Regels wedstrijdzeilen

Regels wedstrijdzeilen

De regels van het wedstrijdzeilen zijn belangrijke spelregels. Zonder behoorlijke spelregels ontaardt ieder spel en iedere sport direct in een puinhoop. Datzelfde gebeurt ook als de spelregels er wel zijn maar de deelnemers ze niet kennen. Wanneer je het wedstrijdreglement niet kent breng je niet alleen andere zeilers maar ook jezelf in gevaar.

Het vaak gehoorde argument: "Ach, ik ben niet zo fanatiek, ik vaar af en toe gewoon een wedstrijdje voor mijn plezier mee" doet daar niets aan af. Iedereen zeilt voor zijn plezier en fanatiek of niet, als je de voorrangsregels niet kent geeft dit problemen.

Problemen waaruit ook gemakkelijk aanvaringen en schade kunnen ontstaan. Dat geldt niet alleen voor grote nationale of internationale zeilwedstrijden, maar evengoed voor onderlinge clubwedstrijden, avond- of winterwedstrijden.

Voor je begint te wedstrijdzeilen koop je eerst het zeilwedstrijd reglement en lees het een paar avonden goed door.

Neem er wat kartonnen bootjes en merktekens bij om de diverse situaties in beeld te kunnen brengen en schets eventueel die situaties die niet direct duidelijk zijn en vraag verduidelijking aan een ervaren wedstrijdzeiler, wedstrijdleider of iemand van het protestcomité.

Gebruik het wedstrijdreglement in je voordeel

Misschien is het in het begin wat droge kost maar behalve dat je de spelregels nodig hebt om het spel te kunnen spelen kan je er ook je tactiek op baseren. Zo wordt het spel een stuk leuker en is het reglement niet alleen meer droge kost.

Voor diegenen die het wedstrijdreglement langere tijd geleden hebben doorgenomen geldt: doe het gerust nog eens. Want het reglement wordt iedere vier jaar na de olympische spelen herzien door World Sailing. Daarbij worden voor zover nodig artikelen aangepast en definities herschreven. Dit doet men om het reglement zo goed mogelijk aan te passen aan de huidige trends en innovaties binnen de zeilsport.

Verrassend weinig wedstrijdzeilers kennen de regels van het wedstrijdzeilen echt door en door.

Onze suggestie: Print onderstaande afbeelding op waterdicht A3 formaat papier: Eén voor uw kantoor en één voor aan de kaartentafel.

Regels wedstrijdzeilen

Leren wedstrijdzeilen

Administratie tijdens het wedstrijdzeilen