Rolex Fastnet Race

Jubileumeditie Fasnet 2023 wordt spectaculair
Kat

Over exact één jaar gaat de 50ste editie van de Rolex Fastnet Race van start. Voor de tweede opeenvolgende keer zal de finish van de Fastnet in Cherbourg-en-Cotentin worden georganiseerd. 

 

Team Bolsius-Bouscholte
Een correspondent

De Boudragon, Volvo 60, NED 20002 is als 6de in IRC Zero geëindigd en als 20ste overall in de IRC Overall, het overall klassement van alle IRC boten. Het Nederlandse schip gesponsord door Bolsius startte vorige week zondag 8 augustus onder zware omstandigheden, wind van 25 tot 30 knopen en golven van 2 tot 3 meter.

ClubSwan 125 Skorpios
Ice

De ClubSwan 125 Skorpios van Dmitry Rybolovlev heeft de monohull line honeurs behaald in de Rolex Fastnet Race, nadat ze om 20:15u de finishlijn in Cherbourg passeerde. De totaal verstreken tijd voor het voltooien van de 695 zeemijl lange race van Cowes naar Cherbourg was 2 dagen, 8 uur, 35 minuten en 5 seconden.

Rolex Fastnet Race 2021
Ice

De start van de 49e Rolex Fastnet Race was een spectaculair schouwspel afgelopen zondag. Een sterke zuidwester in combinatie met een afgaand tij bezorgde de internationale vloot van maar liefst 337 zeiljachten een zware, vroege test in deze veeleisende race.

Veronicarace
Ice

Goed nieuws voor zeilers die dit jaar een startbewijs voor de Rolex Fastnet Race hebben kunnen bemachtigen. Door de Covid maatregelen is een aantal belangrijke kwalificatiewedstrijden in Nederland afgelast, waardoor het moeilijk is om de benodigde offshore wedstrijdmijlen te kunnen maken. Na overleg met de RORC, de organiserende autoriteit van de Rolex Fastnet Race, is dit jaar ook de Veronicarace op 12 en 13 juni aangemerkt als kwalificatiewedstrijd.

Rolex Fastnet Race
Ice

Het lijkt erop dat iedereen uitkijkt naar een COVID-19 vrij zeilseizoen want de 400 plaatsen voor de Rolex Fastnet Race waren in minder dan een uur uitverkocht.

2021 Rolex Fastnet Race
Ice

Met nog minder dan een maand te gaan tot de inschrijvingen openen van de 48e Rolex Fastnet Race is het RORC Race Team alweer bezorgd voor een stormloop. In 2019 was de Rolex Fastnet Race in minder dan 5 minuten volzet. Daarom deze gids.

Contessa 32
Een correspondent

Dit jaar verschijnen er twee Contessa 32's aan de start van de Rolex Fastnet Race. Dit is exact 40 jaar na de desastreuze Fastnet Race van 1979. Eén van deze Contessa’s is de originele “Assent”  die in de wedstrijd van 1979 als enige in de klasse aan de finish kwam.

Fastnet Race 2017
Een correspondent

Waar het soms nog wel eens ingewikkeld is om aan je tante of je buurman uit te leggen wat je als ´weekend warrior´ nu allemaal aan het doen bent op het water, is dat bij de iconische Fastnet Race een stuk eenvoudiger. Deze Ocean Classic start in Cowes op de Solent en gaat via de Fastnet Rock naar Plymouth. Ruim 600 zeemijl en ook ´s-nachts moet er kanonhard doorgevaren worden.

Rolex Fastnet Race 2017 Ajeto
Yvan de Beer

Een pluim voor al de Belgische en Nederlandse  deelnemers die hun uiterste best hebben gedaan om zo snel mogelijk de finish te halen.