RBSC

De Royal Belgian Sailing Club of kortweg RBSC werd in 1863 opgericht door een groep Gentse zeilers. Ondertussen heeft de RBSC basissen in Zeebrugge, Knokke-Heist, Heusden en Langerbrugge en behoort ze tot één van de grootste jachtclubs van België. In 2017 kwam de RBSC jachtclub in het nieuws na het dramatisch ongeval met zeiljacht Capella waarbij drie zeilers het leven lieten. In 2018 rapporteert het FOSO in haar onderzoeksrapport grove nalatigheden bij de RBSC wedstrijdorganisatie.

Light Vessel Race
Een correspondent

24 zeiljachten verdeeld in drie klassen waarvan 12 zeiljachten in CR, 9 in IRC 1-2 en 3 in IRC 3 kwamen aan de start van de Light Vessel Race - Shielmartin Race.

Oostende RNSYC Royal North Sea Yacht Club
Ice

De hevige windstoten van storm Odette hebben heel wat schade veroorzaakt. In Zeebrugge werden windstoten gemeten van 115 km per uur, in Koksijde van 108 km per uur en in Oostende 101 km/h.

Lightvessel Race
Ice

Dit weekend is de Royal Belgian Sailing Club gastheer voor het OBK IRC met de Lightvessel Race. Deze wordt gezeild vanuit Zeebrugge. Er worden een mix van wedstrijden voor de kust van Knokke-Heist tot aan de Scheldemonding georganiseerd. De wedstrijd is tegelijk ook het derde evenement van het Open Noordzeekampioenschap.

Light Vessel Race
Ice

Op 30 juni en 1 juli wordt de Light Vessel race vanuit Zeebrugge gezeild. De organiserende jachtclub RBSC heeft beslist om dit jaar geen lange afstandsrace meer te organiseren, er zullen windward / leeward & wedstrijden gezeild worden dicht onder de kust.

RBSC in de fout
Ice

RBSC en schipper / eigenaar Frans Maas in de fout. Uit het zopas vrijgegeven FOSO onderzoek komt naar voren dat een opeenstapeling van nalatigheden het drama veroorzaakte dat zich vorige zomer afspeelde voor de Belgische kust en dat uiteindelijk drie mensenlevens kostte.

Light Vessel Race
Ice

Na de gebeurtenissen van de Light Vessel Race 2017, waarbij drie bemanningsleden verdronken en de overlevenden zes uur op hulp moesten wachten op de romp van hun omgeslagen boot, besloot de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer om de regels voor zeilwedstrijden te verstrengen.  Heeft de organiserende club RBSC aandeel in het rigide aanhalen van deze regels? Bovenstaande vraag deed ons besluiten om twee gevoelige interviews alsnog te publiceren.

wedstrijdorganisatie zeilwedstrijd en Stijn Reunis
Ice

Na het dramatische ongeval met de Capella in juni 2017 volgde een povere debriefing door de RBSC die voornamelijk de zeilers wil belasten met alle verantwoordelijkheid. Nu legt de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer de organisatoren van zeilwedstrijden en groeps- en ontspanningsactiviteiten op zee nieuwe regels op. We konden vandaag de nieuwe Mededeling Vergunningen 2018 inkijken en die zijn niet mals.

zeiljacht Capella
Ice

Op 1 juli 2017 doet zich, tijdens de zeilwedstrijd Light Vessel, het tragisch ongeval met het Nederlandse zeiljacht Capella Frans Maas voor. De kiel breekt af en drie mensen komen daarbij om het leven. De andere drie opvarenden worden gered nadat ze meer dan zes uur op de romp zitten.

Reddingsoperatie zeiljacht Capella
Ice

Bekijk hier de documentaire over de reddingsoperatie na het dodelijk ongeval met zeiljacht Capella van ontwerper Frans Maas.

onderzoek zeilongeval zeiljacht Capella
Ice

De Federale Onderzoeksinstantie voor Scheepvaartongevallen (FOSO) is een onderzoek gestart naar het dodelijk zeilongeval met zeiljacht Capella.