Ontdek

Ontdek alles over zeilen en de zeilsport; in het verleden, nu en in de toekomst.

Goofies Race zeilwedstrijd luchtfoto
Een correspondent

Winterzeilers, maar ook de organisatoren van de Goofies zeilwedstrijden, de Goofen, zijn gewend zich aan te passen aan de heersende omstandigheden. Door aangepaste kleding aan de temperatuur, de regen en het buiswater en door een aangepaste baan of zeilvoering aan de windomstandigheden. Ook nu was het lang onzeker of het onder de huidige omstandigheden mogelijk zou zijn om de Goofies zeilwedstrijden te kunnen laten doorgaan. Maar er is goed nieuws te melden!

Weerkaart vrijdag 18 september 2020
Fritz Buyl

Tussen hoog en laag. We bevinden ons dit weekend op de scheiding van deze onstabiele luchtmassa in het zuiden en een stabielere luchtmassa in het noorden.

Galgenweel Antwerpen
Een correspondent

Op 26 en 27 september zeilen de Snipe zeilers op het Antwerpse Galgenweel voor de titel Belgisch Kampioen Snipe 2020.  

Chris Schram man over boord
Ice

Twee ervaren wedstrijdzeilers zijn deze zaterdagochtend voor de kust van Scheveningen in grote problemen gekomen. Door het onstuimige weer sloeg één van de twee bemanningsleden overboord, waarna de andere met het zeiljacht op een zandbank voer.

Open Dutch Sailing Championships in Medemblik
Watersportverbond

Van 18 tot en met 20 september wordt in Medemblik het Open Dutch Sailing Championship georganiseerd voor 17 verschillende zeilklassen. Het aantal inschrijvingen is opgelopen tot 390 boten. Dat is meer dan in voorgaande jaren en in sommige gevallen is de organisatie genoodzaakt een wachtlijst per klasse te hanteren.

Weerkaart vrijdag 11 september 2020
Fritz Buyl

Nazomer op komst. Na de passage van een zwakke storing op zaterdag 12 september ’20 wordt op de oostelijke flmank van een hogedrukgebioed droge en steeds warmere lucht aangevoerd.

Annemieke Bekkering en Annette Deutz
Watersportverbond

De Kieler Woche voor zeilers in olympische klassen start morgen 10 september. Het evenement is normaal gesproken in juni, maar is vanwege de Corona-maatregelen verzet. Daarmee werd deze klassieker ineens het eerste grote zeilevenement van het jaar. Er verschijnen maar liefst 24 Nederlandse sporters aan de start, waaronder de TeamNL-zeilers die al geplaatst zijn voor Tokio 202One; Marit Bouwmeester, Nicholas Heiner en het 49er team van Annemieke Bekkering en Annette Deutz.

De 69F "Janssen de Jong" met op de achtergrond het Muiderslot
Een correspondent

Bij de KNZ&RV Muiden is donderdagmiddag de 69F van Team DutchSail – Janssen de Jong gedoopt door Burgemeester van de Noordzee Marcelien Bos-Koning. De meervoudig wereldkampioene en winnares van het Olympisch Zilver in Peking doopte de boot “Janssen de Jong” en wenste haar een behouden vaart. Deze spectaculaire foilende monohull boot met typerende Oranje leeuw, wordt door de zeilers van Team DutchSail – Janssen de Jong gebruikt om voor te bereiden op de wedstrijden die volgen.

Eline Verstraelen
Ice

Jong talent verdient een duwtje in de rug, dat is wat Gumption denkt over de sponsoring van de jonge Belgische zeilster Eline Verstraelen (18). Eline is drie jaar op rij verkozen tot Most promising sailor in de jeugdcategorie. Gumption is een xcelerator dat gedreven ondernemers en starters met innovatieve oplossingen en diensten financieel en strategisch ondersteunt.

Weerkaart vrijdag 4 september 2020
Fritz Buyl

Licht wisselvallig en fris weekend. Een zwakke en golvende regenzone vergezeld van zachte oceaanlucht blijft nog vandaag ons weer bepalen. Vannacht trekt het actiever koufront over onze kust waarna we terecht komen in licht onstabiele en iets frissere zeelucht.