Top 10 weersites voor zeilers

Weersites

Goede selecties maken volgens je zeilplannen
Voor een goede selectie op het internet is het belangrijk om je weerberichten af te stemmen op je zeilplannen. Het weerbericht voor een kanaaloversteek is duidelijk verschillend van een die we nodig hebben voor de Deltaweek op de Oosterschelde. Het zorgvuldig kiezen en selecteren van informatie is dus aan de orde. Ook eigen interpretaties zijn belangrijk. Het lezen en interpreteren van weerkaarten, luchten, wolken en wind zou tot de parate kennis van elke zeiler moeten behoren.

Met honderden weerberichten sites op het internet wordt het echter moeilijk om een keuze te maken.

Mijn lijst van 10 favorieten staat in logische volgorde voor wedstrijden en zeiltochten op de Nederlandse binnenwateren, het kanaal en de Noordzee. Deze lijst is natuurlijk niet bindend en kan aangevuld worden naar eigen goeddunken.

1. Bracknell weerkaarten

Alle Bracknell weerkaarten die door de Engelse Meteorologische Dienst worden gemaakt. De weerkaarten staan netjes onder elkaar zodat ze makkelijk vergelijkbaar zijn. Ze coveren een heel groot gebied van West Europa. Met een beetje kennis en ervaring versta je hiermee direct wat voor weer de eerst komende dagen boven ons hoofd hangt.

2. Windfinder

Windfinder geeft in real time wind en weer rapporten uit voor de Benelux (België, Nederland en Luxemburg). Met behulp van de windpijlen is het mogelijk om per gebied of stad een wind en weer rapport te maken. Een windvoorspelling kan tot 24u vooruit.

3. De kust vandaag
Belgische kustweerberichten gemaakt door het Oceanografisch Meteorologisch Station (OMS) in Oostende. Het OMS houdt zeven dagen op zeven het weer en het getij aan onze kust en de vaargeulen naar de Westerschelde en kusthavens nauwgezet in het oog. Voor de bemanning van het OMS doet de afdeling Kust een beroep op een team van zeven gespecialiseerde mariene meteorologen van het KMI.

4. KNMI Marifoon weerbericht
De berichten voor de scheepvaartt worden 24 uur per dag bewaakt in samenwerking met Rijkswaterstaat. Naast verwachtingen en waarschuwingen, houdt de maritiem meteoroloog ook de waterstand en de golfhoogtes langs de kust en het IJsselmeer in de gaten. www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/overzicht_waarschuwingen.ht… Alle waarschuwingen voor land, kust- en Noordzeedistricten van Nederland voor de komende 48 uur.

5. zyGRIB
Elke zeiler moet eigenlijk fan zijn van GRIB bestanden. Ze zijn makkelijk te downloaden over een trage internetverbinding en tonen verschillende weervariabelen die over digitale zeekaarten geprojecteerd kunnen worden. Zeilers beperken zich meestal tot het tonen van de oppervlakte luchtdruk, windsnelheid en neerslag. GRIB files zijn met computers gemaakt en moeten daarom met enig sceptisme bestudeerd worden. GRIB files kan je best in combinatie met weerberichten voor de scheepvaart gebruiken. Gratis zyGRIB  software voor Linux, Mac OS X, Windows is verkrijgbaar via: http://www.zygrib.org/

6. Met Office
Mijn favoriete weersinformatie site voor het kanaal, de Noordzee en een stuk Atlantische Oceaan. Hier vind je all e weerberichten voor de scheepvaart en stormwaarschuwing.

7. XC Weather
Goed voor alle actuele weersinformatie rond de kustgebieden van Groot Brittannië, Schotland en Ierland.

8. Wetterzentrale
Soms moeten we een tocht lang op voorhand plannen. Met behulp van het Amerikaanse GFS (global forecast model) beschikken we over lange termijn weersvoorspellingen tot 16 dagen vooruit. De website is Duitstalig. Klip op op GFS in de linkerbovenhoek van de pagina en selecteer daarna '10m wind'. Met behulp van de 6 uur tijdsintervallen heb je een click-trough windvoorspelling op de kaart van West Europa.

9.Wind Guru
Deze laatste favoriet geeft een weersvoorspelling met behulp van pictogrammen voor windsnelheden, windrichting, wolken en neerslag. Met Wind Guru is het wel opletten want hij houdt geen rekening met kustlijn effecten. Wind Guru gerbuikt verschillende weer modellen van over heel de wereld. Deze laatste werd initieel gebruikt door windsurfers en kitesurfers maar is ondertussen ook goed bekend onder de zeilers.

10. Windytv
Windkaart en weerberichten voor kiters, surfers, pilots, zeilers en iedereen dat op zee vaart. Wereldwijde geanimeerde weerkaart met kaart overlay: https://www.windytv.com