker in een baai op Ibiza (2019)

Via jachtzeilen opleiding of cursus zeezeilen

Hoe meer vertrouwen je krijgt hoe meer je kunt ontdekken. Daarom is het volgen van een cursus zeilen of opleiding zeilen met een zeiljacht ook een goede start om te leren zeezeilen. De meeste bekende en betere opleidingen zijn de RYA Start Yachting en Competent Crew cursussen. Deze opleidingen worden gegeven door gekwalificeerde instructeurs in door de RYA geaccrediteerde zeilscholen.

Cursus zeezeilen

Foto: cursus zeezeilen via een RYA zeilschool

Zo'n cursus zeezeilen kan u alleen volgen of met uw partner en als uw kinderen niet te jong zijn zelfs met hele gezin.

Zeezeilen met een handicap

Zoals bij de zeilopleidingen op het binnenwater is ook zeezeilen geschikt voor minder valide personen. Er zijn zeilscholen die aangepaste uitrusting en instructeurs hebben om mensen met een handicap aan het zeezeilen te krijgen.

Is leren zeezeilen duur?

Zeezeilen hoeft niet per direct duur te zijn. Hoewel veel zeezeilers een eigen boot hebben zijn er veel zeilers die dat niet hebben. Eigenaars van grote zeiljachten zijn vaak op zoek naar bemanning.

Jachtclubs aan de Belgische en Nederlandse kust zijn een uitstekende plek om eigenaars te vinden die een paar extra handen aan boord kunnen verwelkomen. Sommige jachtclubs hebben ook online bemanningslijsten. Woon je in België of Nederland dan is er altijd wel een jachtclub bij u in de buurt te vinden.

Is Zeezeilen niets voor u ?

Indien zeilen op zee niets voor u blijkt te zijn dan kan u nog altijd leren zeilen in open zeilboten via een zeilopleiding bij een zeilschool aan de vele binnenwateren in België en Nederland.

Leren zeezeilen inhoud

Zeilen voor beginners

Zeilen voor gevorderden

Zeilboten, uitrusting en accessoires

Veiligheid aan boord

Beginnen met wedstrijdzeilen

Administratie tijdens het wedstrijdzeilen