RNSYC

Oostende Sailing Weekend
Een correspondent

De RNSYC Oostende voegt met het OBK IRC een schitterend evenement toe aan zijn indrukwekkende wedstrijdkalender van 2022. De wedstrijden gelden als de 11de en 12de manche van het ONZK 2022. 

 

Indumar Open Noordzee Kampioenschap IRC in Oostende 
Pit De Jonge

Een overwinning in de Cowes Week, een deelname aan de Rolex Fastnet race, een Europese Titel in de IRC klasse tijdens het Breskens Sailing weekend, het succes van de woensdagavondwedstrijden en ponton clubraces aan onze kust… allemaal signalen dat  de Belgische IRC wedstrijdvloot een heel nieuwe adem heeft gevonden. Vandaar dat er met spanning uitgekeken wordt naar het Open Belgisch Kampioenschap IRC in het weekend van 24 en 25 september 22.

Oostende middelpunt van noord-zuid strijd bij OBK SB20
Pit De Jonge

Zal de zee voor Oostende opnieuw het strijdtoneel tussen de zeilers van Noord en Zuid worden? “Sinds lang zijn er weer Franse teams ingeschreven voor ons Open Belgisch Kampioenschap”, zegt OBK SB20-organisator en RNSYC-bestuurder Cédric De Bleye. “Vorig jaar hebben we de duimen moeten leggen tegen de Nederlanders. Dit jaar wordt het vast heel anders, met onder andere twee Franse SB20 teams erbij.” De Belgische favoriet Bart Tytgat heeft alvast zijn mouwen opgestroopt. Hij heeft nog appeltjes te schillen van bij de voorgaande internationale SB20 races.

Ramsgate-Oostende: Een tocht uit het boekje! 
Een correspondent

Zo tegenstroom en tegenwind de heenweg op Hemelvaartsdag was, zo bezeild en met wat stroom dwars, soms in de kont, maar in ieder geval niet tégen, was de terugrace op zaterdag. 

Daisy Pltbs
Pit De Jonge

Het werd even stil in de zaal van de RNSYC toen op vrijdag meteoroloog Fritz Buyl de windvoorspelling toonde van wat de zeilers de volgende dag te wachten stond. Zuidwest tot 30 knopen. Misschien ook meer. Een duidelijk piek in de namiddag. Niet iedereen zal dan op de ruimere koers van de baan zeilen, dwars over de Traffic Lines. Met een snel rondje handen opsteken van alle schippers besliste driekwart dat er ondanks de beloofde windstoten en de verwachte steile golfslag toch zou gestart worden.

ILCA klasse in Oostende
Pit De Jonge

De aanstormende talenten in de ILCA eenheidsklasse (voorheenLaser) nemen dit weekend Oostende in. Meer dan negentig zeilers uit vijf landen gaan elkaar letterlijk de loef afsteken voor een betere plaats in de Europese algemene kwalificaties. Maar voor onze Belgische zeilers wacht er ook nog de strijd om de Belgische kampioenstitel in de ILCA 4, de ILCA 6 en de ILCA 7 (ex-Laser 4.7, Laser Radial en Laser Standaard.) Oostende transormeert opnieuw in de zeilcompetitiestad van de Belgische kust.

Oostende-Helgoland-Oostende
Pit De Jonge

Zeilers en hun relatie met de horizon, het is wat. Uit de lange reeks van lange afstandszeilwedstrijden is die naar het eiland Helgoland voor de Duitse kust een met een sterke traditie. De Royal North Sea Yacht Club van Oostende organiseert deze heen- en terug wedstrijd opnieuw voor het raceseizoen 22.

start ONZK
Pit De Jonge

Dit weekend 33 boten aan de start van het Ostend Sailing Weekend op 25 en 26 september ’21 verdeeld over zes klassen waarvan de J-80 eenheidsklasse maar liefst 9 boten telde. 

Team Bakker
Pit De Jonge

Na vijf manches in zeer wisselende condities gaan Jan, Olivier en Dominic Bakker, het team van de Douzement, (NED 438) naar huis met de blauwe kampioenstitel van de Drakenklasse. Ze hadden de controle over de zeilreeksen die in gespierde wind- en golfomstandigheden op dag 2 en 3 werden gevaren. Omwille van de wisselvallige maar hevige windomstandigheden werd er op de 4de en laatste geprogrammeerde zeildag niet meer gezeild.

Dragon Gold Cup 2022
Pit De Jonge

Op de vooravond van het Belgisch Open kampioenschap Draak zeilen werd de Dragon Gold Cup 2022 voorgesteld. Dit onofficiële wereldkampioenschap in deze prestigieuze zeilbotenklasse zal van 20 tot 26 augustus bij de RNSYC in Oostende worden gehouden. Er worden 120 boten verwacht uit meer dan 30 landen.