Mini Transat

Minitransat
Kat

Op woensdag 20 oktober heeft de internationale jury beslist dat de protesten die door 19 deelnemers werden ingediend op het einde van de eerste etappe, gegrond waren. De wedstrijdleiding moet nu een schadeloosstelling (redress) toekennen. 

 

LÉANDRE DE SCHRYNMAKERS (BEL)
Kat

Léandre de Schrynmakers, schipper van de serieboot DRAGO (906) heeft op zaterdag 9 oktober om 0h38'40" (UTC) als 15 deelnemer de finishlijn van de eerste etappe van de 23e editie van de Mini Transat EuroChef overschreden. De zeiler deed er 11 dagen, 20 uur, 8 minuten en 40 seconden over om het 1.350 mijl lange traject tussen Les Sables d'Olonne en Santa Cruz de La Palma af te leggen.

Port of Galway
Kat

Terwijl het grootste deel van de vloot van 90 boten die deelnemen aan de Mini Transat 2021 ondertussen Portugal gepasseerd zijn en goed op weg zijn naar hun geplande tussenstop op de Canarische Eilanden, hebben sommige vaartuigen in de vloot zwaar te lijden gehad van extreme weersomstandigheden en aanvallen van walvissen voor de kust van Noordwest-Spanje. Ze werden gedwongen beschutting en veiligheid te zoeken in de dichtstbijzijnde havens.

Winnaar Mini Transat
Kat

Op maandag 4 oktober om 17.42 uur zeilde Tanguy Bouroullec als eerste over de finish van de eerste etappe van de 23e editie van de Mini Transat EuroChef in de Protoklasse. De schipper van Tollec MP / Pogo won na een waanzinnige race waarin de vier leiders na de Golf van Biskaje al eersten uitliepen op de vloot. 
 

Georges Kick
Kat

Georges Kick (529 - Black Mamba) is de afgelopen uren aan de grond gelopen op de rotsen bij de ingang van de haven van Ribabeo. De schipper is ok maar de boot lijkt beschadigd.

Minitransat
Kat

Maandagnamiddag vertrokken de 90 deelnemers van de 23ste Mini Transat EuroChef, voortgestuwd door een noordwestelijke wind van 15 tot 20 knopen. De deelnemers kwamen al snel in het heetst van de strijd terecht, met een zeegang die de magen zwaar op de proef stelde. Sommige zeilers kregen met kleine elektronische problemen of met hardnekkige zeeziekte te kampen. Ondanks dat moest nog niemand opgeven. 

Minitransat positie deelnemers
Kat

De eerste etappe van de Mini Transat EuroChef ging van start op maandag 27 september om 15.30 uur. Voortgestuwd door een noordwestelijke wind van 16 tot 20 knopen, vertrokken de 90 deelnemers uit Les Sables d'Olonne naar Santa Cruz de La Palma. De zeilers overbruggen daarmee een afstand van 1350 mijl. Ondertussen ligt onze landgenoot Léandre de Schrynmakers knap 14de van de 65 deelnemers in de serie klasse. 

Mini Transat 6.50
Kat

Over minder dan twee weken opent het Mini Transat EuroChef-dorp zijn deuren in Les Sables d'Olonne, en over minder dan een maand zullen de 90 deelnemende zeilers 4.050 mijl afleggen naar Saint-François (Guadeloupe), met een tussenstop in Santa-Cruz de La Palma (Canarische Eilanden). Alle ingrediënten zijn reeds aanwezig om van deze epische wedstrijd een uniek evenement te maken. We vatten het hier voor jullie samen in enkele cijfers. 

Mini-Transat '21
Kat

De Mini Transat is het slachtoffer van zijn eigen succes: sinds de opening van de inschrijvingen op 15 december stonden niet minder dan 137 schippers in de rij om te mogen deelnemen aan deze legendarische solotransatlantische zeilrace die start op 26 september. Voor al deze kanshebbers was de regel echter vanaf het begin duidelijk: er zijn slechts 84 plaatsen beschikbaar. De organisatoren van de race hebben nu besloten het aantal inschrijvers voor deze editie van 2021 te verhogen tot 90.

Alone Together
Ice

Marie-Amélie Lenaerts, de eerste Belgische solozeilster die in wedstrijd de oceaan overstak, liet een kortfilm maken over haar gekke uitdaging tijdens de Mini Transat van 2019.