Leren zeilen

Leren zeilen

Foto: leren zeilen op het Galgenweel

Leren zeilen is relatief gemakkelijk en de meeste mensen zijn in staat om na een paar uur zeilles met een boot te zeilen. Een zeilboot veilig en met expertise beheersen is voor sommige wel een een levenslange opgave. De meeste zeilers mogen zich ervaren noemen na 5 jaar intensief zeilen.

Is leren zeilen moeilijk?

Zeilen kan een complexe sport zijn omdat het uit zoveel factoren is opgebouwd. Deze factoren zijn wel allemaal logisch te beredeneren.

Deze "Leren Zeilen" pagina biedt een handig kennis- en informatieplatform voor de beginnende zeiler. Kennisoverdracht is hier de belangrijkste taak.

Leren zeilen voor de jeugd

Foto: zeilschool voor de jeugd bij VVW Antwerpen

Hoe leer je zeilen?

Zeilen is vooral zelf doen en kijken hoe anderen zeilers het doen. Een cursus leren zeilen online om direct alleen op het water te kunnen gaan bestaat niet. Door het maken van fouten leer je pas goed omgaan met een zeilboot. Deze online zeilopleiding is enkel een handig leerinstrument en een middel om inzichten in het zeilen te vergroten.

Een beginnende zeiler of iemand die voor het eerst opstapt of meezeilt heeft meestal nog geen idee wat hem of haar te wachten staat. Welke kleding trek je aan? Waar moet je zitten aan boord? Wat met de veiligheid? Allemaal zaken die je best op voorhand weet zodat de eerste zeilervaring een mooie zeildag mag worden.

Van elke beginnende zeiler wordt verwacht dat hij of zij ietwat voorbereid aan boord stapt. Dat geld ook voor passagiers die een dagje mee gaan zeilen.  Ben je een voorbereide gast dan ben je prettig gezelschap en altijd welkom aan boord.

Leren zeilen

Foto: Kathleen Rutten, Lieselotte Geukens en Eddy Lekens aan boord van onze redactieboot tijdens een zeilinitiatie voor de familie.

Wat neem je altijd mee?

Op het water is het altijd kouder dan op de wal want een zeilboot en bemanning vangen altijd de volle wind. Ook het water is meestal kouder dan het land, vooral in de lente en de zomer. Ook ontstaat er golfslag tijdens het zeilen waardoor je buiswater over je heen kan krijgen. Redenen genoeg waarom je best warme kleding en regenkleding meeneemt.

Ga je voor de eerste keer mee zeilen dan is een regenpak en een stel laarzen prima als regenkleding. Een handdoek kan handig zijn om je nek een schouders droog te houden. Draag geen schoenen of laarzen met leren zolen want die maken krassen op het dek. Sportief schoeisel met zachte witte kunststof zolen zijn het beste. Bij Decathlon koop je al bootschoenen met witte of lichtgrijze zolen voor €25.

Is het zonnig zorg dan dat je huid niet kan verbranden. Een dag zeilen levert zonder bescherming al snel een vuurrood hoofd, rood verbrande armen, benen en schouders op. Zelfs met een pet op kan iemand aan zijn hoofd verbranden omdat het water de zonnestralen reflecteren. De schittering op het water kan het zicht belemmeren en zelfs pijn doen aan je ogen. Neem dus ook altijd zonnebrandcrème mee, liefst factor 50 en zorg voor een pet en zonnebril met brillenkoordje.

Leren zeilen inhoud

Zeilen voor beginners

Zeilen voor gevorderden

Zeilboten, uitrusting en accessoires

Veiligheid aan boord

Beginnen met wedstrijdzeilen

Administratie tijdens het wedstrijdzeilen