RYCB

De Royal Yacht Club van België, of kortweg R.Y.C.B., is een erkende sportvereniging die de zeilsport voor iedereen wil promoten en ondersteunen. Jongeren en volwassenen kunnen in de zeilschool op het Galgenweel terecht om kennis te maken met de zeilsport, of om hun zeiltechniek te verbeteren. De R.Y.C.B. is eigenaar en uitbater van verschillende jachthavens in België en Nederland. De R.Y.C.B. is mede-organisator van het grootste zeilevenement in België: de Antwerp Race.

WK zeilen in Den Haag
Ice

Over exact een half jaar gaat het Allianz Wereldkampioenschap Zeilen, Kitesurfen en Windsurfen van start (10 - 20 augustus 2023). Dit grootste zeiltoernooi in de Nederlandse geschiedenis, in tien olympische en drie paraklassen tegelijk, wordt georganiseerd in zeilhoofdstad Den Haag en voor het parazeilen op het Braassemermeer. Op het moment van publiceren zijn 848 boten, 1.093 zeilers ingeschreven uit 82 landen. 

EmergenSea: gratis veiligheidsdag en workshops voor alle pleziervaart
Pit De Jonge

Op zaterdag 4 februari organiseren De Federale Overheidsdiensten voor de Scheepvaart samen met het Race & Rescueteam van de Royal Yacht Club van België een interactieve info-en sensibiliseringsdag voor alle pleziervaarders in het RYCB Clubhuis in Antwerpen. De EmergenSea en Veiligheidsdag voor de pleziervaart bundelt de meest actuele en reglementair correcte informatie die de schipper van een motor- of zeiljacht op zee, op binnenwateren of in het Antwerpse havengebied nodig heeft. De nadruk ligt op preventieve informatie uit de eerste hand van de nautische autoriteiten. 

Sebastian Steinbarth: “Ik ben super blij dat ik de uitdaging heb doorstaan”
Kat

De Silverrudder Challenge wordt één keer per jaar georganiseerd met start en finish in Svendborg (DEN). De race wordt singlehanded gezeild rond Funen. De richting is afhankelijk van de heersende weersomstandigheden. Silverrudder Challenge heeft 7 bootcategorieën, en in elk daarvan wordt een winnaar bekend gemaakt. Tenminste, als de deelnemers in staat zijn de winnaars van vorig jaar te verslaan in snelheid. Naarmate het aantal deelnemers toeneemt, wordt de concurrentie ook zwaarder. Maar de uitdaging blijft hetzelfde: 134 Nautische Mijlen rond Funen - solo.

Antwerp Wednesday Challenge
Kat

Gisteren, woensdag 31 augustus vond de derde editie plaats van de Antwerp Wednesday Challenge. Dat is een laagdrempelige woensdagavondwedstrijd voor de Rede Van Antwerpen voor elke zeiler, van elke club en toegankelijk voor elke zeilboot.

 

Derde editie Antwerp Wednesday Challenge: Tontin
Kat

De derde editie van de  Antwerp Wednesday Challenge vindt plaats op woensdag 31 augustus. Een niet te missen evenement voor zeilers én voor supporters.

Eline Verstraelen
Ice

Eline Verstraelen (RYCB) heeft op de laatste racedag in Vilamoura te Portugal haar eerste plek van het wereldkampioeschap ILCA 6 U21 zeilen weten vast te houden.

Benelux kamioenspappen zeilen
Een correspondent

Op 13, 14 en 15 augustus 2022 organiseert de Royal Yacht Club Belgium (RYCB) samen met W.V. Scharendijke (WVS)  de feestelijke 50ste editie van de Benelux kampioenschappen.

Schelderegatta
Ice

De Schelderegatta, een laagdrempelige zeilwedstrijd voor kieljachten en sportzeilboten valt dit jaar samen met de Veronicarace en kan mede daardoor niet rekenen op de opkomst van andere jaren. Toch wordt de wedstrijd een succes dankzij de beslissing van de organisatie om de start uit te stellen en de startlijn te verleggen. Voor de zeilers wordt het onverhoopt toch nog een prachtige dag op het water met een mooie afsluiter op het terras van de RYCB. 

Robbe Verswijvel, samen met z'n mama en zusje
Kat

Dankzij Sailability, de Royal Yacht Club België en De Ouders vzw konden op zondag 12 juni zowel ervaren als minder ervaren zeilers met een beperking, gaan zeilen met een aangepaste zeilboot. Wij gingen het water op met G-zeiler Robbe Denissen. Robbe werd bijgestaan door fokkemaat Nicolas Verlinden en Kapitein Ron. 

 

Antwerp Wednesday Challenge AWC laagdrempelig zeilen voor de deur
Kat

Ons artikel “Waarom beginnende wedstrijdzeilers niet durven deelnemen” wekte heel wat reacties los. Naast veroudering is één van de redenen een moeilijke instroom van nieuwe deelnemers. Ondertussen onderneemt de RYCB actie om hier verandering in te brengen en start met een leuk en laagdrempelig initiatief om meer zeilers van alle clubs, van alle niveaus en van alle genders aan het wedstrijdzeilen te krijgen.