Ontdek

Ontdek alles over zeilen en de zeilsport; in het verleden, nu en in de toekomst.

De Kreutz Ass van Kurt Kreutz is Zeeuws Kampioen in de ORC 1
Een correspondent

Zierikzee, 26 juni 2022 – De laatste dag van het Deltaweekend vormde een mooi slotakkoord van de 50e editie van dit oudste en grootse meerdaags zeilevenement in de Zeeuwse Delta. Zaterdag 25 juni hadden de zeilers te kampen met weinig wind, waardoor er minder wedstrijden gevaren konden worden en sommige deelnemers niet binnen de tijdlimiet konden finishen. De zondag maakte met iets meer wind en een mooi zonnetje een hoop goed. En in de ORC 1 klasse werd het op de derde dag toch nog spannend wie Zeeuws Kampioen zou worden.

Oostende middelpunt van noord-zuid strijd bij OBK SB20
Pit De Jonge

Zal de zee voor Oostende opnieuw het strijdtoneel tussen de zeilers van Noord en Zuid worden? “Sinds lang zijn er weer Franse teams ingeschreven voor ons Open Belgisch Kampioenschap”, zegt OBK SB20-organisator en RNSYC-bestuurder Cédric De Bleye. “Vorig jaar hebben we de duimen moeten leggen tegen de Nederlanders. Dit jaar wordt het vast heel anders, met onder andere twee Franse SB20 teams erbij.” De Belgische favoriet Bart Tytgat heeft alvast zijn mouwen opgestroopt. Hij heeft nog appeltjes te schillen van bij de voorgaande internationale SB20 races.

De B&G met Tack Tronics zeilen, een van onze sponsoren
Een correspondent

Dag twee van het Deltaweekend werd gevaren met weinig wind. In de ochtend konden de deelnemers nog gebruik maken van een matige wind rond de 10 knopen. Na het middaguur zakte de wind steeds verder in, waardoor in sommige velden de wedstrijdleiding besloot de toch al korte banen verder in te korten.

Zelfsturende boeien, een noviteit bij het Deltaweekend (foto Monica Lamse)
Een correspondent

Zierikzee, 24 juni 2022 – Vandaag is de 50e editie van het Deltaweekend van start gegaan onder wisselende omstandigheden. De dag begon met rustig weer, maar in de loop van de dag wakkerde de wind aan tot 15 knopen met uitschieters in de buien. De deelnemers moeten vandaag een (lange) baan rond de boeien varen. De jubileumeditie introduceerde een noviteit met zogeheten robotboeien.

49er FX  - Isaura Maenhaut en Anouk Geurts
Een correspondent

Vanaf woensdag 22 juni tot en met zondag 26 juni gaat voor onze atleten in Kiel te Duitsland de 141ste Kieler Woche van start. Gedurende deze week zullen meer dan 400 topzeilers uit 60 verschillende landen aan de start komen van deze wedstrijd die gezien wordt als één van de grootste georganiseerde regatta’s.

Het team van Extra Djinn winnaar van de alternatieve Veronicarace
Een correspondent

Colijnsplaat, 19 juni 2022 – De winnaar van de alternatieve Veronicarace komt volgende week terug naar Zierikzee om zijn titel Zeeuws kampioen in de ORC-2 klasse te verdedigen. Schipper Michel Dorsman van Jachtclub Scheveningen won afgelopen zaterdag de alternatieve wedstrijd van de Veronicarace.

Schelderegatta
Ice

De Schelderegatta, een laagdrempelige zeilwedstrijd voor kieljachten en sportzeilboten valt dit jaar samen met de Veronicarace en kan mede daardoor niet rekenen op de opkomst van andere jaren. Toch wordt de wedstrijd een succes dankzij de beslissing van de organisatie om de start uit te stellen en de startlijn te verleggen. Voor de zeilers wordt het onverhoopt toch nog een prachtige dag op het water met een mooie afsluiter op het terras van de RYCB. 

Veronicarace
Ice

Alle weerberichten voorspellen het: in de nacht van zaterdag op zondag zal de zuideliijke stroming die overdag nog tropisch weer naar ons brengt onstabiel worden. Er worden gemiddelde windsnelheden voorspeld van 25-30 knopen wind en tijdens de buien en onweders spreken somige weerberichten van +40 knopen.

Route Veronicarace
Kat

De baan voor de Veronica Race is bekend gemaakt! Bekijk ze hier. 

Weerkaart vrijdag 17 juni 2022
Fritz Buyl

Een weekend met twee gezichten; eerst tropisch, later onstabiel. Op de westelijke flank van een hoog wordt via een zuidelijke stroming de tropische warme luchtmassa over Frankrijk tot bij ons gebracht maar deze wordt geleidelijk onstabieler.