Ontdek

Ontdek alles over zeilen en de zeilsport; in het verleden, nu en in de toekomst.

Versoepeling coronamaatregelen
Ice

Het protocol van 29 mei van FOD Mobiliteit biedt nieuwe mogelijkheden voor de sporters op zeiljachten. Vanaf nu kan je 2 vaste opvarenden uitnodigen voor je zeiltochten. Hierbij moet je wel rekening houden met de regels voor social distancing. Het aantal opvarenden blijft beperkt. Dit schrijft WWSV in haar nieuwsflash.

TeamNL Zeilen
Watersportverbond

Na de bekendmaking van het uitstel van de Olympische Spelen hebben alle reeds gekwalificeerde Nederlandse zeilers en windsurfers besloten door te gaan met hun Olympische campagne richting 2021. Het uitstel van de spelen is even flink omschakelen, maar biedt volgens hoofdcoach Jaap Zielhuis ook kansen om in 2021 nog beter voor de dag te komen.

ligplaatshouders
Ice

Voor veel eigenaars van zeilboten en zeiljachten is er geen of beperkte toegang tot de jachthavens in binnen- en buitenland vanwege de coronamaatregelen. Meer dan 67% van de ligplaatshouders wil daarom een compensatie voor het reeds betaalde liggeld. Dat blijkt uit onze peiling, een onderzoek uitgevoerd door ClubRacer in de maand mei.

Solo 100 Mijl
Ice

De Solo 100 Mijl is een uitdagende prestatietocht zonder veel regels en met nog minder restricties. Het parcours verkent de uithoeken van de Belgische Noordzee. Je kan het hele jaar door instappen vanuit om het even welke haven. Je start aan de meest nabije boei en vaart de driehoek rond om te eindigen waar je begonnen bent. Je houdt je tijden en je aandacht erbij. Je bent een etmaal onderweg. 

Hiswa te water
Een correspondent

De Hiswa te water, die dit jaar van 2-6 september aanstaande in Batavia Haven Lelystad zou plaatsvinden, gaat definitief niet door wegens de coronamaatregelen..

Franse zeiljacht La Marie Célime gezonken
Ice

Zondagmiddag werd in de oude Veerhaven van Terneuzen het gezonken Franse zeiljacht La Marie Célime door bergingsbedrijf Multraship boven water gehaald. Het schip verging zaterdagnacht nadat het maandenlang tegen de buitensteiger had liggen bonken.

Charlie Solo
Ice

In navolging van de 75Mijls IJsselmeer, een Nederlandse wedstrijd/prestatietocht voor zeiljachten, is men in België gestart met de Charlie Solo. Deze 43 zeemijl lange prestatietocht wordt solo gezeild op de Noordzee en kan gestart worden vanuit elke Belgische jachthaven aan de kust.

havengelden en lidgelden coronacrisis
Ice

Op 4 mei werden de coronacrisis maatregelen omtrent de pleziervaart, waaronder ook de zeilsport valt, versoepelt. We schreven hier eerder over via dit bericht. Niet veel later kwam de Vlaamse zeilfederatie WWSV met een safestart gids voor haar leden. Toch rijzen er veel vragen omtrent havengelden, lidgelden en boten in het buitenland. We lijsten ze even op.

Watersport- en recreatiesector in Nederland woedend
Een correspondent

De versoepeling van de coronamaatregelen, die minister Rutte gisteren aankondigde in de persconferentie, is onacceptabel voor de watersport- en recreatiesector. HISWA-RECRON – ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie – is vooral boos over het besluit dat gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen bij toeristische bedrijven tot 1 juli dicht moeten

Zeilsport terug toegestaan
Ice

Zojuist verscheen een protocol van de Minister voor de Noordzee, Philippe Debacker betreffende de versoepeling van de maatregelen omtrent de regels van social distancing in de pleziervaart. Vanaf 4 mei zouden deze versoepelingen ingaan. De regels kunnen vanaf 10 mei verder worden aangepast.